Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Od sierpnia 2018r. zauważyłem niepokojące migotanie tekstur/krawędzi w grach na moim komputerze. Sprawdziłem, czy nie dzieje się tak na innych sprzętach i okazało się, że wszystkie urządzenia w domu (tv,pc,smartfony) są tym zarażone. Polega to na tym, iż nawet lekko oddalone, dosyć cienkie tekstury/obiekty migają przy ruchu kamerą i jest to NIENATURALNE! Bardzo uciążliwe przy tym pojawiło się również ścinanie ruchu obrazu w niektórych momentach. Nigdy nic takiego wcześniej się nie działo. Komputer kupiłem wraz z monitorem w lipcu 2018r. i kilkanaście dni po tym zauważyłem to zjawisko, być może jest to z tym powiązane. Z moich obserwacji wynika, że nie zależy to raczej od prądu w domu, ponieważ zrobiłem format laptopa i nie był on przez ten czas podłączany do gniazdka. Dodam jeszcze, że wielokrotnie na smartfonach robiłem skan kilkoma antywirusami i nic nie wykryły, natomiast na dwóch kompach robiłem skana Nortonem (którego używam od lat) i również nic nie wykrył. Bardzo proszę o pomoc  :) 

No to niech zamówi magików, oni wiedzą co zrobić by wszelkie plugastwo z domu wyprawić by ziemię gryzło :P

Ale wracając do tematu, coś dziwnie wyglądają te "czary" nawet  na urządzeniach z własnym stałym zasilaniem ( w sieci energetycznej/elektrycznej niskiego wysokiego napięcia rozpoznaje się możliwych ~ 50 nieprawidłowości /anomalii).

Pytanie czy zakłócenia są od strony sieci czy coś generuje je ( wystarczy silnik na prąd zmienny1/3 faz z uwalonym kondensatorem, i to na nie małych odległościach zakłóceniami "sieje" po sieci elektrycznej).

Trzeba sprawdzić siec elektryczna w domu, ale najlepiej żeby to wykonał fachowiec ( komputer /monitor powinien być podłączony do sprawnego gniazda z bolcem uziemiającym).

Jedynie co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie zestawu komputerowego w innym domu i podłączenie do sprawnego gniazda, gdzie nie ma takich anomalii ( bo może zasilacz komputerowy jest marnej jakości i na dodatek uwalony i to on "sieje zakłóceniami").

W odpowiedzi niech Autor tematu napisze co to za model i marka zasilacza.

Edytowane przez MESSER
  • Popieram 1

No to niech zamówi magików, oni wiedzą co zrobić by wszelkie plugastwo z domu wyprawić by ziemię gryzło :P

Ale wracając do tematu, coś dziwnie wyglądają te "czary" nawet  na urządzeniach z własnym stałym zasilaniem ( w sieci energetycznej/elektrycznej niskiego wysokiego napięcia rozpoznaje się możliwych ~ 50 nieprawidłowości /anomalii).

Pytanie czy zakłócenia są od strony sieci czy coś generuje je ( wystarczy silnik na prąd zmienny1/3 faz z uwalonym kondensatorem, i to na nie małych odległościach zakłóceniami "sieje" po sieci elektrycznej).

Trzeba sprawdzić siec elektryczna w domu, ale najlepiej żeby to wykonał fachowiec ( komputer /monitor powinien być podłączony do sprawnego gniazda z bolcem uziemiającym).

Jedynie co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie zestawu komputerowego w innym domu i podłączenie do sprawnego gniazda, gdzie nie ma takich anomalii ( bo może zasilacz komputerowy jest marnej jakości i na dodatek uwalony i to on "sieje zakłóceniami").

W odpowiedzi niech Autor tematu napisze co to za model i marka zasilacza.

Link do zasilacza: https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l2-600w-spc165-977143/

Pomyślę nad tym co napisałeś, ale to możliwe, że ze smartfonem też się tak dzieje? Podłączam go tylko do ładowania.. 

Zasilacz O.K.

Zostaje jak pisałem wyżej sprawdzenie zestawu w innym budynku z sprawną instalacją.

Co do przyczyn nie wiem gdzie mieszkasz ( nie chodzi mi o lokalizację samą w sobie), masz w pobliżu jakiś warsztat, zakład usługowy?

Jak mieszkasz w domu jednorodzinnym możesz wszystko co się da odłączyć odbiorniki (dla pewności nawet wykręciłbym świetlówki "żarówki" LED).

I sprawdzić co się dzieje po podłączeniu do sieci uprzednio sprawdzony zastaw komputerowy.

Podejrzewam że bez fachowca będzie ciężko wykryć źródło zakłócenia.

Sam ledwie liznąłem ( raczej dotknąłem językiem) "elektrykę" i nie wiem, czy mi niebojącemu się grzebać w puszkach udało się taki problem rozwiązać (brak doświadczenia z takimi zjawiskami żeby wskazać winowajcę).

Ogółem to dzieje się również na moim smartfonie, niezależnie od tego jak daleko z nim pójdę. Nie wydaje mi się, żeby było to powiązane z napięciem... Kiedy nawet smartfon mam offline to i tak jest, więc zainfekowane wifi wykluczam raczej..

Dzisiaj po południu załącze również filmik z tego jak to wygląda.

Edytowane przez MaxeneQ

To raczej nie tu, to do "Archiwum X" się nadaje.

Przypomniała mi się sztuczka z długą świetlówką i w niej jonizacją gazu, gdy stoi się z wysuniętą ręką pod linią wysokiego napięcia (chyba to było 27 kV) osoba trzymająca robi za "uziemienie".

Te anomalie długo są może jakieś urządzenie niedawno było podłączone?