Stasiek_Zabojca 29 Napisano 21 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Cześć, mam laptopa Lenovo Ideapad 720 (8GB RAM, i5 8250U oraz Radeon RX550). Czasami gram chwilę na baterii, ale mam problem z jakąś funkcją oszczędzania energii.Gra działa normalnie, ale co parę, paręnaście sekund, chyba im więcej dzieje się na ekranie, gra zaczyna zwalniać i delikatnie przycinać na 2-3 sekundy, po czym znowu na chwilę wraca do normy. Jakby komputer z jakiegoś powodu ograniczał co chwilę taktowanie. W ustawieniach planu zasilania ustawiłem wszystko na maksymalną wydajność (na zasilaniu bateryjnym i na kablu wszystko jest tak samo), chłodzenia przestawione na aktywne, ustawienia karty Radeon w sterowniku na maksa, aplikacja ustawiona manualnie na kartę Radeon, suwak na pasku baterii również na maksymalną wydajność. Czy jest gdzieś jeszcze jakaś funkcja, która może coś ograniczać? Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 21 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Weź jeszcze pod uwagę że wydajność energetyczna baterii jest zawsze niższa niż zasilacza. Można by sprawdzić np w Aidzie jaki jest pobór mocy z baterii w momencie obciążenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts