Skocz do zawartości

i7 czy i9 i jakie mobo ?

Recommended Posts

Do gier, który lepiej procesor? Oba w budzecie ale wiadomo jesli i7 styka to po co przeplacac.

Jeżeli nie będzie proc parowany z 2080 Ti to szkoda przepłacać za i9, bo 9700k w zupełności wystarczy.

Racja,po co przepłacać,do gier i5 jest wystarczający nawet sparowany z 2080Ti.

Racja,po co przepłacać,do gier i5 jest wystarczający nawet sparowany z 2080Ti.

Zależy do jakich gier. W jednych nie ma różnicy lub jest bardzo mała, a w innych różnica to kilkanaście fps. Ja z tych trzech proców wybrałbym albo i5 albo i7, na I9 IMO szkoda kasy.

Kilkanaście fps w te czy w inną stronę, jeżeli mówimy o wyniku 3-cyfrowym, jest niezauważalne bez miernika OSD - więc dopłata do i9 z ekonomicznego punktu widzenia jest totalnie bez sensu.

Edit: literówka

Edytowane przez Rebelmind

RTX2080Ti

Ryż7 2700X  i5 8400            i5 8500          i5 8600            i5 9400F

00c0510b0a26fc97.png

i7 8700          i5 8600K         i5 9600K         i7 8700K         i7 9700K

d5744ac60e39fd35.png

i9 9900K

163.3FPS

125.6FPS

76.0FPS

Na słupki nie ma miejsca przy każdej grze.Przypominam,wyniki dotyczą wydajności w grach i też taką mają kolejność procesory.Należy zwrócić uwagę również na wersje (K) które można podkręcić i 9400F.

https://youtu.be/mZzxjkWPSKg?t=177

Morał jest prosty,nie warto pakować się w procesor który do niczego innego nie wykorzystujemy jak tylko gry.Opowieści osób które przeszły z i5 na i7 i twierdzą,że jest duża różnica to,nie prawda,chyba że ktoś chce się przekonać na własnej skórze i wyrzucić pieniądze w błoto,też można i nie zabraniam :)

Teraz może jest mniejsza różnica między i5 vs i7 jednak gdy ja składałem komputer wszyscy polecali i5 4690, osobiście dołożyłem do 4790k i nie żałuję bo na dziś jeszcze daje radę a i5 już dość mocno odstaje np w BF1 BF5.

• Popieram 1

czyli i7?

I7 ma 8 rdzeni 8 wątków, I5 ma 6 R 6 W. Oba NIE mają HT :)

Kolego daj sobie spokój z I9, jak chcesz mieć komputer na kilka następnych lat i w tym czasie wymienić ze 2 razy kartę graficzną to kup i7, bo wystarczy na dłużej, natomiast jeśli nie zamierzasz mieć tego proca dłużej niż 2-3 lata to kup I5.

Wasza kasa wasza sprawa. Z wielu testów wynika, że I9 wypada GORZEJ w niektórych grach od I7 ale @@były69, wie lepiej.

Ja napiszę jeszcze raz, gdybym miał kupić proca na dłużej wybrałbym I7, jeśli za 2-3 lata zmieniałbym całą platformę wybrałbym I5. To jest zaledwie kilka klatek różnicy i to często przy 100+ fps. ZAUWAŻYSZ GOŁYM OKIEM TĄ RÓŻNICĘ? WĄTPIĘ! a za różnicę w cenie można kupić coś innego.

Dzieki a odpowiedzie. Panowie, grafika będzie RTX2080, który dokładnie to nie wiem jeszcze pewnie Palit Gamerock albo jakis Windforce.

Jeśli masz budżet na 9900K, to bierz 9900K. RTX 2080 na tym skorzysta. Szczególnie jeśli planujesz grać w sieciówki jak chociażby BFV. Mity o tym, że i5 wystaczy do gier nawet z RTX 2080Ti, traktuj należycie, czyli jak mity bo siłą rzeczy do przykładowo 1080p NIE MA RYNKU CPU, który nie będzie bottleneckiem dla RTX 2080Ti. Czy to i9 9900K@5 Ghz, czy i9 7980XE / i9 9980XE@4.7 GHz. W grach z otwartym światem czy multi, wątków nigdy za wiele.

Tutaj wykres rozłożenia użycia wątków w czasie rozgrywki w multi BFV na mapie z 64 graczami. Na JEDNEJ 2080Ti (mGPU nadal nie śmiga w DX12 BFV) w 3440x1440p Ultra + DXR Ultra. A, jak wiadomo im wyższa rodziałka tym CPU jest mniej dociążony ale też nie można z tym przesadzać bo niezależnie od rozdzielczości pewne aspekty CPU nadal ma do ogarnięcia.

Dla przykładu kumpel na 8700K@5 GHz ma CPU zapchany często do około 80%, gra w 2560x1440p również na 2080Ti

59537386_2320428761550034_56378278580521

Rzecz jasna kwestia tego w ile fps celujesz i jaki posiadasz monitor. Jednak mocy nigdy za wiele.

Testami gdzie są płaskie wyniki się nie sugeruj. Podstawą do osiągnięcia optymalnej wydajności na Intelach w szczególności są wysokie taktowania pamięci. Wtedy procki na tym bardzo korzystają i zwiększa się wydajność całej platformy.

To co robią pewne dwa polskie portale (z czego jeden siedzi w kieszeni onetu), to brak szacunku wobec odbiorców oraz sianie dezinformacji. Co dobitnie  udowodnili przy "podkręcaniu" pamięci na Samsungach B-Die, nie podnosząc nawet napięć VCCIO / SA, a te są fundamentalne do OC pamięci.

Przecież na głupim PCLAB jego forum i fachowców od CPU to i5 już dawno nie powinny mieć miejsca w rankingach wydajności w grach :D  i mowa o nowych i5 z serii 8 i 9  :rotfl:

No tam to nadal i5 2500K polecają bo według niektórych "geniuszy" nie ma różnic. Nie ważne, że występują stuttery jak cholera, gubienie klatek i ogromne bottlenecki, ale nie raz widziałem polecanie 2500K do GTX 1080Ti i szybszych kart. Ręce opadają...

Edytowane przez EH_Gosu

No tam to nadal i5 2500K polecają bo według niektórych "geniuszy" nie ma różnic. Nie ważne, że występują stuttery jak cholera, gubienie klatek i ogromne bottlenecki, ale nie raz widziałem polecanie 2500K do GTX 1080Ti i szybszych kart. Ręce opadają...

Dobrze kolega mówi, w teorii niby masz klatek więcej, ale przez słabszy procesor więcej spadków, fraps wyświetl ci milion klatek, ale co z tego, jak przez mikro przycięcia nie widzisz tej płynności.