Skocz do zawartości

Upgrade pc, i7 4790k gtx970

Recommended Posts

Hejka ostatnio pomyślałem o ulepszeniu komputera, a głównie karty graficznej bo wydaje mi się że z tym jest u mnie najgorzej. Myślałem nad rtx 2060 tylko chciałbym się dowiedzieć czy odczuje różnicę po zmianie samej karty? Czy procek będzie "nadążał"? I czy aktualny zasilacz będzie wystarczał. Pc na ten moment służy mi tylko do grania.

Mam taki sprzęt - w zasadzie już wiekowy ale do tej pory działał w miarę sprawnie do moich potrzeb:
Płyta: Płyta główna MSI Z97 GAMING 5,
Procesor: Intel i7 4790k
Pamięć: Pamięć G.Skill TridentX, DDR3, 16 GB,2400MHz, CL10
Grafika: MSI GTX 970
Zasilacz: Corsair CS450M

Edytowane przez watupxd

GTX970 a rtx2060 to spory upgrade i poczujesz sporą różnicę. Niech się jeszcze wypowie reszta, ale zasilacz skoro teraz starcza to po zmianie też będzie - tdp jest nawet niższe na rtx niż na 970.

Procesor wypadałoby podkręcić na ile się da tak naprawdę, RAMy są ok. Nie będzie to ideał, ale powinno spokojnie starczyć do następnego upgrade na nowszy procesor i pozwoli grać komfortowo. Z kolei po podkręceniu to TDP procesora wzrośnie. Może idealnie styknąć zasilacz tak naprawdę. Przelicz kalkulatorem.

Edytowane przez fiLEMONs

zasilacz skoro teraz starcza to po zmianie też będzie - tdp jest nawet niższe na rtx niż na 970.

W zupełności. 426W na linii 12V, nie będzie najmniejszego problemu. 

Chłodzenie wystarczy na spokojnie w tym wypadku. Co do zasilacza ja osobiście bym zmienił jak nie na 650 [W] to na 550 [W]. Lepiej mieć zapas jak ma w najgorszym wypadku zabraknąć a borykać się na granicy mocy też za dobrze nie jest. Najchętniej wybrał bym Seasonica albo Be Quite. Zasilacz zawsze można przenieść na nowy sprzęt a w tym przypadku to Seasonica bym wybrał raz są mało awaryjne, dobrze zrobione z przetwornicą DC DC i jak ktoś lubi 120 miesięcy gwarancji co prawda zasilacz swoje kosztuje ale i swoje podziała. Be Quiet ma podzespoły Seasonica także niemalże identycznie jak ten wcześniejszy podany tylko ma 60 miesięcy gwarancji.