Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chciałbym złożyć nowy komputer, ponieważ laptop z 2010 roku chyba wyzionął ducha. Będzie używany do grania, przeglądania internetu, czasem do napisania jakichś dokumentów.

Zbliża się premiera zen2, chciałem poczekać do premiery nowych procesorów, ale koniec laptopa zmusza do szybszego zakupu. Skoro komputer będzie w 90% czasu odpalony do gier, nie wiem, czy brać teraz Intela czy kupić np. Ryzena 2600/2700 i poczekać na zen2, ale z drugiej strony nie wiadomo czy będzie dużo lepszy w grach.

• Zastosowanie komputera : Gry (starsze jak Titanfall 2, Apex Legends, World of Warships, Battlefield, Metro Exodus (nie muszą być najwyższe ustawienia)
  • Maksymalna kwota : ok. 6000-6500 (niechętnie, ale jeżeli mocno zwiększy to "żywotność" zestawu, mogę dołożyć do 7k)
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : w najbliższym tygodniu
  • Których części potrzebuję : buda + monitor
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : raczej nie, nigdy tego nie robiłem
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : brak, ale nowy monitor raczej FullHD, 24 lub 27 cali
  • Specjalne wymagania : brak
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu :
  • Obudowa: Meshify C
  • Zasilacz: Seasonic Focus Plus 550 Gold
  • RAM: G.SKILL Ripjaws V 3200MHz CL 16
  • Mobo: Gigabyte Z390 GAMING X / B450 Tomahawk (pójdzie na tym Zen 2, np. 3700X, czy trzeba lepsza płytę?)
  • Procesor: i7 8700? / Ryzen 2600/2700 ?
  • Grafika: Gigabyte RTX 2060 GAMING OC / MSI RTX 2070 ARMOR
  • Pamięć: 860 EVO 500 GB
  • Chłodzenie: Dark Rock 4?

Mam pytanie czy powyższy zestaw będzie ze sobą kompatybilny? Czy można coś lepszego w tej cenie? Jakie podzespoły lepiej dobrać jeżeli chodzi o procesor, kartę graficzną i płytę główną?

Monitor chciałbym raczej na matrycy VA albo IPS ( myślałem o AOC C24G1 albo MSI Optix 24 cale). Czy jest coś lepszego w cenie około 1000 zł? Proszę o pomoc :)

Edytowane przez Blazzmi

Nic dodać nic ująć. Wszystko gra.

Tomahawk B450 ogarnie nową serię ale to też w ciemno nikt ręki uciąć sobie za to nie da.

Samo przejście na X470 wiele nie zmieni bo i tam są słabsze sekcje niż na tym MSI. 

Monitory też ok. Ta sama matryca, AOC jednak tańszy. 

W kwestii GPU. Jeżeli cena 2060 Gaming OC będzie podchodzi pod 1800 zł i wyżej, to nie wiem czy warto. Za 2200 jest RTX 2070 Windforce. 

No i jeszcze SSD. Nie wiem czy przy małej dopłacie nie brałbym SX 8200 Pro na NVME. 

To może lepiej wziąć 2070, te 2GB VRAM więcej się przyda w przyszłości. Co do procesora, to lepiej wziąć Ryzena 2600 na przeczekanie do Zen 2 czy Ryzena 2700? Jeżeli brałbym ryzena, to spróbuję go podkręcić, może się nauczę.

Czy kupienie sx8200 pro 256gb na system i do tego mx500 500 gb (ogólnie dopłata 150 zl) mocno zwiększy wydajność?

Edytowane przez Blazzmi

Celując w szkła 144 Hz jak wyżej, bardziej idź w stronę 2070. 

Na przeczekanie to i brałbym nawet Athlona 200GE. Na bank nie brałbym w takim przypadku Ryzena 7. 

Dyski SSD nie zwiększą Ci wydajności w grach. Sam SX 8200 Pro pod system też tak bez sensu. Nie wiem czy nie brałbym po prostu MX500 1TB na wszystko. 

Dobra, to ostatecznie taki zestaw: https://www.x-kom.pl/lista/3abv7y2yo (2 gry w gratisie i do tego cashback od MSI za monitor 100 zł. Może jeszcze jakiś rabacik od xkomu się trafi, bo cały zestaw drożej o 200 zł niż w proline czy na morelach jest).

Wezmę narazie tego 860 EVO pod system, najwyżej jakoś w sierpniu-wrześniu razem ze zmianą procesora na Zen 2 dokupię inny nośnik na dane :)

Będzie to pierwszy komputer, który będę składać sam :)

Jeszcze jedno pytanie, co sądzicie o monitorze Acer Nitro VG240YBMIIX? Jakby kolory albo płynność w tym MSI mi nie odpowiadała to może go zwrócę i myślałem, żeby tego wypróbować. Tylko nie ma Display Porta :/

Edytowane przez Blazzmi

Taniej masz AOC C24G1, ta sama matryca. 

Monitor 144 Hz chcesz zmieniać na 75 Hz? 

Ten EVO 860 nie ma sensu na tle SX 8200 Pro 512 GB na NVME

Jak masz brać budę za 400 zł i do tego napęd zewnętrzny za 135 zł, to może weź po prostu budę z zatoką na napęd?

Dark Rock 4 Pro por Ryzena 5 2600? 

Tak chyba trochę przekombinowane. Proponuje odpocząć  :D

Tego Dark Rock Pro 4 myślałem, żeby już wziąć na zapas pod Zen 2. Czy lepiej teraz coś słabszego a później DR4 dokupić? :)

Co do budy, to zastanawiałem się nad tym, ale Meshify C wygląda i z tego co czytałem inne wątki na forum jest okej. A na przykład Define R6 jest już trochę za droga. Jaka inna obudowa w kwocie do 400 zł byłaby okej?

Ryzeny, to chłodne procesory gdzie nawet na boxie można nieco kręcić. 

Obudowa Enthoo Pro M TG ale ciężko z dostępnością. Jest pełen Enthoo Pro. 

Możesz zostać przy tym Meshify C. Napędy pod USB na allegro są po 50 zł. Za wiele raczej się tego nie używa i tak. 

No tak, napędu raczej często nie będę używał, ale czasami się zdarzy.

Czyli proponujesz zmienić MSI na tego AOC jednak i ryzena zostawić na stockowym chłodzeniu i ewentualnie dokupić jakieś przy modernizacji komputera?

Czy ten dysk na nvme "zabiera" z użytku jakieś gniazda sata? Bo coś czytałem takiego, ale nie wiem czy dobrze rozumiem :)

Edytowane przez Blazzmi

Dobra, zmodyfikowałem koszyk jeszcze raz: https://proline.pl/koszyk/c85aced1

Dałem tylko dysk sx8200 pro 512, monitor zmieniłem na AOC i wywaliłem DR4, dokupię przy zmianie na Zen 2. Teraz już lepiej wygląda? :)

Macie jakieś doświadczenia z proline? Ten sam zestaw jest o prawie 200 zł droższy na xkomie i pomimo tego, że zawsze jakoś w xkomie zamawiałem, to zastanawiam się czy nie kupić tego zestawu w proline.

Edytowane przez Blazzmi

Podpowiem co do sklepu, niedawno kupowałem u nich płytę, procek i pamięci - wszystko jak najbardziej ok, cenowo wychodziło najtaniej z większych sklepów. Jednak mam zawsze obawy przy wydawaniu większej kasy w firmie krzak i szukam w x-kom, proline, morele. Przejechałem się już raz na esc.pl, zlikwidowali się i miałem problem z wyrwaniem od nich faktur za zakupy.

Warto zawsze spróbować wysłać zapytanie ofertowe na jakiś większy zakup. Może jakiś rabacik dadzą

Ja na przykład próbowałem w x-komie dogadać się o rabacik,ale mi ładnie odpisali, że nie, bo mają najniższe ceny w PL... i, że podzespoły są od europejskich dostawców czy jakoś tak, co oczywiście nie było prawdą, bo znalazłem o 150 złotych tańszy procesor w proline :) Nadmienię, że zamówienie opiewało na ponad 7k, więc troszkę się zdziwiłem, że nie chcą dać rabatu..., a nie sorry zaproponowali darmowy transport %-) Także z tym to różnie bywa ;)

Edytowane przez Tomashec

Napisałem do xkomu, odpisali że skontaktują się z opiekunami produktów i postarają się przygotować ofertę i wyślą mi jutro.

Poinformowali mnie też, że nie mają na stanie msi armor i najbliższa dostawa będzie dopiero 15 marca. Jako alternatywę zaproponowali Gigabyte RTX2070 Gaming w podobnej cenie. Czy jest duża różnica pomiędzy gigabyte RTX 2070 gaming, msi rtx2070 armor a gigabyte rtx2070 windforce? Gaming ma chyba lepsze chłodzenie niż windforce? Czy raczej się nie różnią i lepiej brać tańsze windforce? Czy może czekać lepiej na armora?

Czy jak spróbuję pobawić się w podkręcanie rtx 2070 I ryzena 2600, to zasilacz 550W wystarczy?

Jeszcze jedno pytanie, czy ten sx8200 będzie mocno zwalniał w miarę zapełniania? Jako dysk systemowy jest to "pewny" dysk? Bo niestety na MLC ciężko coś znaleźć w tej kwocie. Czytałem też, że przy instalacji Windowsa na nvme mogą jakieś problemy wystąpić, wiadomo coś o tym?

Edytowane przez Blazzmi

Gaming ma chyba lepsze chłodzenie niż windforce?

Tak ale Gaminga można brać choć Armor ma lepsze chłodzenie.

Czy jak spróbuję pobawić się w podkręcanie rtx 2070 I ryzena 2600, to zasilacz 550W wystarczy?

Tak

Jeszcze jedno pytanie, czy ten sx8200 będzie mocno zwalniał w miarę zapełniania?

Drop będzie spory ale tylko i wyłącznie na zapisie. Odczyt (czyli dysk systemowy) będzie szedł pełną parą.  

Dobra, zamówienie poszło, mam nadzieję, że jest okej :) całość wyszła za 6400: Ryzen 2600, RTX2070 Armor, B450 Tomahawk, SX8200 Pro 512GB, G.SKILL Ripjaws V 3200MHz CL16, Seasonic Focus Plus 550, Meshify C, monitor AOC C24G1 i parę innych rzeczy :)

Jak do mnie przyjdzie i poskładam, to dam znać :)

• 2 tygodnie później...

Złożyłem komputer, odpalił za pierwszym razem :) problemów z instalacją systemu nie było, dysk po zapełnieniu 170 GB śmiga dalej 3450/2250 read/write.

Procesor po kilkunastu minutach w prime95 max 56.5 stopnia. Karta graficzna bez żadnych zmian i podkręcania automatycznie boostuje do 1830MHz podczas gry w Titanfall 2 i dobija do 66 stopni.

Czy wszystko jest w porządku z temperaturami? :)

d66c81e437e72bc91e45f664ded6b7fe.jpg8e4c763591bdc54f3b11246c7fb23a9c.jpg

Edytowane przez Blazzmi