Skocz do zawartości

Jaki PSU pod 560Ti

Recommended Posts

Witam,

zamówiłem kartę EVGA GeForce GTX 560 Ti DS Superclocked [PART NUMBER: 01G-P3-1567-AR]. Moj zasilacz to OCZ modxtream 500w. wiem iż taki jest minimalnie wymagany do tej karty. Pytanie takie - czy ten zasilacz da sobie radę przy Intel Q6600 2.4 x 4 + 2 dyski 500gb na pokładzie oraz tej karcie??? Z góry dzięki za odpowiedź.

dzieki panowie za super szybki respond. Sądziłem tak że pociągnie, ale już miałem różne akcje i wolałem dopytać. Proc oczywiście nie kręcony, nie bawię się w to;] Ok + poleciały i dzięki wielkie raz jeszcze

A to błąd, że nie podkręcasz CPU. Do tej karty powinieneś go pogonić do 3 GHz, żeby GTX560 mógł w pełni pokazać swoje możliwości. Q6600 to bardzo dobry procesor, ale trochę za wolny.

Edytowane przez kubbak
Regulamin - punkt 2j

TDP większe o 10w ale cały komputer "zje" ok. 25w więcej. Wynika to z tego, że szybsza karta w mniejszym stopniu ogranicza procesor i ten osiagajac wyższą wydajność, pobiera też więcej prądu ;)

Edytowane przez Igoruss
  • Popieram 1
  • 2 tygodnie później...

Widzę, że dyskusja była jeszcze. Panowie nie ma sensu zakładać nowego postu - trochę sprawę przemyślałem i chyba "wjadę" w OC tego Q6600. skoro mogę wyciągnąć 3.5 z niego to nie ma co się zastanawiać [byłem przekonany wczesniej, że nie są to takie duże rozbieżności względem taktowania defaultowego]. Czyli teraz - jeśli zmienię chłodzenie na coś takiego - part number CHLZALCPU0010, plus dołożę grafikę o której pisałem tj EVGA GeForce GTX 560 Ti DS Superclocked [PART NUMBER: 01G-P3-1567-AR] I podkręcę proca do 3.5 [jeśli by się udało] to PSU pociągnie i ogólnie czy to będzie stabilne do użytku dzień w dzień?? Jak sądzicie?

anybody?????

Podkręcasz CPU i GP - większy PSU. Sprawdź sobie na zasilaczu jakie masz napięcie na liniach 12V, sprawdź pobory CPU i GP przy maksymalnych obciążeniach i OC i będziesz miał jasny i klarowny pogląd na sprawę. Wiem, że łatwiej poprosić, żeby na forum wyszukali i wkleili za Ciebie linki bezpośrednio, ale jak to mówią "bez pracy nie ma kołaczy" więc czasami lepiej coś zrobić samemu, a przy okazji nabierze się nieco doświadczenia ;)

Tak czy inaczej - na użytek codzienny stabilne będzie - przy maksymalnym obciążeniu z OC może czasami się coś dziać, ale to już na własną odpowiedzialność :> a taki np. Corsair CMPSU-600CXEU - 600W masz już nawet za 230 zł i przy porównywaniu z modXem czuję wstyd że wybrałem moduł - taka jest różnica w jakości wykonania i pracy przy wyższej cenie OCZ'a;)

Podkręcasz CPU i GP - większy PSU. Sprawdź sobie na zasilaczu jakie masz napięcie na liniach 12V, sprawdź pobory CPU i GP przy maksymalnych obciążeniach i OC i będziesz miał jasny i klarowny pogląd na sprawę. Wiem, że łatwiej poprosić, żeby na forum wyszukali i wkleili za Ciebie linki bezpośrednio, ale jak to mówią "bez pracy nie ma kołaczy" więc czasami lepiej coś zrobić samemu, a przy okazji nabierze się nieco doświadczenia ;)

Tak czy inaczej - na użytek codzienny stabilne będzie - przy maksymalnym obciążeniu z OC może czasami się coś dziać, ale to już na własną odpowiedzialność :> a taki np. Corsair CMPSU-600CXEU - 600W masz już nawet za 230 zł i przy porównywaniu z modXem czuję wstyd że wybrałem moduł - taka jest różnica w jakości wykonania i pracy przy wyższej cenie OCZ'a;)

Poki co puscilem Proca na 8 x 400 = 3200mhz. przy duzym obciazeniu proc ma 35-38 stopni. oczywiscie zalman 9900max wymiata. do tego teraz czekam na grafe [transport woooolllny]. Zastanawiam sie czy proc nie zrobi "wąskiego gardła". Co do PSU to na linni 12 ma 36a. karta wymaga min 30a na 12 voltach takze mysle ze da rade. napiecie proca to niespelna 1.4 a ramu 1.8 volta.

EDIT: znacie jakiś dobry programik do określenia poboru mocy CPU i pozostałych komponentów?

Edytowane przez poncz