Skocz do zawartości

BenQ EX3203R vs AOC AG322QC4

Recommended Posts

Witam.

Karta gtx1070 i na razie nie będzie zmieniana, to tak na wstępie.

No i pytanko, który monitor z tematu będzie lepszy?

Dodam jeszcze, iż zmieniam monitor bo zależy mi na czymś większym niż obecnie. Szkiełko służy mi głównie do gier(w fps nie pykam) i przeglądania internetu. Wiem, że karta nie pociągnie tych dwóch modeli...

Myślałem jeszcze nad rozdzielczością 2560x1080, ale poczytałem trochę forum i zniechęciłem się. Słusznie...?

I jeszcze kwestia freesync na karcie Nvidii...

Choć technika Amd przy Nvidi (gsync) wydaje się bez sensu. Trzeba mieć mocną kartę, bo min 50fps względem Nvidii 1fps, mówi samo za siebie.

Jeśli ktoś wie coś o monitorach z tematu, proszę o radę.Monitor zmieniam od roku, aczkolwiek teraz jestem zdecydowany.

Edytowane przez tobislawow

Od siebie napiszę, że wzrost rozdzielczości mocno wpływa na kartę graficzną. Mam 3440x1440 i w nowych grach na 1080ti mam średnio od 40-50-60 fps (zależy od gry). Jeśli planujesz w przyszłości zmianę grafiki to monitor 3440x1440 albo 3840x2160 przy kwocie 2-3 tyś na monitor to skłaniałbym się w kierunku takich modeli. Mam obok Eizo 1920x1080 i różnica jest spora dla oka względem 3440x1440. Warto żeby ktoś inny się wypowiedział ale dużo zależy od tego czy w przyszłości planujesz wymienić kartę na coś mocniejszego np 2080 albo nowa seria 3xxx bądź 11xx. Jeśli zostaniesz przy 1070 to chyba będziesz musiał wybrać coś o niższych rozdzielczościach żeby był kompromis względem ustawień bo słabsza grafika do wysokich rozdzielczości to niestety warunek zejścia mocno z detalami na średnie bądź niskie w zależności od gry.

Mam świadomość spadku wydajności.

Teraz siedzę na 2560x1440 i jest jako tako...

Dlatego nie szukam wyższej rozdzielczości bo po prostu nie stać mnie.

Wymyśliłem pozostanie w tym klimacie ale chcę zwiększyć rozmiar.

Pytanie który lepszy waszym zdaniem.

Dobra zamówiłem z Rtv Euro Agd z outletu Aoca za 1580zł.

Jak myślicie, będzie na bank jakaś wada matrycy czy niekoniecznie?

Mam AOC AG322QCX, brałem prawie dwa lata temu wersję powystawową (taniej ale tylko rok gw) i... no niestety, mam lekko ciemniejsze pasy na środku monitora :/

Podobnież w BenQ jest lepsza kontrola jakości.

Jest jeszcze MSI MAG32CQ...

https://www.msi.com/Monitor/OPTIX-AG32CQ

W środę zobaczę mój wynalazek :)

Dobra monitor zostaje. Nie wiem czemu biedny nie podobał się innym i latał po outletach...

Matryca VA jak dla mnie jest świetna.

HDR odpalony na Resident 2 jest beznadziejny, nie wiem jak na innych produkcjach, ale w tym monitorze to NĘDZA.

Rozumiem, że hdr nie działa w 144hz, a tylko przy 60hz?

A i pytanie, które może mnie ośmieszy, ale kombinowałem z displayport i hdmi nie wiedząc co lepsze i zostawiłem dwa kable podpięte pod monitor. Może tak być??

Choć chyba się to gryzie, bo inne opcje w panelu Nvidii pokazują się(głębia kolorów). Przy jednym kablu(hdmi) jest 12bit, a przy dwóch 10bit. Ma to w ogóle znaczenie w grach? Chciałem być sprytny i przełączać się na poszczególne wejścia np displayport ma freesync a na hdmi brak :(

Co lepiej ustawić przy oglądaniu stron internetowych i filmów? 12bit 60hz czy 144hz i 8 bit?

Wiem, że to durne pytania pewnie, ale laik jestem i proszę kogoś z Was o naświetlenie sprawy.

Dobra monitor zostaje. Nie wiem czemu biedny nie podobał się innym i latał po outletach...

Matryca VA jak dla mnie jest świetna.

HDR odpalony na Resident 2 jest beznadziejny, nie wiem jak na innych produkcjach, ale w tym monitorze to NĘDZA.

Rozumiem, że hdr nie działa w 144hz, a tylko przy 60hz?

A i pytanie, które może mnie ośmieszy, ale kombinowałem z displayport i hdmi nie wiedząc co lepsze i zostawiłem dwa kable podpięte pod monitor. Może tak być??

Choć chyba się to gryzie, bo inne opcje w panelu Nvidii pokazują się(głębia kolorów). Przy jednym kablu(hdmi) jest 12bit, a przy dwóch 10bit. Ma to w ogóle znaczenie w grach? Chciałem być sprytny i przełączać się na poszczególne wejścia np displayport ma freesync a na hdmi brak :(

Co lepiej ustawić przy oglądaniu stron internetowych i filmów? 12bit 60hz czy 144hz i 8 bit?

Wiem, że to durne pytania pewnie, ale laik jestem i proszę kogoś z Was o naświetlenie sprawy.

Noga w tym monitorze to porażka,ale co do rezty jestem mega zadowolony.

Ale z tymi kablami/profilami proszę o pomoc.

Sory za te tematy pod tematami ale gorączkę mam i cuda wychodzą.