Skocz do zawartości

Zestaw do 4000 z systemem

Recommended Posts

Witam,

Po ponad 20 latach zachciało mi się wrócić po PC'ta stacjonarnego na którym będę mógł zrobić coś więcej niż przeglądanie netu. 

• Zastosowanie komputera : multimedia, gry, Photoshop, Lightroom - wszystko zastosowania amatorskie
  • Maksymalna kwota : 4 tys.
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : jak tylko ustalę konfiguracje
  • Których części potrzebuję : buda z systemem
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : jeżeli będzie taka możliwość to tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : FHD - jeszcze nie kupiony
  • Specjalne wymagania : aby nie było gorzej w kulturze pracy i wydajności niż na PS4 :)
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : klawiatura i myszka
  • Własna propozycja zestawu : https://proline.pl/koszyk/7be6f8fb

Czy taka konfiguracja będzie ok ? Największe wątpliwości mam co do karty graficznej (kultura pracy).

Co do zasadności zestawu się nie wypowiadam, ale...

1. Jeśli procek R 5 2600 to poczekaj do środy. Na xtreem w każdą środę jest promka 460 PLN.

2. Windows 10 Home PL DVD jest w promocji X-kom do 31.08 za 449 PLN

3. RAMy i płytę też w lepszych cenach widziałem (wejdź na pepper.com)

Koszyk do Proline tylko poglądowo, nie upieram się na ten sklep. Ale też wolałbym nie rozdrabniać za bardzo zakupów na różne sklepy (dochodzą koszty wysyłki).

Procesor mam zarezerwowany w Euro RTV za 500zł (odbiór osobisty więc nie ma kosztów wysyłki).

Możesz podać linka do Windowsa w tej cenie ?

Panowie, graty dotarły (zamieniłem tylko kartę graficzną na MSI RTX 2060 Ventus). Wczoraj poskładałem wszystko, nic nie wybuchło :) Zainstalowałem system i ustawiłem w BIOSIe XMP dla RAM'u. Wszystko działa.

Co jeszcze na start powinienem zrobić ? Aktualizacja BIOSu? Sterowników do karty graficznej ? MSI Afterburner ?

Pogratulował :) Aktualizacja biosu, sterowników, Windowsa, nie wiem czy wydzielasz oddzielną partycję na system? Opcjonalnie Windows 10 shutup tool. Sprawdź kulturę pracy wiatraków i temperatury na CPU, płycie i GPU. Jak wszystko gra, to super. Pozdrawiam.

Aha, wyłączenie indeksowania plików na dysku???

Edytowane przez DcX82

Z tą partycją to przegapiłem i nie wydzieliłem. Tylko się zastanawiam czy faktycznie jest mi to potrzebne.

Jaką aplikacją sprawdzić temperatury ?

Indeksowania jeszcze nie wyłączyłem.

Dzięki za rady.

Partycję możesz wydzielić w Windowsie nie tracąc danych. Temperatury możesz sprawdzić w programie od płyty głównej, krzywą wentylatorów też i całą resztę.