Skocz do zawartości

Zainstalowana pamięć 16gb dostępne 7,95gb. G-skill Aegis. Robiłem już wszystko, pomocy...


Recommended Posts

Mam problem z pamięciami RAM, zainstalowałem 16gb a system używa tylko 7,95gb, co może być przyczyną? Maximum memory wyłączone w systemie, nowy BIOS zainstalowany. Zmieniałem sloty na płycie głównej i dalej nic... Ponad to, jeśli pamięci są ustawione inaczej niż w slocie 1 i 3 to się komputer nie chce odpalić. Po instalacji nowego biosu, resetowałem bios, zainstalowałem wszelkie aktualizacje do win 10.

Już nie wiem co mam robić, pomocy...

Płyta główna Aorus b450 elite, ram 16gb 2x8gb dual g-skill aegis i ryzen 5 2600 - moja specyfikacja.

Link to post
Share on other sites

Kości dokładnie takie same ? Włóż je w odpowiednie jak w instrukcji sloty i potem włącz i wyłącz komputer kilkanaście nawet razy . Ustawienia w biosie na default (domyślne) , żadnych zmian . Nie wiem dokładnie o co tu chodzi , ale ja tak miałem . Płyta załapała dopiero za szóstym czy siódmym razem . Najpierw tak miałem z dwoma , potem z czterema slotami i dokładnie takimi samymi pamięciami . Nie wiem czy to coś da , ale po prostu opisuje mój przypadek dość dziwny . Może była "przyzwyczajona" do innych pamięci , bo kupiłem ją używaną i chodziła na innych ? Nie wiem...

Link to post
Share on other sites

Zrobiłem tak jak poradziłeś, niestety brak efektu, dalej ten sam problem. Ale dziwi mnie to, że w systemie i biosie pokazuje 16gb ram.

Screeny: https://zapodaj.net/5853994cf3462.jpg.html

https://zapodaj.net/deaac0b94a1f1.png.html

 

W Aida też widzi, dwa sloty działające. 

https://zapodaj.net/60cdd0474aceb.jpg.html

https://zapodaj.net/07b19c4b665c9.jpg.html

 

Wcześniej na tym systemie był procesor intela, ale wyczyściłem wszystkie sterowniki i zainstalowałem sterowniki pod amd, czy postawienie nowego systemu coś pomoże? I dlaczego ta druga kość nie odpaliła komputera, to mnie najbardziej ciekawi...

Link to post
Share on other sites

http://forum.pclab.pl/topic/1018361-16-GB-RAMu-w-kompie-ale-system-widzi-nieca%C5%82e-8-GB/page__st__20 - wypróbuj jeszcze to . Chociaż uważam , że reinstalacja systemu by się przydała . Wszystkich sterowników intela nie da się dokładnie wyczyścić i mogą być potem różne dziwne rzeczy po przesiadce na AMD . Zobacz jeszcze przed reinstalacją co będzie się działo jak wyjmiesz i jeszcze raz zamontujesz procesor...

Link to post
Share on other sites

Cpu-z screeny: 

https://zapodaj.net/dfcb365c9bdb2.jpg.html - zakładka memory

https://zapodaj.net/48fbd6cbe03a7.jpg.html - spd slot 2

https://zapodaj.net/cc66b817cd64f.jpg.html - spd slot 4

slot 1 i 3 są nieaktywne.

 

Menedżer zadań  https://zapodaj.net/6877e4730c413.jpg.html

monitor zasobów https://zapodaj.net/04231795ab46a.jpg.html

Edytowane przez debieharry
Link to post
Share on other sites

RAM jest widziany poprawnie przez bios jak również przez system i pamięć została przez bios poprawnie skonfigurowana do Dual Channel. Pytanie na jakie elementy sprzętowe system zarezerwował taką ilość. W Menedżerze urządzeń w aplecie Widok klik na „zasoby według połączeń"  Tu rozwiń Pamięć i Wejście/wyjście We/Wy. Wartości zasobów są podane malejąco w kodzie szesnastkowym.
Znając przelicznik tego kodu można podliczyć czy zgadza się to z tym co podaje system w monitorze zasobów. Poszukaj w biosie czy jest jakaś opcja dotycząca mapowania pamięci RAM. Wygląda to na jakiś błąd bo ten RAM zarezerwowany jest pokaźnych rozmiarów, np. u mnie Windows 7 rezerwuje 44 MB w 10-tce nie pamiętam ale też coś koło tego.

Edytowane przez lonialomax
Link to post
Share on other sites

Wykonaj jeszcze reset biosu przez wymontowanie baterii biosu i jeżeli po tym nie będzie poprawy to pozostaje podmiana RAM na ten zalecany przez Gigabyte pod Twój procesor tzn. konkretnie te G.SKILL  F4-3000C16D-16GTZR jeżeli mają być od GSkill.

 

 

Postawię dzisiaj nowy system, może to coś pomoże.
Raczej wątpię to jest jakiś błąd w przydzielaniu RAM przez płytę. Edytowane przez lonialomax
Link to post
Share on other sites

Jak ustawiam maksymalną pamięć na 0 i odznaczam to z automatu się robi w miejscu 0, 256mb...

 

System sam mi się wysypał, więc już stoi nowy i ten sam problem. Ale znalazłem w biosie w zakładce AMD ddr4 memory mapping. Coś pokombinuje ;)

 

Niestety nic nie wskórałem, ale sprawdziłem jeszcze raz kości w każdym ze slotów. Jedna kość działa we wszystkich slotach i komputer odpala, druga natomiast nie działa w żadnym... Reklamować, czy coś jeszcze kombinować? Czytałem, że należy włożyć jedną kość, ustawić timingi, zrobić restart i włożyć drugą. Zobaczę czy to jeszcze coś da.

Edytowane przez debieharry
Link to post
Share on other sites

 

 

Jedna kość działa we wszystkich slotach i komputer odpala, druga natomiast nie działa w żadnym... Reklamować,
Ram kupiłeś jako komplet producenta czy osobno. Jak masz możliwość sprawdź ten RAM w innym PC. Tak jak wyżej

 

zalecany przez Gigabyte pod Twój procesor tzn. konkretnie te G.SKILL F4-3000C16D-16GTZR jeżeli mają być od GSkill.
Link to post
Share on other sites

1. Jak ustawiam maksymalną pamięć na 0 i odznaczam to z automatu się robi w miejscu 0, 256mb...

 

 

 

2. Niestety nic nie wskórałem, ale sprawdziłem jeszcze raz kości w każdym ze slotów. Jedna kość działa we wszystkich slotach i komputer odpala, druga natomiast nie działa w żadnym... Reklamować, czy coś jeszcze kombinować? Czytałem, że należy włożyć jedną kość, ustawić timingi, zrobić restart i włożyć drugą. Zobaczę czy to jeszcze coś da.

 

ad.1 całkowita ilość w menadżerze zadań,  to nadal ok. 8GB, czy jednak ok. 16 GB?

 

ad.2 wygląda, że ram jest uszkodzony lub płyta g. ma jakiś problem. Weź spróbuj zareklamować ram.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...