kokockiada 0 Napisano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Witam Od roku korzystam z tego laptopa: https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-nitro-5-15-6-intel-core-i5-8250u-8gb-ram-1tb-dysk-mx150-grafika-win10.bhtml Dodatkowo dokupiłem do niego SSD na M2 ale to mało ważne Mam problem z laptopem ponieważ gdy gram w gry nie wyciąga on swoich możliwości, tzn przykładowo grając w lola/cs:go mam po 50-60 fpsów gdzie przy różnych testach na youtube ludzie wyciagaja 2x/3x tyle na tej specyfikacji. Zauważyłem również że zużycie procesora i grafiki jest na poziomie 30-40% (fpsy w grach są odblokowane) co jest bardzo dziwne, inni w swoich testach maja zużycie wlasnie po 90-99% więc logiczne że wyciągają wiecej fpsów. Stąd moja prośba, gdzie może być problem? Dodam iż gram na ustawieniach najniższych (jedynie rozdzielczość FHD), laptop podłączony do prądu, wysoka wydajność Nie mam pojęcia co jest nie tak Dziękuje z góry za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
simondd 82 Napisano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Patrzyłeś temperatury? Może laptop throttluje. Cytuj Link to post Share on other sites
kokockiada 0 Napisano 18 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Tak to wygląda, wydaje mi się ze jest w miare okej Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) To zdjęcie jest zrobione jak lapek jest na baterii czy na kablu ? Jaki masz ustawiony plan zasilania? Zainstalowany Geforce Experience ? Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez prohans Cytuj Link to post Share on other sites
kokockiada 0 Napisano 18 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Tak jak już pisałem zasilanie jest podłączone i wysoka wydajność Jest zainstalowany ale jest nieaktywny, wydaje mi się że jest to zbędne, a jest to wina procka lub jakiejś "blokady" czy coś w tym stylu Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Więc ściągnij sobie najnowsze sterowniki nvidii i zainstaluj je zaznaczając czysta instalacja i nie instaluj G.E. W msi afterburner w monitoring zaznacz aby ci wyświetlało: Temp Limit, Power Limit, Voltage limit (to akurat masz bo ci wyświetla) Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy to procesor, który działa na bazowym zegarze i nie korzysta z turbo. Sprawdź plan zasilania czy CPU nie jest tam ustawiony na 99%. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts