Skocz do zawartości

Freezy przy podłączeniu GPU riserem

Recommended Posts

Tak jak w tytule tematu, mam problem z podłączeniem karty graficznej riserem. Karta to evga 780, zamontowana przy pomocy takiego uchwytu: https://www.morele.net/cooler-master-uchwyt-do-karty-graficznej-mca-u000r-kfvk00-4106204/

Co chwile wywala sterownik graficzny i ścina się audio (w dzienniku zdarzeń po takim crashu wyświetla się błąd nvlddmkm), a po paru sekundach widze pulpit. Dzieje się to najczęściej podczas grania, lecz nie jest to regułą bo zdarzało się, że dostawałem freezy właśnie na pulpicie czy w przeglądarce. Z racji, że karta zamontowana w klasyczny sposób działa bez zarzutu całość poszła na gwarancje. I tu się zaczynają schody. Po paru dniach od nadania przesyłki dostałem telefon z serwisu, że z riserem jest wszystko w porządku, jakieś benchmarki i jakaś tam gra uruchomiona na rtx2080 i zero crashowania podobno. Całość do mnie wróciła, podpiąłem ten sam riser i o dziwo wszystko wróciło do normy na jakieś 2 miesiące (do czasu, aż nie grzebałem w komputerze i nie wyjąłem GPU). Teraz problem powrócił, a ja zachodzę w głowę dlaczego przez te 2 miesiące wszystko było w porządku. 

Najdziwniejsze jest to, że jak zrestartuje pare razy komputer to problem znika. W sensie, że jak zaczyna wywalać sterownik (nie trzeba na to czekać dłużej niż 10-20 minut) to po jakiś 2-3 restartach wszystko wraca do normy, a ja mogę grać czy tam przeglądać neta nawet i 6h bez przerwy i nic się nie dzieje.

Przypomnę, że jeśli zamontuje kartę w klasyczny sposób to nie ma mowy o żadnym crashu. 

Według was jest to ewidentna wina risera? Tylko dlaczego po kilku restartach wszystko działa normalnie w takim razie.. Kupiłbym droższy i lepszy kabel ale zastanawiam się czy nie będzie się działo to samo (a z tego co czytam to taki thermaltake tt albo linkup to koszt 300zł, a te podobno są bardzo dobrej jakości). 

Edytowane przez jeheeze