Warrk 5 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 To nie pokrecisz za bardzo, pewnie pasta tez oryginalna i nigdy nie zmieniana . A obudowe masz chociaz jakos wentylowana ??? Jezeli nie to OC bedzie DOSYC trudne. Inne mozliwe rozwiazanie to bedzie wymiana calej platformy - sprzedaz obecnej plyty, procka i pamieci i zakup nowych lub uzywek ( tutaj na forum w dziale ogloszenia/ Sprzedam Kupie mozna sporo ciekawych rzeczy dostac). Cytuj Link to post Share on other sites
ministrant 0 Napisano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Nie moge wymienić płyty głównej i procesora bo nie mam na to tyle kasy a płyte główną wymienianą miałem w tamtyma roku bo sie spaliła. Mój kolega ma zasilacz modecom MC 400 W. Sprubujemy podłączyć jego zasilacz i podkrećić procesor ile sie da bo na moim zasilaczu nie da rady może sie spalić. A obudowę mam wentylowaną. Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 T o najlepiej przetestuj z zasilaczem kumpla, jesli nie uda sie za bardzo przetaktowac to nie ma sensu wymieniac nawet zasilacza, zbierz troche kasy i wymien calosc. Jesli uda sie dobrze podkrecic to kup zasilacz i uzywaj poki bedzie sie jeszcze dalo, potem bedziesz mogl pomyslec o jakiejs wymianie. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 czy zasilacz wytrzyma podkręcaniePytanie powinno raczej brzmieć: "Czy komputer wytrzyma podkręcanie na tym zasilaczu?". Moc ma wystarczającą, ale skoki napięcia na pewno są na nim olbrzymie. Ja bym nie ryzykował - możesz uszkodzić resztę sprzętu. Ciesz się, że ci na nim komputer jeszcze działa! Nie warto ci wymieniać samego zasilacza dla podkręcenia tego procesora (moim zdaniem). Odłóż trochę kasy i wymień sprzęt na coś lepszego (płyta główna, procesor, później graficzna). Cytuj Link to post Share on other sites
ministrant 0 Napisano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 jaki polecacie program do sprawdzania temperatury procesora Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 CoreTemp, RealTemp, SpeedFan, Everest. Dla pewności na dwóch różnych zobaczyć czy któryś nie oszukuje za dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
ministrant 0 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 wielkie dzięki. Możliwe że mój zasilacz ma jednak 140 W bo tak pisze na obudowie jeżeli to prawda to ja sie dziwie że on jeszcze działa. Spojrzałem w złe miejsce. Na naklejce pisało: Model Take me 350 i ja myślałem że to 350 to moc W a to chyba jest rodzaj modelu zasilacza a nie jego moc W. Odkręciłem obudowę i dotkłem karty graficznej procesora i mojego zasilacza to można było sie poparzyć. A przecież komputer chodził normalnie i niegrałem w gry i taka temperatura?! Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 wielkie dzięki. Możliwe że mój zasilacz ma jednak 140 W bo tak pisze na obudowie jeżeli to prawda to ja sie dziwie że on jeszcze działa. Spojrzałem w złe miejsce. Na naklejce pisało: Model Take me 350 i ja myślałem że to 350 to moc W a to chyba jest rodzaj modelu zasilacza a nie jego moc W. Odkręciłem obudowę i dotkłem karty graficznej procesora i mojego zasilacza to można było sie poparzyć. A przecież komputer chodził normalnie i niegrałem w gry i taka temperatura?! Take me 350 maksymalnie moze dostarczyc 204 W na linii 12V, a nie 140 jak piszesz. jesli nie grales a wszystko w obudowie jest gorace to znaczy ze masz slaba wentylacje. Najlepiej pobierz program Coertemp lub real temp i zmierz jakie masz temperatury. Edit: CoreTemp i RealTemp nie zadziala z twoim procesorem, uzyj Everest, lub Speedfan. Cytuj Link to post Share on other sites
ministrant 0 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Napisane mam tak na zasilaczu na lini +5V i +3.3V max 140 W przy innych liniach niepisze nic tylko są podane V i ampery i przy lini +5V mam 20A i na drugiej +3.3V tak samo. To ile on ma wkońcu tej mocy W. Próbowałem pdkręcić swój procesor na zasiłce kolegi bo on ma modecoma MC 400 W i podkręciłem go z 2.00GHZ do 2.32GHZ ale przy tej wartości komputer niechciał się włączyć a po załadowaniu systemu nasępował samoczynny restart i tak w kółko. Myślę że można by go bardziej podkręcić gdyby zwiększył napięcie zasilacza ale w biosie niemołem tego zrobić. I temperatura była stabilna 48 stopni Celc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts