Dunio333 7 Napisano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Zastanawiam się nad zakupem PS4, ale widzę, że Slim jest dwa razy droższa. Czy opłaca się aż tyle dokładać? Różni się dużo od zwykłego PS? Nie wiem czy kupować PS4 czy jednak poczekać jeszcze z dwa miesiące odłożyć i kupić Slim. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykNoX 10 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Witaj Dunio333,Chcesz zapewne zakupić używaną konsolę, prawda?Jeżeli tak to w zależności od ceny wybrałbym wersję slim, mimo iż sam posiadam pierwszą wersję PS4 jak i PS4 Pro, to wybrałbym jednak chudzinkę, tylko wtedy bym takowej szukał z gwarancją.Moją radę argumentuję tym, iż mniejsza wersja pobiera odrobinę mniej prądu, jej "bebechy" są odrobinę inaczej zaprojektowane - zmiany może są i kosmetyczne, ale pozwoliło to na zmniejszenie poboru prądu o około 40% (z 250W do około 165W), co może się przyczynić również do mniejszej ilości generowanego ciepła przez pudełko a to ściśle wiąże się również z kulturą pracy konsoli i chłodzenia - konsola się nie nagrzewa aż tak bardzo i jej wentylatory nie działają niczym startujący Boeing 747 , chociaż również i na to złotej zasady nie ma i przy niektórych grach potrafi się zagotować - przykładowo taki Red Dead Redempton 2.Znaczącą różnicą może być również fakt, że odchudzona wersja konsoli ma tylko dwa porty USB, jeżeli chcesz podłączyć dysk i ładować pada to Będziesz miał wykorzystane wszystkie porty USB, przy czym oba są z przodu i przy podłączeniu dysku niestety kabelek będzie z przodu.Zmiana dysku wydaje mi się bardzo prosta w modelu slim, chociaż nawet w pierwotnej wersji konsoli nie była ona w żaden sposób skomplikowana .Kolejnym aspektem jest również wykorzystanie w Slim innego modułu sieciowego, przez co jest wspierany standard 5GB IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, którego w protoplaście nie sposób szukać z oczywistych względów.Ostatnim, aczkolwiek kosmetycznym aspektem jest wygląd, a konkretnie gabaryty konsolek. Młodsza wersja jest znacząco mniejsza, przez co w zależności od tego gdzie i jak ją Będziesz Chciał ją usytuować może mieć dla Ciebie znaczenie, tak samo jak jej transport .To tyle na temat samej konsoli, został jeszcze jeden mały, aczkolwiek istotny element, czyli pad. Zmiany pod tym względem są jedynie płaszczyźnie wizualnej. Dualshock 4 v2 (czyli pad z konsoli Slim) jest matowy, a nie błyszczący, odrobinkę poprawiono jakość gumek na analogach oraz w panelu dotykowym również jarzy się na jego topie (na samej górze) takie samo światełko, jak z tyłu kontrolera. Powiadają, że jest również bardziej wytrzymały, ale wątpię, Żebyś zdecydował się na przeprowadzenia Crash Testów .Wyżej opisałem tylko znaczące różnice, nie rozpisywałem się przykładowo na temat pojemności dysków, gdyż jest to raczej sprawa oczywista. Mam nadzieję, że moja argumentacja w jakimś stopniu ułatwiła Ci decyzję, naprostowała niektóre aspekty, bądź pomogła w jakimś stopni.W razie jakichkolwiek wątpliwości, pytań bądź problemów służę pomocą. Pozdrawiam,Z poważaniemPatrykNox Edytowane 13 Czerwca 2019 przez PatrykNoX 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Dunio333 7 Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Właśnie że chciałbym nową kupić . Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykNoX 10 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Witam,W takim wypadku to też sporo rozwiązuje Drogi Panie Dunio333 .Jeżeli Dostaniesz obecnie nową konsolę PS4 w wersji fat, nie przeszkadzają Ci wyżej wymienione przeze mnie aspekty dotyczące kultury pracy to Możesz śmiało brać wersję fat.Różnice pomiędzy protoplastą, a wersją slim przedstawię Ci w punktach, aby były one jak najbardziej przejrzyste dla Ciebie:- Slim pobiera o około 40% mniej prądu,- Slim nie nagrzewa się tak bardzo jak wersja pierwotna, ze względu na odchudzoną konstrukcję,- Slim bazując na wyższych dwóch punktach nie hałasuje aż tak bardzo,- Karta sieciowa w chudszej wersji jest nowsza i obsługuje więcej standardów,- Slimka ma tylko dwa porty USB, w porównaniu do jej starszej siostry,- Odrobinkę lepszej jakości pad - przede wszystkim gumki w analogach,- Gabaryty - to jest