rureq 0 Napisano 28 Września 2019 Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Witam! Ładnych parę lat nie odwiedzałem forum, ale do rzeczy. Mam problem ze swoją leciwą już maszyną. Przez 8 lat kilka rzeczy zdążyłem już wymienić. Chciałbym zaznaczyć że gracz ze mnie trochę taki niedzielny, więc mój staruszek dawał jak najbardziej radę. Problem pojawił się gdy chciałem sobie pograć w Far Cry 5 5, które otrzymałem w prezencie. Niestety mam za stary procesor nie obsługujący nowszych instrukcji SSE4.1 i wyżej. Poprzednie części tego nie wymagały. No i jestem chyba zmuszony wrzucić trochę pieniędzy w nową płytę i procesor. Prosiłbym o poradę co mógłbym kupić używanego i nie drogiego. Obecny procesor radził sobie w tytułach takich jak Wiedźmin 3, GTA V, CS:GO, Mafia 3, Dying Light. Wszystko ogrywane na ustawieniach Wysokich. Więc jeśli już muszę wymienić to na coś nie dużo lepszego oby obsługiwało te nieszczęsne SSE4.1. Niestety patch na Phenoma II nie wyjdzie do Far Cry 5 jak to miało miejsce z Mafia III. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Vemorion 293 Napisano 28 Września 2019 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 (edytowane) np Xeon 1230 v2 lub 1240 v2 ( tak samo wydajne jak i7 3770, a tańsze ) https://www.olx.pl/oferta/intel-xeon-e3-1230-v2-8m-cache-3-30-ghz-socket-1155-CID99-IDB2tKj.html#00e9f1605d https://www.olx.pl/oferta/plyta-glowna-b75a-g43-CID99-IDBICFA.html#b9214038a0 można poprosić sprzedawców o wystawienie na allegro żeby było bezpieczniej płyta trochę droższa bo musisz mieć 4 sloty na RAM lepiej kupić procesor 4/8 niż 4/4 bo 4/4 znowu będziesz po chwili wymieniał upewnij się czy jest możliwość zamocowania tego Fortisa pod Intela Edytowane 28 Września 2019 przez Vemorion 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rureq 0 Napisano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Dziękuje za odpowiedź, nie brałem pod uwagę Xeona ale patrzę, że naprawdę zacny procesor i tanio by wyszło nawet. Tak Fortis jak najbardziej pasuje do 1155, liczę też że za obecnego ASRocka i Phenoma coś wezmę, boxowe chłodzenie nie używane Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 FYI, nowa płyta pod AM4 kosztuje 220-230 pln, używane znajdziesz ciut taniej. Taki R5 1600 jest droższy od tego Xeona o 100 pln. Zostaje kwestia pamięci, ale zestaw 2x4GB można dostać za 130 pln. Cytuj Link to post Share on other sites
rureq 0 Napisano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Owszem cała platformę będę zmieniał może za rok lub 2 więc już nie będę ładował w starszego Ryśka. Mały upgrade na ten czas. Całkowicie zmienię na coś z nowym Ryzenem i RTX2060 SUPER. Narazie dam szanse staruszkowi. Ale dziękuję za podpowiedź temat do zamknięcia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts