Skocz do zawartości

Jaki dysk SSD M.2 do Acer Aspire F5-573G-58T1(i5-7200U)

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do zakupu dysku SSD Acer Aspire  F5-573G-58T1 tylko już sam zgłupiałem jaki model wybrać.

Podobno model ten posiada złącze M.2 na kluczu M. Obsługuje ono dyski na interfejsie SATA (dyski NVMe nie są wspierane). Jednak przeszukując internet pojawiają się informacje (modele F5-573g, jednak inna końcowka modelu), ze jednak jest wspierane. 

Prośba o pomoc, być może ktoś posiada taki model

Może tak być, natomiast we wszystkich polskich sklepach jest informacja, że ten model posiadał możliwość rozbudowy o dysk na kluczu "m.2", więc tutaj dobry będzie tylko taki dysk. Sklepy mogą mieć też błędną informację, jeśli np. tylko jedna seria miała możliwość montażu innego dysku. Mogło się też stać tak, że rodzaj płyty głównej w Acer był zależny od regionu i sztuki w sprzedaży w Indiach obsługują NVMe, a sztuki w Europie i Polsce - tylko m.2. 

Najbezpieczniejszym sposobem będzie kontakt z działem wsparcia technicznego w Acer. Po podaniu numeru seryjnego laptopa, sprawdzą rodzaj płyty, która jest zamontowana w laptopie i wskażę możliwości rozbudowy. 

Acer napisał "model ten posiada złącze M.2 na kluczu M. Obsługuje ono dyski na interfejsie SATA (dyski NVMe nie są wspierane)"

Czyli nie ma sensu kupować np. tego dysku ponieważ i tak nie obsłuży pełnej prędkości ?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Nie wiem, czy BIOS w ogóle wykryje tego Patriota. Tak, jak podali, najspokojniej, najszybciej M.2. 128 GB zobacz Plextor lub Adata, ale osobiście proponowałbym wybrać 256 GB: Crucial lub Adata

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pamięci RAM. Którą pamieć lepiej zamówić do tego laptopa:

https://www.sferis.pl/pamiec-ram-kingston-hyperx-hx424s14ib2-8-ddr4-so-dimm-8gb-2400-mhz-p578425

https://www.sferis.pl/pamiec-kingston-kvr24s17s8-8-ddr4-so-dimm-8gb-2400-mhz-p597850

Różnica w cenie praktycznie żadna, a ta HyperX ma niższe opóźnienie. Nie jestem tylko pewny czy laptop ją obsłuży.

Planuje korzystać z 2x8Gb