Skocz do zawartości

czy zasilacz wytrzyma podkręcanie

Recommended Posts

To nie pokrecisz za bardzo, pewnie pasta tez oryginalna i nigdy nie zmieniana :hahaha: .

A obudowe masz chociaz jakos wentylowana ??? Jezeli nie to OC bedzie DOSYC trudne. Inne mozliwe rozwiazanie to bedzie wymiana calej platformy - sprzedaz obecnej plyty, procka i pamieci i zakup nowych lub uzywek ( tutaj na forum w dziale ogloszenia/ Sprzedam Kupie mozna sporo ciekawych rzeczy dostac).

Nie moge wymienić płyty głównej i procesora bo nie mam na to tyle kasy

a płyte główną wymienianą miałem w tamtyma roku bo sie spaliła.

Mój kolega ma zasilacz modecom MC 400 W. Sprubujemy podłączyć jego zasilacz i podkrećić procesor ile sie da bo na moim zasilaczu nie da rady

może sie spalić. A obudowę mam wentylowaną.

T o najlepiej przetestuj z zasilaczem kumpla, jesli nie uda sie za bardzo przetaktowac to nie ma sensu wymieniac nawet zasilacza, zbierz troche kasy i wymien calosc.

Jesli uda sie dobrze podkrecic to kup zasilacz i uzywaj poki bedzie sie jeszcze dalo, potem bedziesz mogl pomyslec o jakiejs wymianie.

czy zasilacz wytrzyma podkręcanie

Pytanie powinno raczej brzmieć: "Czy komputer wytrzyma podkręcanie na tym zasilaczu?". Moc ma wystarczającą, ale skoki napięcia na pewno są na nim olbrzymie. Ja bym nie ryzykował - możesz uszkodzić resztę sprzętu. Ciesz się, że ci na nim komputer jeszcze działa!

Nie warto ci wymieniać samego zasilacza dla podkręcenia tego procesora (moim zdaniem). Odłóż trochę kasy i wymień sprzęt na coś lepszego (płyta główna, procesor, później graficzna).

wielkie dzięki. Możliwe że mój zasilacz ma jednak 140 W bo tak pisze na obudowie jeżeli to prawda to ja sie dziwie że on jeszcze działa. Spojrzałem w złe miejsce. Na naklejce pisało: Model Take me 350 i ja myślałem że to 350 to moc W a to chyba jest rodzaj modelu zasilacza a nie jego moc W. Odkręciłem obudowę i dotkłem karty graficznej procesora i mojego zasilacza to można było sie poparzyć. A przecież komputer chodził normalnie i niegrałem w gry i taka temperatura?!

wielkie dzięki. Możliwe że mój zasilacz ma jednak 140 W bo tak pisze na obudowie jeżeli to prawda to ja sie dziwie że on jeszcze działa. Spojrzałem w złe miejsce. Na naklejce pisało: Model Take me 350 i ja myślałem że to 350 to moc W a to chyba jest rodzaj modelu zasilacza a nie jego moc W. Odkręciłem obudowę i dotkłem karty graficznej procesora i mojego zasilacza to można było sie poparzyć. A przecież komputer chodził normalnie i niegrałem w gry i taka temperatura?!

Take me 350 maksymalnie moze dostarczyc 204 W na linii 12V, a nie 140 jak piszesz.

jesli nie grales a wszystko w obudowie jest gorace to znaczy ze masz slaba wentylacje. Najlepiej pobierz program Coertemp lub real temp i zmierz jakie masz temperatury.

Edit:

CoreTemp i RealTemp nie zadziala z twoim procesorem, uzyj Everest, lub Speedfan.

Napisane mam tak na zasilaczu na lini +5V i +3.3V max 140 W przy innych liniach niepisze nic tylko są podane V i ampery i przy lini +5V mam 20A i na drugiej +3.3V tak samo. To ile on ma wkońcu tej mocy W.

Próbowałem pdkręcić swój procesor na zasiłce kolegi bo on ma modecoma MC 400 W i podkręciłem go z 2.00GHZ do 2.32GHZ ale przy tej wartości komputer niechciał się włączyć a po załadowaniu systemu nasępował samoczynny restart i tak w kółko. Myślę że można by go bardziej podkręcić gdyby zwiększył napięcie zasilacza ale w biosie niemołem tego zrobić. I temperatura była stabilna 48 stopni Celc.