yormundur 3 Napisano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Cześć.Przymierzam się do zakupu monitora i mam nadzieję uzyskać jakieś opinie i sugestie. Pokrótce postaram się przedstawić do czego będzie używany, do czego podłączony i jakie mam wymagania. Monitor będę użytkował do codziennej pracy i nauki - linie kodu, teksty, zdjęcia notatek itd. Dużo czasu będę spędzał na klepaniu kodu mając dzielony ekran na osobne pliki/okna - więc 21:9 wchodzą w grę. Przy monitorze będę spędzał kilka godzin dziennie, więc ochrona wzroku itd musi być. Zastosowanie do gier będzie marginalne i w ogóle nie chcę się nim kierować - także dodatkowe Hz są zbędne. Na monitor będę się patrzeć raczej prostopadle, więc bardzo szerokie kąty nie są czymś obowiązkowym.Obraz będzie puszczany z laptopa za pomocą HDMI lub DisplayPort. Będzie pracować głównie pod HD 630 (i7700HQ), a czasem pod GTX1050 (raczej w 95% wyłączona i tylko zintegrowana generuje obraz). Warunki oświetleniowe typowo pokojowe ze źródłem światłą na suficie i dużym oknem w odległości ~2 metrów z boku. Celuję w monitor 27+ calowy. Chciałem zakrzywiony, ale jeśli nic ciekawego się nie znajdzie to płaski rozpatrzę. Co do matrycy nie mam preferencji czy to będzie TN, VA czy IPS - ważne, żeby praca z liniami kodu i tekstem była komfortowa. Ale nie chce błyszczącej, w której będą się promienie odbijać czy sztuczne źródła światła. Monitor musi mieć możliwość montażu na ścianę/do ramienia. Ewentualnie z dość małą nóżką. Pobór mocy czy klasa energetyczna jest nieistotną informacją, ponieważ monitor będzie użytkowany w miejscu, gdzie nie rozliczam się jednostkowo za prąd. nie mam preferencji co do producenta. Budżet powiedzmy do 1000zł. Oczywiście jeśli przy tych zastosowaniach można znaleźć coś sensownego taniej to czemu nie. Własne propozycje:Zakrzywione:Samsung 27' F390Philips 32' 328E9FJAB - można wyrwać za 999zł w tej chwli na morele, więc spoko Płaskie:LG 29' UM69G-B Edytowane 21 Czerwca 2019 przez yormundur Cytuj Link to post Share on other sites
lucjanos 38 Napisano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Jeśli do pracy i nauki, to kup prosty monitor. Zakrzywione są stricte do gier. Miałem w łapkach kilka Philipsów i tam z jakością plastików i/lub spasowaniem elementów zawsze był problem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yormundur 3 Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Okej. A jakieś propozycje płaskich? Cytuj Link to post Share on other sites
lucjanos 38 Napisano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Z 16:9 proponuję BenQ EW3270ZL. Bardzo dobry i tani monitor 32". Z używek można też wyrwać doskonały Benq BL3200. Z proporcji 21:9 to nic Ci nie polecę do pracy, bo to jest kolejny wynalazek stworzony do gier. Nawet 34" ma zbyt małą przestrzeń roboczą w pionie. Cytuj Link to post Share on other sites
yormundur 3 Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Z 16:9 proponuję BenQ EW3270ZL. Bardzo dobry i tani monitor 32". Z używek można też wyrwać doskonały Benq BL3200. Z proporcji 21:9 to nic Ci nie polecę do pracy, bo to jest kolejny wynalazek stworzony do gier. Nawet 34" ma zbyt małą przestrzeń roboczą w pionie. No 1400 zł to trochę przekracza budżet, który przewidziałem jakby nie patrzeć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts