watupxd 0 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) Hejka ostatnio pomyślałem o ulepszeniu komputera, a głównie karty graficznej bo wydaje mi się że z tym jest u mnie najgorzej. Myślałem nad rtx 2060 tylko chciałbym się dowiedzieć czy odczuje różnicę po zmianie samej karty? Czy procek będzie "nadążał"? I czy aktualny zasilacz będzie wystarczał. Pc na ten moment służy mi tylko do grania. Mam taki sprzęt - w zasadzie już wiekowy ale do tej pory działał w miarę sprawnie do moich potrzeb:Płyta: Płyta główna MSI Z97 GAMING 5,Procesor: Intel i7 4790kPamięć: Pamięć G.Skill TridentX, DDR3, 16 GB,2400MHz, CL10Grafika: MSI GTX 970Zasilacz: Corsair CS450M Edytowane 7 Marca 2019 przez watupxd Cytuj Link to post Share on other sites
fiLEMONs 0 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) GTX970 a rtx2060 to spory upgrade i poczujesz sporą różnicę. Niech się jeszcze wypowie reszta, ale zasilacz skoro teraz starcza to po zmianie też będzie - tdp jest nawet niższe na rtx niż na 970. Procesor wypadałoby podkręcić na ile się da tak naprawdę, RAMy są ok. Nie będzie to ideał, ale powinno spokojnie starczyć do następnego upgrade na nowszy procesor i pozwoli grać komfortowo. Z kolei po podkręceniu to TDP procesora wzrośnie. Może idealnie styknąć zasilacz tak naprawdę. Przelicz kalkulatorem. Edytowane 7 Marca 2019 przez fiLEMONs Cytuj Link to post Share on other sites
Rafs0n 5 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Ja bym pomyślał nad zmianą zasilacza najlepiej na 650W jeśli ma być RTX 2060 plus OC tej i7 nie wiem jakie chłodzenie posiadasz ale też pewnie było by do zmiany tak to powinno styknąć do późniejszej zmiany platformy. Cytuj Link to post Share on other sites
watupxd 0 Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Chłodzenie mam od bequiet! dark rock pro 3. Jakbym miał wymienić zasilacz to na jaki najlepiej? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 zasilacz skoro teraz starcza to po zmianie też będzie - tdp jest nawet niższe na rtx niż na 970. W zupełności. 426W na linii 12V, nie będzie najmniejszego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafs0n 5 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Chłodzenie wystarczy na spokojnie w tym wypadku. Co do zasilacza ja osobiście bym zmienił jak nie na 650 [W] to na 550 [W]. Lepiej mieć zapas jak ma w najgorszym wypadku zabraknąć a borykać się na granicy mocy też za dobrze nie jest. Najchętniej wybrał bym Seasonica albo Be Quite. Zasilacz zawsze można przenieść na nowy sprzęt a w tym przypadku to Seasonica bym wybrał raz są mało awaryjne, dobrze zrobione z przetwornicą DC DC i jak ktoś lubi 120 miesięcy gwarancji co prawda zasilacz swoje kosztuje ale i swoje podziała. Be Quiet ma podzespoły Seasonica także niemalże identycznie jak ten wcześniejszy podany tylko ma 60 miesięcy gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
watupxd 0 Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Hmm, a którą "wersje" rtx 2060 byście polecili? Cytuj Link to post Share on other sites
Rafs0n 5 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 budżet? Cytuj Link to post Share on other sites
watupxd 0 Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Widziałem od msi za jakieś 1850zł i to jest chyba jedna z lepszych (?) więc coś koło tego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts