Skocz do zawartości

problem z monitorem Asus VW222s

Recommended Posts

Mam mały problem z rozdzielczodcią natywna 1680x1050 i wszystkimi innymi 16:10. Monitor nie ustawia przy nich prawidłowej geometrii -obraz jest na całym ekranie ale z koła robi się jajko - obraz za bardzo rozciąga się w góre - albo zwęża.

Monitor za to wyświetla prawidłową geometrie w rozdziałkach 4:3 takich jak 1280x1024 czy 1600x1200 , czyli cały czas mam ustawioną rozdzielczośc 1600 X1200 bo Przy niej obraz ma zachowane proporcje [koło jest kołem] i jest wyświetlany na całym ekranie monitora .

Przy 1680x1050 po naciśnięciu auto dopasowanie za hiny nie chce się ustawić poprawna geometria obrazu .

Monitor ma złącze dsub czy to jest problem ? moja karta to radeon hd 5850 [ na starszej karcie miałem to samo] i sterowniki amd catalist wykrywają max rozdzielczość monitora jako 1920 x1080 a powinny 1680 x1050.

W jaki sposób mogę poprawnie ustawić natywną rozdzielczość tego monitora [1680x1050 ]tak aby geometria wyświetlanego obrazu była zachowana bo za chiny nie mogę ?

zdięcie monitora [sory za jakość -telefonem] z ustawioną rozdzielczością 1600x1200 [poprawna geometria koło jest kołem ] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/08bcd2f15a783019.html

Edytowane przez speed664

Stery instalowałem nawet od modelu VW222U ale one nic nie wnosza nowego, raczej chyba są od zarządzania kolorami przez system lub coś w tym stylu .

Najlepiej jakby " Pawel z ASUS Support" coś podpowiedział [ jakieś ukryte menu serwisowe z konfiguracją pracy monitora czy coś wtym stylu].

Bo na sterowniki od amd to nie ma co liczyć żeby ktoś pomyślał i wprowadził [tak jak w niektórych grach zmianę proporcii: [4:3,5:4,16:10,16:9 itp ...] w catalystach, może wtedy by to coś dało.

Edytowane przez speed664

Kolego speed664 - sprawdź z inną kartą VGA. Złącze DSUB nie ma nic do rzeczy, ale niepoprawne wykrywanie rozdziałek to już podejrzenie usterki monitora albo karty grafiki. Jeden z współpracowników podpowiedział mi jeszcze by podmienić kabel - w sumie nie zaszkodzi.

Melduj o postępach bądź kolejnych obserwacjach problemu.

Karte to wykluczam bo to nie pierwsza karta z tym monitorkiem. Monitor mam jakieś 2,5 roku wczesniej nie wiedziałem o co chodzi ale że monitor poprawnie pracował w 4:3 na pełnym ekranie co widać w linku w pierwszym poście to nie reklamowałem [nie wiem czy to wina monitora czy sterów amd ,ati -bo tylko tego producenta karty miałem i mam [tak samo było na hd 2600xt, hd4850 toxic i obecnej hd 5850 toxic].

Przyznam, że z jednej strony to mi pasowało bo nie miałem problemów z wyświetlaniem obrazu w grach w 4:3 na pełnym ekranie.

Czyli monitor skaluje obraz do proporcii 4:3 full screen czy karta podaje taki sygnał?

Na screenie widać jak system wykrywa zalecaną rozdzielczość a jak sterowniki karty[ system poprawnie widzi 1680x1050 a sterowniki z kosmosu chyba 1920x1080]

.

http://img585.imageshack.us/img585/9391/beztytuuyaq.png

Uploaded with ImageShack.us

Kabel bym musiał kupić tylko nie wiem jaki najlepiej?

Monitor ma jakąś opcje w menu DDC/CI więc czy kupienie kabla DSUB z DDC/CI naprawi sprawę np. taki: http://allegro.pl/kabel-vga-ddc-d-sub-hd15p-wtyk-wtyk-1-8m-i1639440371.html

Edytowane przez speed664