tabask021 58 Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Witam, wczoraj zmieniłem nareszcie płytę z B85-G43 na Gigabyte Z97X Sli i ku mojemu zdziwieniu temperatury na procesorze podczas gry w CS GO dobijają do 73*C przy wykorzystaniu chłodzenia od SilentiumPC Fera 3 V2, wcześniej chłodzenie sprawdziłem czyli wycięciem w stronę zaślepki czy jest ok, pasta dobrze nałożona, jedyne co zrobiłem to zmiana płyty a pastę dałem świeżą kryonaut. Dziś w nic nie grałem i tak się prezentują temperatury itd.Może ktoś ogarnie temat bo według mnie dziwna akcja. Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Może spróbować aktualizować bios albo ustaw ręcznie napięcie procesora np 1.150 lub 1.200. Możliwe że nowa płyta daje wyższe napięcie niż poprzednia stąd wyższe temperatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tabask021 58 Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Na AVX2 w CPU-Z stress test stock ustawienia + zmienione napięcie A po OC które tak z ciekawości zrobiłem to Wynik w cinebench R15 dziwny jest, praktycznie identyczny jaki był przed OC, a temperatury jak widać dają nadzieję że procek ma potencjał Temat miałbyć o wysokich temperaturach a przyszło co do czego to temat OC sorki, winą temperatur było na bank napięcie . Czy wszystko jest git ? Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez tabask021 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Proponuje dołożyć dodatkowy wentylator na wieże SPC Fera 3 z drugiej strony tak by wentylatory szybko przepychały powietrze w jednym kierunku to bardzo poprawia sprawność chłodzenia a i same wentyle nie muszą się się wtedy kręcić na wyższych obrotach. Sprawdzone w działaniu mam tak u siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
tabask021 58 Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Proponuje dołożyć dodatkowy wentylator na wieże SPC Fera 3 z drugiej strony tak by wentylatory szybko przepychały powietrze w jednym kierunku to bardzo poprawia sprawność chłodzenia a i same wentyle nie muszą się się wtedy kręcić na wyższych obrotach. Sprawdzone w działaniu mam tak u siebie. Mam 2 szt, obudowa outlet z małymi szparkami , w stresie max 86*C jest wszystko ok ustawione ? Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Spróbuj niżej z napięciem, mówimy o standardowych zegarach. Mój chodzi 4.4ghz przy 1.150 w biosie w programach kapkę więcej pokazuje ale jest stabilny. Robiłem OC na próbę 4.7ghz ale specjalnej różnicy nie widać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tabask021 58 Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Spróbuj niżej z napięciem, mówimy o standardowych zegarach. Mój chodzi 4.4ghz przy 1.150 w biosie w programach kapkę więcej pokazuje ale jest stabilny. Robiłem OC na próbę 4.7ghz ale specjalnej różnicy nie widać. Ja własnie po OC mam na 4.6 przy 1.25 a bez oc 1.2 ale na bank niżej zejdzie ale wolę na oc trzymać, widzę po wynikach że tam gdzie były problemy z fpsami już jest lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Zobacz jeszcze ile masz procesów systemowych w Menadżerze zadań(Ctrl+Alt+Del) zakładka Wydajność. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tabask021 58 Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Temat można zamknąć, zmieniam drugi raz pastę na innej marki na test i chłodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 23 Maja 2019 Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Jak masz trochę siana i czasu to wysłać procesor na skalpa. Procesor ma gluta pod czapką i ogólnie Devils Canyon były gorącymi prockami. Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 24 Maja 2019 Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 73C to wysoka temperatura? Na screenie w idle masz po 30+, był jakiś skok do 60. Gdzie te wysokie temperatury?Moja 4790K swego czasu się grzała do okolic 90C i żyła... Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 24 Maja 2019 Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Takie temperatury to przez gluta pod czapką najprawdopodobniej i można by je sporo zbić robiąc delida, ale... po co? Jak na procesor to i tak niska temperatura, jak kolega wyżej pisze. Pozwolę sobie zacytować: "W tym miejscu pragniemy zauważyć, że nie rozumiemy kompletnie osób przywiązujących nadmierną wagę do temperatury układu. O ile wartość ta nie dojdzie do wartości granicznej (dla Ivy Bridge to 105 stopni Celsjusza), nie ma się czym przejmować. Dla samego procesora kompletnie nie ma znaczenia, czy będzie pracował w 60 stopniach czy może w 90. Ewentualną niedogodnością jest to, że wyższa temperatura sprzyja gorszym wynikom podkręcania, ale ci, którzy już dawno zatrzymali się na 4,5 GHz (lub mniej), a narzekają na temperaturę w okolicach 80–90 stopni i za wszelką cenę chcą ją obniżyć... raczej robią to niepotrzebnie ;)" https://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide.jak.podkr%C4%99ci%C4%87.procesor.LGA1155.Poradnik.krok.po.kroku,51991/4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 24 Maja 2019 Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Otóż to Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts