porcupine3 37 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Witam, Po ponad 20 latach zachciało mi się wrócić po PC'ta stacjonarnego na którym będę mógł zrobić coś więcej niż przeglądanie netu. Zastosowanie komputera : multimedia, gry, Photoshop, Lightroom - wszystko zastosowania amatorskie Maksymalna kwota : 4 tys. Kiedy zamierzam kupić komputer? : jak tylko ustalę konfiguracje Których części potrzebuję : buda z systemem Czy będę podkręcać sprzęt? : jeżeli będzie taka możliwość to tak Rozdzielczość mojego monitora i model : FHD - jeszcze nie kupiony Specjalne wymagania : aby nie było gorzej w kulturze pracy i wydajności niż na PS4 Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : klawiatura i myszka Własna propozycja zestawu : https://proline.pl/koszyk/7be6f8fb Czy taka konfiguracja będzie ok ? Największe wątpliwości mam co do karty graficznej (kultura pracy). Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Co do zasadności zestawu się nie wypowiadam, ale... 1. Jeśli procek R 5 2600 to poczekaj do środy. Na xtreem w każdą środę jest promka 460 PLN. 2. Windows 10 Home PL DVD jest w promocji X-kom do 31.08 za 449 PLN 3. RAMy i płytę też w lepszych cenach widziałem (wejdź na pepper.com) Cytuj Link to post Share on other sites
porcupine3 37 Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Koszyk do Proline tylko poglądowo, nie upieram się na ten sklep. Ale też wolałbym nie rozdrabniać za bardzo zakupów na różne sklepy (dochodzą koszty wysyłki). Procesor mam zarezerwowany w Euro RTV za 500zł (odbiór osobisty więc nie ma kosztów wysyłki). Możesz podać linka do Windowsa w tej cenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) https://www.x-kom.pl/p/248984-system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-64bit-oem-dvd.html - z kodem "szkola" masz 449 PLN Poza tym 460 + 9,90 za koszty przesyłki to i tak <500 Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez DcX82 Cytuj Link to post Share on other sites
hanson 121 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Poza Windowsem wziąłbym jeszcze z x-kom płytę główną AsRock Fatal1ty B450 gaming K4. Jest taka sama jak MSI B450-A PRO. Dasz radę na niej zrobić też OC. Z Crucialem mieliśmy problem z kumplem, aby chodziły stabilnie z Ryzenem. Finalnie wzięliśmy HyperX 3200 MHz Predator. Cytuj Link to post Share on other sites
porcupine3 37 Napisano 30 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Panowie, graty dotarły (zamieniłem tylko kartę graficzną na MSI RTX 2060 Ventus). Wczoraj poskładałem wszystko, nic nie wybuchło Zainstalowałem system i ustawiłem w BIOSIe XMP dla RAM'u. Wszystko działa. Co jeszcze na start powinienem zrobić ? Aktualizacja BIOSu? Sterowników do karty graficznej ? MSI Afterburner ? Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Pogratulował Aktualizacja biosu, sterowników, Windowsa, nie wiem czy wydzielasz oddzielną partycję na system? Opcjonalnie Windows 10 shutup tool. Sprawdź kulturę pracy wiatraków i temperatury na CPU, płycie i GPU. Jak wszystko gra, to super. Pozdrawiam. Aha, wyłączenie indeksowania plików na dysku??? Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez DcX82 Cytuj Link to post Share on other sites
porcupine3 37 Napisano 30 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Z tą partycją to przegapiłem i nie wydzieliłem. Tylko się zastanawiam czy faktycznie jest mi to potrzebne. Jaką aplikacją sprawdzić temperatury ? Indeksowania jeszcze nie wyłączyłem. Dzięki za rady. Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Z tą partycją to przegapiłem i nie wydzieliłem. Tylko się zastanawiam czy faktycznie jest mi to potrzebne. Jaką aplikacją sprawdzić temperatury ? Indeksowania jeszcze nie wyłączyłem. Dzięki za rady. Partycję możesz wydzielić w Windowsie nie tracąc danych. Temperatury możesz sprawdzić w programie od płyty głównej, krzywą wentylatorów też i całą resztę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts