Skocz do zawartości

Ryzen 5 2600 OC offsetem na B450M DS3H

Recommended Posts

Hej, wczoraj mi przyszedł ryzen 2600 (strasznie wyczekiwałem 3600 ale dorwałem go za 300zl nowego wiec..) i mam jedno pytanie odnośnie overclockingu offsetem. Moja płyta nie pozwala sztywno ustawić napięć, tylko regulować offset +/- 0.3V jednakże czytając na internecie nie jestem w stanie stwierdzić jakie jest stockowe napięcie. W PC Health napięcie to na Auto/Standard/+0.0V nie jest stabilne i waha się pomiędzy 0.9-1.1V najwiecej poradników mówiło żeby właśnie na to spojrzeć, ale haha...

Najwyżej stabilnie udało mi się 4.2Ghz@+0.24V (i bałem sie już dawać więcej chociaż na YouTube mówią żeby walić śmiało i tak nie spali niczego) i tutaj HWinfo jak i inne programy pokazywały 1.34V chociaż nie wiem czy temu wierzyć. Posiadam cooler wraith spire i 6 wentylatorów w obudowie, temperatury wzrastały odpowiednio

@3.9 +.0V 60C (stress)

@4.1 +.15V 70C

@4.2 +.24V 85C

VRM według czujnika na płycie nie powędrowały powyżej 65C.

Tak wiec, jakie powinienem przyjąć „stockowe” napięcie?

/Aha, uprzedzając pytania reszta zestawu:

Ram: 2x8 @3000CL14-17-17-17-38 1.32V corsair LPX

Zasilacz: EVGA GQ750W

Edytowane przez uberas

Stockowe napęcie to właśnie około 1.1V. Na swoim 2600 oraz B450 Aorus M wsunąłem mu +0.288V na Dynamic Vcore oraz +0.264 na Dynamic Vcore SOC. BIOSy nasze płyty mają z pewnością takie same. 

Poza tym - do OC kup Fortisa 3/Grandisa 2/Mugena 5, bo stock cooler się nie nadaje do mocnego prodkręcania. 

Edytowane przez Artok

Stockowe napęcie to właśnie około 1.1V. Na swoim 2600 oraz B450 Aorus M wsunąłem mu +0.288V na Dynamic Vcore oraz +0.264 na Dynamic Vcore SOC. BIOSy nasze płyty mają z pewnością takie same.

Poza tym - do OC kup Fortisa 3/Grandisa 2/Mugena 5, bo stock cooler się nie nadaje do mocnego prodkręcania.

Czyli to by się pokrywało z tym, o czym mówił ten poradnik na youtube 1.4V a AMD zaleca nie przekraczać 1.45.

Nie ruszałem napięcia SoC - wiesz może jakie jest nominalne w tym przypadku?

Aktualnie sprawdzam tylko możliwości tego procesora, absolutnie nie potrzebuje takiej mocy. Zobacz tez, ze moja obudowa jest bardzo dobrze wentylowana i chłodzenie nie jest oryginalne z 2600 lecz 1600 - czyli więcej metalu i miedziana podstawka wiec nie jest aż tak złe.

Nie ruszałem napięcia SoC - wiesz może jakie jest nominalne w tym przypadku?

Nie mam pojęcia, ustawiłem je na wyczucie. Przy zbyt niskim po prostu gry się crashowały.

chłodzenie nie jest oryginalne z 2600 lecz 1600 - czyli więcej metalu i miedziana podstawka wiec nie jest aż tak złe.

Pisząc moją poprzednią wiadomość byłem w pełni świadomy, że jest to chłodzenie oczko wyżej, ale w dalszym ciągu podtrzymuję, że jest do wymiany.

Nie mam pojęcia, ustawiłem je na wyczucie. Przy zbyt niskim po prostu gry się crashowały.

Pisząc moją poprzednią wiadomość byłem w pełni świadomy, że jest to chłodzenie oczko wyżej, ale w dalszym ciągu podtrzymuję, że jest do wymiany.

SoC chyba jest 1.0V na stocku. A jakie Tobie się udało osiągnąć wyniki częstotliwości?

Tak jak pisałem wcześniej, narazie nie potrzebuje zupełnie więcej niż stockowe prędkości, szukam tylko informacji na przyszłość - RX580 nie poskromi tego procesora tak czy siak

Jutro dostanę w swoje ręce AB350M DSH3, więc też napiszę czy udało się osiągnąć takie same zegary jak na Aorusie B450.

A jakie Tobie się udało osiągnąć wyniki częstotliwości?

Mój procesor to słaba sztuka, 4150Mhz na napięciach, które podałem w swojej pierwszej wypowiedzi. Edytowane przez Artok

Jutro dostanę w swoje ręce AB350M DSH3, więc też napiszę czy udało się osiągnąć takie same zegary jak na Aorusie B450.

Mój procesor to słaba sztuka, 4150Mhz na napięciach, które podałem w swojej pierwszej wypowiedzi.

Przecież nie jest tak złe. Mój osiąga 4.2 na 0.24 wiec podobnie - jeszcze nie testowałem wyżej ale raczej nie mam złudzeń ze 4.3 będzie stabilne :D

Próbuje testy stabilności robić i jednak nie jest tak różowo

3.9@+0.03V

Ja nie wiem, czy to mój procesor tak szybko się degraduje, czy są jakieś inne komplikacje - na początku 3.9GHz było stabilne na +0.0V potem 0.3V teraz 0.6V jest niestabilne :o to ja już zostaje przy Auto

Edytowane przez uberas

Ja nie wiem, czy to mój procesor tak szybko się degraduje, czy są jakieś inne komplikacje - na początku 3.9GHz było stabilne na +0.0V potem 0.3V teraz 0.6V jest niestabilne to ja już zostaje przy Auto
\

Spróbuj zresetować bios poprzez wyjęcie baterii.  

Swoimi kombinacjami skłoniliście mnie do prób z moim R7 1700 i z 1.3750 udało mi się uzyskać stabilność na 1.3250 przy 3.9 GHz ,nie jest to dużo ale zawsze coś, kilka stopni jest mniej ;)

Edytowane przez MariuszB35PL

\

Spróbuj zresetować bios poprzez wyjęcie baterii.

Jest to najprawdopodobniej spowodowane zostawieniem SoC Na auto, nie mam pojęcia jaka jest bazowa wartość tego parametru. W czym miałoby pomoc wyciągnięcie baterii?