Skocz do zawartości

Temeratury Phenoma 955 i rozłożenie wentylatorów

Recommended Posts

Witam,

jako że ostatnio zrobiło się ciepło, temperatury podzespołów w moim blaszaku wzrosły :pomocy: .

Mam do Was kilka pytań:

1. Czy temperatury ok.45*C podczas pracy na pulpicie i ok. 60*C w stresie (DiRT 3) jest wysoka? Procesor nie jest podkręcany.

2. Jak mają być ustawione wentylatory z boku obudowy (mam tam 2xFander Roxo 120mm), jeżeli jeden znajduje się na wysokości GTX'a 460 z chłodzenie Windforce, a drugi na poziomie Spartana?

3. Jak mam ustawić wentylatory na Spartanie ? Aktualnie obydwa wydmuchują ciepłe powietrze.

Tutaj taki poglądowy plan jak to wygląda: http://www.iv.pl/images/12561679444105894577.png + te 2 wentylatory w bocznej obudowie.

z góry dzięki za pomoc

1. Jakie chłodzenie posiadałeś podczas testów procesora?

2. Z przodu obudowy powinien być wentylator wdmuchujący powietrze do obudowy, a z tyłu wydmuchujący. Tylko jest podstawą!

3. Ten prawy wentylator na spartanie zmień tak żeby wdmuchiwał powietrze do cooler'a.

Pozdrawiam.

• Popieram 1

Witam,

jako że ostatnio zrobiło się ciepło, temperatury podzespołów w moim blaszaku wzrosły :pomocy: .

Mam do Was kilka pytań:

1. Czy temperatury ok.45*C podczas pracy na pulpicie i ok. 60*C w stresie (DiRT 3) jest wysoka? Procesor nie jest podkręcany.

2. Jak mają być ustawione wentylatory z boku obudowy (mam tam 2xFander Roxo 120mm), jeżeli jeden znajduje się na wysokości GTX'a 460 z chłodzenie Windforce, a drugi na poziomie Spartana?

3. Jak mam ustawić wentylatory na Spartanie ? Aktualnie obydwa wydmuchują ciepłe powietrze.

Tutaj taki poglądowy plan jak to wygląda: http://www.iv.pl/images/12561679444105894577.png + te 2 wentylatory w bocznej obudowie.

z góry dzięki za pomoc

Wentylatory z boku obudowy bym usunął bo tylko psuja obieg powietrza, masz zamontowany wentylator z tyłu obudowy? Jakie chłodzenie na tym procesorze?

• Popieram 2

No właśnie nie miałem jak sprawdzić temperatur w pokoju, dzisiaj sprawdzę w południe i wam napiszę.

Po usunięciu jednego wentylatora z boku na wysokości spartana temp. spadła o 3-4*C :jupi:

Z tyłu jest zamontowany wentylator, był razem z obudową .

Jest podpięty przez adapter zmniejszający obroty.

A co sądzicie o otwartej obudowie ? :D

Po jej otwarciu temperatura spadła do 34*C dla procka i 32*C dla grafiki.

Może dokupić jeszcze jeden wentylator do przodu?

Jeżeli tak to jakie wentylatory slim polecacie ?

Edytowane przez szylolek

powiedz gdzie masz umieszczone dokładnie wentylatory bo sie pogubiłem? z przodu masz? z tyłu ? z boku to wiem ale je trzeba dać gdzie indziej bo pogarszają tylko sprawę i jaka to obudowa?

W obudowie mam:

1 wentylator wdmuchujący z przodu,

1 wentylator wydmuchujący z tyłu,

1 wentylator wydmuchujący z boku,

Nałożyłem pastę termoprzewodzącą dołączoną do Spartana.

Edytowane przez szylolek

No właśnie nie miałem jak sprawdzić temperatur w pokoju, dzisiaj sprawdzę w południe i wam napiszę.

Po usunięciu jednego wentylatora z boku na wysokości spartana temp. spadła o 3-4*C :jupi:

Z tyłu jest zamontowany wentylator, był razem z obudową .

Jest podpięty przez adapter zmniejszający obroty.

Przeciez napisal :menda: Edytowane przez sony156
  • Popieram 1

Już wiem co było powodem tych temperatur :wariat:

Ściągnąłem radiator i okazało się pasta termoprzewodząca była źle rozsmarowana.

Założyłem na palec woreczek foliowy, rozsmarowałem ją i mam 33*C :jupi:

Jak w pomieszczeniu było w miarę zimno to nie odczuwałem róznicy

dzięki panowie za pomoc

Edytowane przez szylolek