akurat jak najbardziej oczywista sprawa i w sumie jak najbardziej indywidualna,- Cena - to również jest jak najbardziej oczywiste i to w zależności od posiadanych funduszy to również może być nawet punktem przeważającym nad pozostałymi, więc to akurat od Ciebie Drogi Użytkowniku zależy ,- Gwarancja w przypadku obu wersji konsoli z tego co pamiętam wznosi tyle samo, czyli rok (chyba, że coś się pod tym względem zmieniło ).W razie jakichkolwiek wątpliwości, dalszych pytań jak najbardziej będę służył pomocą, radą oraz z chęcią wyjaśnię wszystko Pozdrawiam,Z poważaniemPatrykNoX 1 Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 13 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 (edytowane) onsola się nie nagrzewa aż tak bardzo i jej wentylatory nie działają niczym startujący Boeing 747 , chociaż również i na to złotej zasady nie ma i przy niektórych grach potrafi się zagotować - przykładowo taki Red Dead Redempton 2. Tyle, że wersji FAT były 3 rewizje 1004, 1116 i 1216 mam osobiscie slima (ostatni wypust) i 1216 i 2116 jest cichsza i analogicznie jest u mojego kolesia te głośne wersje to 1004 i 1116 w 1216 poprawili wiele w tym zredukowali mocno pobor prądu i dali RAM-y tylko z jednej strony jak w slimie Znaczącą różnicą może być również fakt, że odchudzona wersja konsoli ma tylko dwa porty USB, jeżeli chcesz podłączyć dysk i ładować pada to Będziesz miał wykorzystane wszystkie porty USB, przy czym oba są z przodu i przy podłączeniu dysku niestety kabelek będzie z przodu. FAT ma tak samo - pomyliło Ci sie z PRO - Slim nie nagrzewa się tak bardzo jak wersja pierwotna, ze względu na odchudzoną konstrukcję, Bzdura - grzeje sie bardziej od 1216 (przynajmniej z zewnątrz) - Slimka ma tylko dwa porty USB, w porównaniu do jej starszej siostry, już pisałem wyżej - FAT tez ma 2... - Slim pobiera o około 40% mniej prądu, tyczy to sie tylko w porownaniu do modelu startowego z 2013 roku i sa to wartosci skrajne. Juz w czesto wspominamym 1216 i nawet 1116 jest inaczej Edytowane 13 Lipca 2019 przez -Tommy- 2 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykNoX 10 Napisano 15 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Dzień dobry Panie Tommy, Tyle, że wersji FAT były 3 rewizje 1004, 1116 i 1216 mam osobiscie slima (ostatni wypust) i 1216 i 2116 jest cichsza i analogicznie jest u mojego kolesia te głośne wersje to 1004 i 1116 w 1216 poprawili wiele w tym zredukowali mocno pobor prądu i dali RAM-y tylko z jednej strony jak w slimie Akurat Panie Tommy właśnie to na podstawie własnych doświadczeń - a mam właśnie jedną z pierwszych wersji konsoli FAT i porównywałem ją do nawet samej wersji PRO i czasami nie mogłem wytrzymać grając w Red Dead Redemption 2 jak robiłem sobie porównanie i wiatraki tak głośno pracowały, iż zakłócały dźwięki telewizora - a obie "lalunie" mam w dobrze wentylowanym miejscu. FAT ma tak samo - pomyliło Ci sie z PRO Tak, ma Pan rację - mój błąd, pomyliłem się i faktycznie, w FAT też mam tylko dwa porty - tak dawno nie zaglądałem za nią, że aż zapomniałem - wstyd się przyznać . Bzdura - grzeje sie bardziej od 1216 (przynajmniej z zewnątrz) Wydaje mi się, iż właśnie z zewnątrz jest cieplejsza, aby w środku być chłodniejszym - mogę się mylić, gdyż niestety nie mam dostępu do "slimki". tyczy to sie tylko w porownaniu do modelu startowego z 2013 roku i sa to wartosci skrajne. Juz w czesto wspominamym 1216 i nawet 1116 jest inaczej Jak już wyżej napisałem, bazowałem na własnych odczuciach i przeżyciach, porównując do pierwszej wersji FAT .Dziękuję Panie Tommy za pomoc, poprawę moich błędów oraz wyjaśnienie kilku kwestii, które dla mnie też nie były w pełni oczywiste - chociażby każda z rewizji wersji FAT oraz ich różnic.Wiem, iż jest Pan specjalistą od konsol i bardzo wiele w życiu ich rozkręcił, doradzał (sam, nie mając jeszcze profilu na forum benchmark'a korzystałem z Pańskiej wiedzy ) użytkownikom forum, za co sam jestem Panu za to wdzięczny, gdyż niejednokrotnie owa wiedza mi się przydała .Jeszcze raz dziękuję Panu za pomoc oraz przepraszam za moje niedopatrzenia, które mogły wprowadzić forumowiczów w błąd.Pozdrawiam,Z poważaniemPatrykNoX Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts