BetsTank 0 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Witam, Nagrałem Linuxa Mint na pendrive przy pomocy Rufusa, schemat MBR, system plików FAT32, podczas włączania laptopa Bios w trybie UEFI "nie widzi" pendrive w sekcji BOOT, natomiast pendrive jest widoczny w opcji "Select an UEFI file as trusted" w sekcji Security (mogę wejść i sprawdzić co jest nagrane na pendrive). Przez to nie mogę zainstalować systemu. Natomiast w trybie Legacy pendrive jest widziany w sekcji BOOT i mogę zacząć instancje systemu. Ma ktoś pomysł co zrobić żeby działał również w trybie UEFI? Wideo do podglądu sytuacji: Cytuj Link to post Share on other sites
adamjk 17 Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Rufus jest dobry, ale nie do wszystkiego. Użyj programu przeznaczonego do tego celu: https://www.dobreprogramy.pl/Universal-USB-Installer,Program,Windows,38786.html Cytuj Link to post Share on other sites
BetsTank 0 Napisano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Nagrałem podanym programem, jednak dalej jest tak samo, pendive widoczny w trybie Legacy, nie widoczny w trybie UEFI Cytuj Link to post Share on other sites
adamjk 17 Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Z ciekawości sprawdziłem jeszcze raz u siebie. Mogę wybrać Legacy i UEFI boot, w obu przypadkach linux uruchamia się, różnica tylko w ekranie startowym, Z filmu załączonego w pierwszym poście poza nazwą Acer nic nie zrozumiałem, niestety. Sądzę jednak, że problem może leżeć w ustawieniach BIOSu. Cytuj Link to post Share on other sites
BetsTank 0 Napisano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 okej, sam rozwiązałem problem, w biosie w sekcji MAIN włączyłem opcje F12 BOOT MENU, podczas włączania laptopa włączam boot menu i wybieram ręcznie uruchomienie z pendrive, wtedy działa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts