Adamwyszkowski 1 Napisano 2 Marca 2019 Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Witam wszystkich mam w swojej skrzynce Ryzena 2700X i nie miałem z nim problemu aż mój znajomy wpadł na pomysł żebym zmienił w planie zasilania mojego CPU, zarządzanie energią. Dokładniej w zakładce ,,minimalny stan procesora'' ze 100% na 1% bo niby po co ma chodzić na tak dużym taktowaniu na pulpicie. Skończyło się to ty, że po tej zmianie mój procesor ma skoki temperatur. Przed zmianami było stabilne 30/31 stopni a teraz temperatury skaczą od 31 nawet do 45/48 stopni na pulpicie. Mam zamontowanie chłodzenie NZXT Kraken X72. Mógłby mi ktoś powiedzieć co zrobić żeby ustabilizować CPU do stanu przed zmian w zarządzaniu energią?. Zaakceptowałbym to gdyby tak było od początku ale no nie było... Czytałem, że to jest często spotykane w Ryzenach ale jak korzystałem z niego przez około 3 miesiące nigdy nie napotkałem się na skoki temperatury aż do teraz i musi być tego jakaś przyczyna. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 2 Marca 2019 Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Skoro to dla Ciebie taki problem, to wróć do starego ustawienia. Czy jesteś pewien, że tak nie było? Mierzyłeś wcześniej te temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
Adamwyszkowski 1 Napisano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Wróciłem do starych ustawień tego samego dnia, robiłem reset Biosu i nic nie pomogło. Tak jestem pewien, mam dedykowane oprogramowanie od NZXT, używałem też HWMonitor i przed zmianą ustawień oba programy pokazywały stabilną temperaturę. Teraz jest tak jak napisałem wcześniej. Skoki o 10, 15 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 2 Marca 2019 Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Takie skoki w ciągu ułamka sekundy to wina braku pasty lub błędnego odczytu. Jeżeli skok temperatury nie jest nagły, to może plan chłodzenia procesora także się zmienił. Cytuj Link to post Share on other sites
Adamwyszkowski 1 Napisano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Plan zasilania się nie zmienił, jest tak jak było na samym początku a skoki temperatury są nagłe. np z 33 stopni skacze na 40 i zbija do 33 i znowu podbija do 40 czy 45 i znowu spada. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 U mnie temp skacze do 29/30 stopni w idle i zaczyna szybko spadać do 22 i tak w kółko w odstępach czasowych, norma Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts