Venom92 0 Napisano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Witam chce wymienić pastę termoprzewodzącą oraz termopady w karcie Gigabyte gtx 670 windforce 3x, ale nigdzie nie potrafię znaleźć informacji o grubości termopadów. Może ktoś wie jaka grubość termopadów jest zastosowana w tej karcie? Cytuj Link to post Share on other sites
Elomin 65 Napisano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 (edytowane) w sumie to nie ma znaczenia, radiator jest na śrubkach ze sprężynkami (samoregulacja siły docisku) przynajmniej tak to powinno być wykonane i u Ciebie, możesz kupić 2mm powinny być w większości przypadków wystarczające lub jak chcesz to 3mm, w termo-padach najważniejsza jest przewodność cieplna - im wyższy współczynnik tym lepiej ale i drożej Edytowane 8 Czerwca 2019 przez Elomin Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 w sumie to nie ma znaczenia Jak chcesz mieć piekarnik zamiast karty lub ew. w gorszym przypadku usmażyć rdzeń to nie ma... Głupota! Rdzeń ma mieć maksymalną powierzchnię styku z heatsinkiem - pasta termoprzewodząca ma wypełnić przestrzeń pomiędzy. Tym większa "dziura" tym gorzej będzie odprowadzane ciepło. Termopady np. Phobya, ja zazwyczaj stosuję Thermal Grizzly (z tym że idą na karty za kilka kafli lub vrm w laptopach DTR). Co do grubości sprawdź jakie masz stockowo. Pamiętaj że zostały one lekko sprasowane po założeniu chłodzenia. 2mm to cholernie grube pady. Spodziewałbym się padów 1 lub 0,5. Cytuj Link to post Share on other sites
Venom92 0 Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Jak chcesz mieć piekarnik zamiast karty lub ew. w gorszym przypadku usmażyć rdzeń to nie ma... Głupota! Rdzeń ma mieć maksymalną powierzchnię styku z heatsinkiem - pasta termoprzewodząca ma wypełnić przestrzeń pomiędzy. Tym większa "dziura" tym gorzej będzie odprowadzane ciepło. Termopady np. Phobya, ja zazwyczaj stosuję Thermal Grizzly (z tym że idą na karty za kilka kafli lub vrm w laptopach DTR). Co do grubości sprawdź jakie masz stockowo. Pamiętaj że zostały one lekko sprasowane po założeniu chłodzenia. 2mm to cholernie grube pady. Spodziewałbym się padów 1 lub 0,5. Problem jest taki, że nie mam ich czym dokładnie zmierzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Problem jest taki, że nie mam ich czym dokładnie zmierzyć. Na oko albo nawet zwyczajną linijką. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts