tora1025 24 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Witam, poszukuję opinii,najlepiej popartych organoleptycznie jak wygląda kwestia grania w Full HD na monitorze 4K Chodzi mi o to jak się sprawuje to praktyce ( skalowanie, jak bardzo jest pogorszenie obrazu przy tym samym poziomie detali w grze) ? Cytuj Link to post Share on other sites
bioly1987 62 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Tak samo jak granie w 720p na monitorze 1080p, czyli słabo, ale to pewnie też zależy od skalowania monitora Cytuj Link to post Share on other sites
tora1025 24 Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) No chyba nie do końca tak samo, z 1080p do 720p nie skluje sie chyba tak równomiernie jak z 4k do 1080p Edytowane 7 Marca 2019 przez tora1025 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Wiesz co, ja czasem tak grałem i co się rzucało w oczy, to że obraz był taki jakby ciut zamglony, coś jakby kolory ciuteńkę wyblakłe... To był monitor 27 cali IPS. Za to pomiędzy 2K a 4K różnica była praktycznie niezauważalna... Różnice było widać tylko jeśli specjalnie zatrzymałeś się w grze i zaczynałeś szukać różnic. Moim zdaniem jeśli 4K to duża matryca i wtedy lepiej przyciąć detale (w sensownych granicach) ale grać w 4K. Jeśli monitor poniżej 30cali to wolałbym jakościowo jakąś super matryce kosztem rozdzielczości. Cytuj Link to post Share on other sites
markus224 0 Napisano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Skalowanie z FullHD do 4k w teorii (bo nie sprawdzałem organoleptycznie) powinno wyglądać prawidłowo, bez żadnych artefaktów. Po prostu zamiast 1 piksela będą 4. Nie następuje dzielenie piksela na pół, co powoduje że obraz staje się zniekształcony bo piksel w takim przypadku albo jest zapalany albo nie i stąd efekt rozmycia. Najbardziej te nieprawidłowości widać w mniejszych rozdzielczościach bo piksel jest duży, zamiana z 2k na 4k będzie już mniej dotkliwa aczkolwiek obraz powinien być nieporównywalnie lepszy przy zmianie z fullhd na 4k. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts