Skocz do zawartości

pomoc z programem w c

Recommended Posts

witam,

w programie użyłem funkcji fopen do otwierania plików txt ale ale jak podaje adres pliku "t1" to nic się nie otwiera, jak trzeba zmodyfikować tę funkcję

{

f=fopen(t1, "r"); // t1 to łańcuch w którym wpisuje adres pliku

if (f==0)

{

printf("Nie udalo sie otworzyc pliku\n");

}

i jeszcze jedno , gdy otwieram program funkcją execl to zamyka mi się konsola , wie ktoś jak temu zapobiec??

{

execl(t1,0);

if (execl(t1,0)!=0)

{

}

witam,

w programie użyłem funkcji fopen do otwierania plików txt ale ale jak podaje adres pliku "t1" to nic się nie otwiera, jak trzeba zmodyfikować tę funkcję

{

f=fopen(t1, "r"); // t1 to łańcuch w którym wpisuje adres pliku

if (f==0)

{

}

i jeszcze jedno , gdy otwieram program funkcją execl to zamyka mi się konsola , wie ktoś jak temu zapobiec??

{

execl(t1,0);

if (execl(t1,0)!=0)

{

}

#include <stdio.h>

//

//

FILE *plikwe, *plikwy;

if( ((plikwe = fopen( "dane_we.txt", "r" )) != NULL)&&((plikwy = fopen( "dane_wy.txt", "w" )) != NULL) )

{

//

//

//

fclose(plikwe);

fclose(plikwy);

}

else printf("Nie udalo sie otworzyc pliku\n");

ja muszę to napisać w zwykłym C gdyż taki mam projekt na infe, ogólnie wszyscy się zdziwili że piszemy w starym języku

sorki że post pod postem ale mógłby mi ktoś , krok po kroku wytłumaczyć jak działa ten program do wyświetlania daty

{

time_t rawtime;

struct tm * timeinfo;

time ( &rawtime );

timeinfo = localtime ( &rawtime );

printf ( "Aktualna data i czas: %s", asctime (timeinfo) );

}

ja muszę to napisać w zwykłym C gdyż taki mam projekt na infe, ogólnie wszyscy się zdziwili że piszemy w starym języku

sorki że post pod postem ale mógłby mi ktoś , krok po kroku wytłumaczyć jak działa ten program do wyświetlania daty

{

time_t rawtime;

struct tm * timeinfo;

time ( &rawtime );

timeinfo = localtime ( &rawtime );

printf ( "Aktualna data i czas: %s", asctime (timeinfo) );

}

Co tu duzo wyjasniac. Pierwsze dwie linijki to deklaracje(odwołania do struktur wskazniki na struktury i takie tam, mam nadzieje, ze sie mniej wiecej orientujesz, ogolnie program w tych kilku linijkach korzysta z biblioteki <time.h>).Następnie pobierany jest aktualny czas, nastepnie jest niejako "konwertowane" na czas lokalny, jaki posiadasz na swoim komputerze. Ostatnia linijka , to konwertowanie tego na string. Swoja drogą, od czego jest dokumentacja i przykłady w internecie ;) Edytowane przez Piotr_C

ostatnie pytanie, da się jakoś zrobić w Visual C++ 2010 Express aby ten program , który piszę skonwertować w pojedynczy plik .exe , nie wiem czy jasno piszę ale chodzi oto żeby nie było kilku plików tworzących program a jeden, który włączamy i wszytko hula :]