jakub1t 1684 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Na początek dojdź co jest nie tak, zwykłe chłodzenie poprawnie założone też da radę przy tyn procku. Apropo odkurzania peceta odkurzaczem , to nie jeden uszkodził komputer tą metodą. Tak jak Mariusz mówi chłodzenie też możesz kupić, same plusy. No i zawsze do innego kompa możesz kiedyś przełożyć. Edytowane 9 Marca 2019 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 odkurzyc - miałem na myśli potraktowanie sprężonym powietrzem. ssać kurz między kondensatorami wywołaloby u mnie tylko strach przed uszkodzeniem elementów. Jakubie, jak ustawić ten program od MSI, by ładnie pokazał pracę sprzętu? ustawiłem wykresy na każdy rdzen, ale średnio to czytelne. temperatura była stosunkowo niska, jak patrzyłem Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Najprościej to obejrzyj jakiś poradnik na yt. Lub na dole programu masz wykresy w osi czasu z temperaturami. Suwakiem przesuwasz na interesującą nas wartość. Czyli temperatura cpu i taktowanie cpu na początek. Może ten program lepiej odczyta temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
KnOw3913 17 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Pobierz hwmonitor bo ten program pokazuje błędna temperaturę bo już by się dawno spalił albo wyłączył komputer awaryjnie. Edytowane 9 Marca 2019 przez KnOw3913 Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 oto wyniki Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Wszystko fajnie starasz się , ale to trzeba sprawdzić pod obciążeniem czyli np. jakaś wymagająca gra . No ale w tych programach czujniki temperatury działają normalnie . Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 cóż... przez okres matur próbnych (zaczynam jutro) ciężko będzie mi znaleźć czas na granie i testowanie, choć spróbuję taka chwilę znaleźć. zależy mi na rozwiązaniu problemu, w miarę możliwości jak najszybciej. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Po pierwsze wyłącz sygnaturę w tapatalk. Takie spadki to powoduje prawdopodobnie procesor lub sensor odpowiadający za temperaturę. To jest urządzenie elektryczne które pobiera dane z podzespołów. Jeśli czujnik pokazuje na 128st C to system zrzuca napięcie i taktowanie aby nie doszło do uszkodzenia procesora, płyty. Możliwe że zasilacz ma skoki napięcia i smaży Ci co jakiś czas procesor. Czy możesz wkleić zakładkę sensors z hwinfo. Edytowane 10 Marca 2019 przez Funkie Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 AUXTIN1 ze wszystkich czujników wskazuję najwyższą temperature zasilacza bym nie oskarżał. nie jest to zwykły chinol za stówe. kupiłem XFX TS550 80plus Bronze Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Temperaturę na zasilaczu pokazuje Ci 120st C. Przyłóż rękę do wentylatora i sprawdź czy nie leci bardzo gorące powietrze. Co do tego odczytu może być po prostu błędne wskazanie. Ściągnij sobie cinebench15. Jest to program który obciąży Twój procesor na 100%. Podczas krótkiego testu sprawdź czy wskazania procesora nie lecą w jakieś ponad normalne wartości. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Temperaturę na zasilaczu pokazuje Ci 120st C. Przyłóż rękę do wentylatora i sprawdź czy nie leci bardzo gorące powietrze. Co do tego odczytu może być po prostu błędne wskazanie. Ściągnij sobie cinebench15. Jest to program który obciąży Twój procesor na 100%. Podczas krótkiego testu sprawdź czy wskazania procesora nie lecą w jakieś ponad normalne wartości. czy ustawienie wentylatora zasilacza do dołu może mieć wpływ na jego temperaturę? moja obudowa to Zalman R1 - odpływ powietrza skierowany w podłogę. zgaduje, że ma i to spory duzo tych błędnych wskazań eh. sprawdzę w tym programie, co mówisz. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Nie ma znaczenia, bo wentylator zaciąga powietrze z podłogi, a wylatuje tyłem obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 duże skoki na procku podczas przeglądania internetu w Operze. dwa pozostałe to wskazania po graniu. nie wiem już, co robić problem wydaje się nierozwiązywalny bez użycia ciężkiej maszynerii dwfragmentowalem dyski, czyscilem kompa ccleanerem... a o optymalizacja bez zmian może jakiś ukryty proces czycha na aktywność i obciąża procesor? ja już nie wiem crashday refubrished na najwyższych ustawieniach. o ile rozgrywka stała sie plynniejsza (jakimś cudem), bo osiąga spokojnie wartości min 35 FPS średnio 60 FPS do Maks 120 FPS (NADAL ZA MAŁO), to przy edytorze tras pada. pada na chyba najmniej wymagającym - 4 klatki na sekundę. im większy rozmiar mapy do edycji, tym gorzej. jeśli zoomuje, fraps wskazuję koło 30 FPS. zaraz obciaze procka cibench15 nie znam się dobrze na tym, ale wyglada przykro Cytuj Link to post Share on other sites
michal7t 0 Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Pliki AMD są i na Patrycji systemowej i w folderze użytkownika, wywal wszystko, rozladuj zasilanie , wcześniej wyłączając z zadilania wyjmij ram, wyjmij kartę odczekaj 30minut i zaatakuj Możesz mieć syfa z i internetu AMD ma dziury i lapie syfy z malware, odi stalij Adobe PDF tam siedzi syf z AMD. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Pliki AMD są i na Patrycji systemowej i w folderze użytkownika, wywal wszystko, rozladuj zasilanie , wcześniej wyłączając z zadilania wyjmij ram, wyjmij kartę odczekaj 30minut i zaatakuj Możesz mieć syfa z i internetu AMD ma dziury i lapie syfy z malware, odi stalij Adobe PDF tam siedzi syf z AMD. tak zgaduje, że jakiś ukryty robak siedzi i rozważam format. serio wyjmowanie komponentów coś pomoże? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Żadnego programu w tle nie masz . Problemem jest taktowanie procesora które nie przekracza 800mhz . Może w biosie jest coś pokopane , wyjmij baterię , lub zresetuj zworką . Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Żadnego programu w tle nie masz . Problemem jest taktowanie procesora które nie przekracza 800mhz . Może w biosie jest coś pokopane , wyjmij baterię , lub zresetuj zworką . grzebać w ustawieniach biosu czy po prostu wyjąć baterie? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Jak wiesz co i jak to możesz pogrzebać , sprawdź jaki jest mnożnik proca ustawiony , wyłącz oszczędzanie energii , lub ustaw defaultowe ustawienia . Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 prezentuje się to następująco. myślę, że informacje z BIOS okażą się przydatne cpu1 i 2 tak samo Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Powinno być dobrze , ale nie jest . Wyłącz funkcję EIST , cpu ratio z AUTO na 32 Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 wyłączyłem EIST, a CPU ratio nie da się zmienić... tylko te opcje w kwadratowych nawiasach znalazłem również takie opcje Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 IATM na off, cstate off c1e off , jak nie pomoże to nie mam pomysłu . Reinstalacja windowsa tylko . Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 na wieczór dam znać, czy są efekty JAKUB JESTEŚ GENIALNY. komputer wkoncu działa, jak kiedyś. mam tylko jedno pytanie - wszystko pięknie chodzi, ale czy te zmiany ustawień są bezpieczne? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 21 Marca 2019 Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Tak , to są tylko funkcje oszczędzania energii z wyjątkiem iatm (tak bardzo dokładnie to nie wiem jak ta funkcja działa , ale podejrzewam że przez nią komp źle chodził) , Możesz sobie stopniowo uruchamiać funkcję i zobaczyć na której komp muli . Tak czy inaczej jest to tylko zaleczenie problemu , bo komp nie powinien tak zwalniać , jak to miało miejsce . Cytuj Link to post Share on other sites
Mikowhy00 0 Napisano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 niemniej jednak udało się go znacznie przyspieszyć. nawet spotify zaczął płynniej chodzić. bardzo dziękuję za pomoc!! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts