Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim szybkie pytanie, obecnie mam poniższego składaka:

CPU: Intel Core i5-4670K 3.4GHz

SSD: Plextor PX-M5S Series PX-128M5S (2.5", 128GB, SATA/600) + SSD ADATA 480GB 2,5'' SATA SSD Ultimate SU650

HDD: WD Blue WD10EZEX 1TB
GPU: Gigabyte GTX 770
MOBO: Asrock Z87 EXTREME4
RAM: Crucial Ballistix Sport DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 BOX
POWER: Corsair RM 750W 80PLUS Gold
BUDA: Zalman Z9 Plus czarna
COOLER: Thermalright HR-02 Macho

Zastanawiam się czy jest sens go upgrade'ować - myślałem o pamięci RAM (2x8GB chyba, że są jakieś sensonwe 2x16GB) i GPU, sęk w tym, że nie planuję żadnego OC i w ciągu 1-2 lat zamierzam wymienić sprzęt z wyższej półki, a obecny albo sprzedam albo przekażę rodzicom. Obstawiam, że taki upgrade będzie kosztował pewno jakieś 1000-1500zł w zależności od komponentów. No i tutaj też mam prośbę o polecenie komponentów do tego setu - chodzi o GPU i RAM.

Także tutaj pojawia się pytanie, czy jest sens wydawać 10-15% kapitału na nowy komputer, po to by podpakować stary na 1-2 lata? Jakby motywem za jest nadchodzący Cyberpunk 2077 i to, że czasem komputer się muli przy zbyt długim korzystaniu a Adobe CC albo Chrome.

Druga rzecz, mam problem ze slotami na pamieć RAM, niestety chłodzenie CPU jest na tyle duże, że blokuje jeden z trzech slotów pamięci co wyklucza u mnie update - szczerze mówiąc byłem trochę zdziwiony, jak to montowałem (nie wiem, może źle to zrobiłem, jeśli tak to powiedzcie), ale nietety jego rozmiar blokuje dostęp do RAM.

Jak wspomniałem nie planuję OC, a samego sprzętu używam do gier i grafiki Adobe Illustrator i Photoshopa.

Będę wdzięczny za każdą pomoc w tej sprawie.

Czy warto wydawać cześć kasy na upgrade tego co masz, to w zasadzie sam musisz sobie na to odpowiedzieć. Pod HR-02 bez problemu powinny wejść normalne pamięci bez wyższych radiatorów. Pod Pakiet Adobe zamula te 8 GB DDR3 więc tutaj można dołożyć. Nie jest to spory wydatek a ceny DDR3 będą cały czas trzymać cenę jak będziesz chciał sprzedać. 

GTX 770 to dość słaba karta na dzisiejsze standardy. Okres 1-2 lat, trochę sporo. Jeżeli mowa bardziej o 2 latach, to ja osobiście raczej bym zmieniał GPU. Wrzucić GTX 1660, 1660 Ti, RTX 2060 i będzie mega wzrost wydajności. Można też kopać po używkach na allegro. Nawet jakiś używany 1060 6GB w cenie 700 zł. 

Macho jest chyba identyczny (nie licząc zestawu montażowego) z moim ARO-M14O i bynajmniej pod wentylatorem żadne ramy nawet nisko profilowe się nie zmieszczą. To jest tak pomyślane żeby na większości płyt całość mieściła się przed bankami pamięci. Jak wentylator zachodzi na sloty pamięci to możesz co najwyżej przełożyć wentylator na tył radiatora (tylko pamiętaj żeby go dać wirnikiem w stronę radiatora żeby ciągnął powietrze przez radiator i wyrzucał je do tyłu ). Skoro procesor nie będzie kręcony to nie zrobi to żadnej znaczącej różnicy w wydajności.

Dzięki wielkie - przekonuje mnie to do upgreadu. Z tym macho to serio jakoś dziwnie, ale moich balistyków nie mogłem wpiąć - true story.

Anyway:

1. Jeśli chodzi o grafikę - jakie modele polecacie? Jak w ogóle sprawuje się ten 1660? Inna sprawa dlaczego nie 1080? Rozumiem, ze 20xx to już przesada i procek nie da rady, ale co w starszej generacji 10xx jest serio warte wzięcia i stosunek ceny do jakości będzie rozsądny?

2. Jakie kości ram polecacie w takim wypadku, bo nie wiem gdzie jest sens, a gdzie będzie przesada, szczególnie jeśli nie chcę bawić się w OC?

Mam taki sam procesor jak Ty, rowniez bez OC, dokladnie mam takie podzespoly: https://www.fotosik.pl/zdjecie/0791512808545ce8 - wzledem tego co tutaj widzisz, mam dolozone drugie 8 GB takich samych pamieci oraz dwa razy juz zmienialem karte graficzna, obecnie mam GTX 1070 MSI Gaming X 8GB bez zadnego OC. Komp wciaz daje rade w najnowszych tytulach w 1080p, wiadomo nieraz jakies tam detale trzeba lekko obnizyc, ale tragedii nie ma. Takze zastanow sie nad dorzuceniem drugiej kosci RAM i nad ta karta (uzywki chodza obecnie po okolo 1000-1100 zl) lub nad jakims innym tanszym modelem GTX 1070. Bez sensu raczej kupowac lepsza karte bo procesor bedzie ją ograniczal.

Moj sprzet byl kupowany w lipcu 2013 wiec juz czas na zmiany i na przestrzeni najblizszych miesiecy planuje kupno nowego bo interesuje mnie granie w 1440p oraz w 4k :) Karte poki co zostawie i przeloze do nowego PC, a za jakies pol roku/rok bede chcial zmienic na GTX 1080 Ti lub RTX 2080 jezeli by znacznie potanial. 

Geforcy serii 1000 będzie coraz trudniej dostać bo nie są już produkowane, to raz a dwa że seria 1600 i 2600 jest zbudowana z wyraźnie wydajniejszych shaderów. GTX1660 Ti to poziom Vegi 56 albo GTX 1070. wszystko jest wiec kwestią tego co możesz dostać w jakich pieniądzach