Skocz do zawartości

rx580 zdechł. Zastępca. RX590 sapphire nitro 8gb+ vs gtx 1660ti (1660/gtx1070?)

Recommended Posts

Dobry,

kilka dni temu kupiłem w świetnej cenie rx580, która niestety była walnięta i otrzymałem zwrot kasy za nią.
Szukam czegoś nowego w jej miejsce, tym razem jednak chciałbym nabyć coś lepszego. z tego rxa nawet byłem zadowolony, po UV i drobnym OC trzymał temperatury pod pelnym obciążeniem w w3 na ok. 72 i nie był jakoś baardzo głośny (miałem model od xfx'a. o ile standardowo to jest tragedia, to po uv dostaje drugie życie).

Mam do wyboru:

gtx 1070 palit - 1279zł
rx590 sapphire nitro - 960zł
gtx 1660ti od palita - 1122zł
gtx 1660 msi ventus - 943zł lub msi armor w prawie takiej samej cenie

Co wypada najlepiej ceana/jakość?

Pracować będzie z i5 6600k @4,5ghz, 2x8gb 3000mhz, zasilacz corsair vs450

Zależy mi żeby pozwoliła mi na sensowną grę, dopóki nie wyjdzie następna generacja konsol, bo wtedy wymienię całą platformę na nową. Dużo gram na konsoli więc pewnie karta głównie do bf5 będzie używana, ew może jakieś nowsze gry które wyjdą w przyszłości. Rozdzielczość tylko FHD.

EDIT: Monitor dopiero zamawiam, więc wszystko mi jedno czy freesync czy gsync, podobno większośc monitorów teraz obsługuje gsync więc obojetnie

Argumentacja jakaś ? cokolwiek 

Sorry, pisałem "w locie"...  moim zdaniem gtx 1660 w tej cenie będzie najkorzystniejszy, dodatkowo jeśli pobawisz się w oc to wydajnością doskoczy do 1660ti,  RX 590 Sapphire nitro to również b.dobra karta ale jak dla mnie nie za tą kwotę.

Tu masz "suche" zestawienie.. nie oddaje ono całkiem rzeczywistości ale daje pewien pogląd.

https://www.videocardbenchmark.net/compare/GeForce-GTX-1660-Ti-vs-Radeon-RX-590-vs-GeForce-GTX-1660/4045vs4025vs4062

1070 będzie jeszcze lepszy... ale jeśli karta ma być na chwilę, to nie widzę sensu dopłacać ~300zł

Edytowane przez pendzel_3
  • Popieram 1

Sorry, pisałem "w locie"...  moim zdaniem gtx 1660 w tej cenie będzie najkorzystniejszy, dodatkowo jeśli pobawisz się w oc to wydajnością doskoczy do 1660ti,  RX 590 Sapphire nitro to również b.dobra karta ale jak dla mnie nie za tą kwotę.

Tu masz "suche" zestawienie.. nie oddaje ono całkiem rzeczywistości ale daje pewien pogląd.

https://www.videocardbenchmark.net/compare/GeForce-GTX-1660-Ti-vs-Radeon-RX-590-vs-GeForce-GTX-1660/4045vs4025vs4062

1070 będzie jeszcze lepszy... ale jeśli karta ma być na chwilę, to nie widzę sensu dopłacać ~300zł

Przypominam tylko, że te karty mogę dostać w niższych pieniążkach niż normalnie, więc może za te 960 rx590 w wersji nitro ma sens, czy też nie?