Skocz do zawartości

Nowa karta graficzna ale jaka?

Recommended Posts

Zastanawiam się nad modernizacja karty graficznej na wakacje i nie wiem jaką kupić(Z powodu Wieśka). I jaka możliwie max karta by mogła być żeby nie dusiła ją reszta kompa(czysta ciekawość) ??

O to on:

CPU: Intel Core 2 Duo E4300 1,6 Ghz@ 2,8 Ghz (gdy podkręcam powyżej istniejącego stopnia podkręcenia win 7 nawet się nie włączał a na Xp spokojnie osiągałem 3 Ghz[zwiększanie napięć nie pomaga) a z chęciom bym podkrecił do 3,3 Ghz ~ 3,5Ghz)

Chłodzenie procesora: Zalman Performa (świetnie się sprawdza)

Płyta główna: Asus P5B

Zasilacz:Stealth Stream OCZ 500 W

System: Win 7 64 bity Ulitima

Ram:4 Gb DDR2

GPU:GeForce 9600 GT

Rozdzielczość jakich używam to 1440x900 pulpit ale w grach to 1280x720.

Na GPU do 500 zł przeznaczyć mogę.

Do 500zł to GTX460 768mb albo HD 6790, z tym, że ten drugi będzie chyba lepszy. Nie wiem jak z tym procesorem, ale prawdopodobnie pod xp też jest niestabilny, ale skoro idzie do 3 ghz to pewnie pamięci są niestabilne.

Edytowane przez Mate_

Polecam Radeona 6790, wydajnościowo lepszy od 550Ti.

Ale jak to już wcześniej zostało powiedziane - procesor aż się prosi w takim przypadku o wymianę.

gdy podkręcam powyżej istniejącego stopnia podkręcenia win 7 nawet się nie włączał a na Xp spokojnie osiągałem 3 Ghz

Stabilność overclocka nie jest uzależniona od systemu. Albo oc jest stabilne, albo nie jest i nie ma żadnego "to wina innego windowsa". Podejrzewam że XP nie obciążał procesora tak bardzo jak win7, dlatego niestabilność nie dawała o sobie znać. Testowałeś to oc programem typu OCCT pod XP?
  • Popieram 1

Tak wiele osób narzeka na mój procesor. Coś w tym musi być. Jako że tutaj zaczęty jest mój temat, a nie widziałem odpowiedniego działu to się spytam czy da się dokupić za 700 zł jakąś odpowiednią konfiguracje procesora z kartą graficzną?