maciek1235 41 Napisano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Cześć, mam dość stary już komputer o takiej specyfikacji: procesor: i3-4330, fabryczne chłodzenie grafika: gigabyte gtx660 płyta główna: ASRock Z97M Pro4 RAM: firmy nie pamiętam, ale 2400MHz cl11 2x4GB dysk: Toshiba SSHD 1TB zasilacz: Thermaltake 530W na windowsie 7 Zastanawiam się nad wymianą procesora, dołożeniem ramu i ssd. Znalazłem na allegro i7 4770 za 500zł z chłodzeniem silentiumPC spartan 3 (ewentualnie poszukam 4790 - chcę bez k bo kręcić nie będę, a takie kręcone na pewno nie były), do tego kolejne 2x4GB takiego ramu jak jest i ssd - myślałem o corsair mp510 480GB. Łącznie to koszt 1000-1100zł. Moje pytania brzmią: 1. Czy taka wymiana w ogóle ma sens (czy to już za stara platforma żeby coś z tym robić)? 2. Czy można w ogóle podpiąć ten/podobny dysk pod tą płytę, czy do niej tylko sata (ma pcie 3.0 ale nie ma m2), jeśli nie to jaki dysk warto wybrać (~500GB)? 3. Czy mogę dołożyć ramu innego producenta, ale o podobnych parametrach? 4. Czy za większość odczuwalnej różnicy w wygodzie użytkowania nie będzie odpowiadał sam dysk (czy jest sens zmieniać procesor i ram)? Komputera używam głównie do pracy/studia - programuję (obecnie dostaję na głowę kiedy ide włącza się czasami kilka minut, a na zwykłym laptopie kilka-kilkanaście sekund), korzystania z internetu, gram bardzo sporadycznie (raz w roku? ) - ale zawsze miałbym możliwość kupna karty. Poza tym i tak będę się przymierzał do kupna laptopa, więc jeśli taka wymiana nie ma sensu, to raczej kupiłbym lepszego laptopa (coś z np. i5 8300h, który jak widzę wydajnościowo jest nawet nieco lepszy niż ta i7 wyżej), albo dołożę sam dysk i zostanie mi więcej na laptopa. Nie podaję budżetu, bo nie chodzi mi o najlepsze ulepszenie w jakiejś kwocie, tylko rozsądne wyciągnięcie czegoś z tego zestawu - zresztą chyba cokolwiek więcej wymagałoby już przejścia na intela 8xxx albo ryzena, a to są sporo większe koszta. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi! Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Zmiana która nie ma sensu.Lepiej zmień na nowsza generację. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 dokupienie ssd - jak najbardziej. Z prockiem - może będzie to z 25% więcej mocy, potrzebujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
Elomin 65 Napisano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 (edytowane) (ewentualnie poszukam 4790 - chcę bez k bo kręcić nie będę, a takie kręcone na pewno nie były różnica miedzy bez "K" a z "K" jest około 20% (nominalnie) wydajnościowo na korzyść z"K" z TDP większym tylko o 5%, ludzie go kupowali (4790K) nie tylko ze względu na odblokowany mnożnik ale ze względu na (ówczesną chwilę) moc jednordzeniową co przekładało się na ogólną wydajność...heh ...jednordzeniowo to bije nawet i9-7900X Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Elomin Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 W codziennych zastosowaniach (www,yt,itp,) to ssd robi robotę i tu opłaca się wydać kasę, co do programowania to się nie znam. Cytuj Link to post Share on other sites
maciek1235 41 Napisano 1 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Zmiana która nie ma sensu.Lepiej zmień na nowsza generację. Właśnie cały nowy zestaw na nowszej generacji raczej już trochę mnoży koszta, najwyżej faktycznie wymienię tylko dysk - a jak z tym co podałem, będzie pasował, czy spytać osobno w innym dziale? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts