KonKii 0 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Witam. Potrzebuje pomocy w zlokalizowaniu problemu. Otóż przedwczoraj przeinstalowałem system i pojawił się problem z wentylatorami Thermaltake Riing. Problem, polega na tym że zaczęły wariować. Chodzą przy obrotach jak ustawiłem 40% ale co parę sekund osiągają 100% i tak non stop. nie ważne gdzie i jak to ustawie to tak się dzieje. te wentylatory są podpięte pod ich kontroler co jest w zestawie 3 packu. Rozumiałbym jakby to się działo na 1 kontrolerze bo coś się z nim stało ze nic nie mogę na nim zrobić, tylko 1 tryb podświetlenia działa, drugi działa bez zarzutów. Ale jeśli chodzi o obroty to dzieje się to na oby dwóch. wspomnę jeszcze to że wentylatory od chłodzenia działają bez zarzutów,Czy problem może leżeć w płycie głównej czy gdzie? Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 10 Września 2019 Udostępnij Napisano 10 Września 2019 (edytowane) Czy kontroler jest podpięty do płyty i sterowany za jej pomocą? Edytowane 10 Września 2019 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
KonKii 0 Napisano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Tak Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 11 Września 2019 Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Nie wiem czy masz jakiś program do kontroli prędkości wentylatorów. Zdarza się, że to on powoduje problemy z ich kontrolą. Możliwe też, że "agresywnie" ustawiona jest krzywa obrotów, dlatego obroty skaczą. Pod jakie gniazdo masz podłączony kontroler? Jaki czujnik temperatury jest aktywny ( CPU, MotherBoard ) gniazda pod który jest podpięty kontroler ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts