PLeight 0 Napisano 16 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Trochę mi się już wykrystalizowała koncepcja: Płyta główna: Gigabyte Z390 AORUS MASTER (zamówione) CPU: Intel Core i9-9900K (zamówione) GPU: MSI RTX 2080 TI Lightning Z (już mam) SSD M.2: Samsung 970 PRO 512GB PCIe x4 NVMe (już mam) SSD SATA: Crucial MX500 2TB (już mam) Zasilacz: SeaSonic PRIME Titanium 1000W (zamówione) Obudowa: Fractal Design Define R6 (już mam) Zostały dwie niewiadome: Chłodzenie dla procesora: chyba będzie Noctua NH D-15. Chciałem Krakena X62 v.2, ale doczytałem, że przewagi nad Noctuą właściwie nie ma żadnej, może poza wyglądem. Minusem Krakena jest natomiast, jak się okazuje, inwigilowanie kompa pod pozorem zbierania danych technicznych (nawet 10-20 GB na miesiąc, ale - jak rozumiem - można to w jakimś firewallu wyłączyć) RAM: chcę 32GB. Zastanawiam się jeszcze, który wziąć, ale skłaniam się do G.Skill 3600 CL16 lub 4000 CL17 lub 4133 CL17. Jak bardzo te pamięci da się wykręcić na ww. podzespołach? Edytowane 16 Lutego 2019 przez PLeight Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 16 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 A w czym ci przeszkadza inwigilowanie kompa ? Jak masz żonę albo dziewczynę to radzę rzucić , bo nic tylko cię pewnie inwigiluje...Z komórki też zrezygnuj bo to niebezpieczne i można cię śledzić. Cytuj Link to post Share on other sites
PLeight 0 Napisano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) A w czym ci przeszkadza inwigilowanie kompa ? Jak masz żonę albo dziewczynę to radzę rzucić , bo nic tylko cię pewnie inwigiluje...Z komórki też zrezygnuj bo to niebezpieczne i można cię śledzić. No te żeś błysnął. Owszem, w dzisiejszych czasach trudno funkcjonować w elektronicznej rzeczywistości nie wyrażając zgody na to, że ktoś pobiera dane na nasz temat i je wykorzystuje. Ale: 1. Jeżeli w ogóle nie będziemy się tym interesowali jako użytkownicy / opinia publiczna i nie będziemy nigdy mówili STOP, to firmy będą sięgały po coraz bardziej wrażliwe dane. 2. Co innego, gdy mam świadomość, jakie dane na mój temat są pobierane, a co innego, gdy nie mam pojęcia. 3. Co innego, gdy mogę sam zadecydować, czy chcę dane na mój temat wysyłać, a co innego, gdy ktoś to wymusza. 4. Co innego, gdy ode mnie zależy, jakie dane wysyłam, a co innego, gdy nie mam na to wpływu. 5. Co innego, gdy te dane pobierają firmy typu Apple, Google, Microsoft (firmy, które mają bardzo dużo wizerunkowo do stracenia), a co innego, gdy te dane pobiera stosunkowo mała firma (w porównaniu z wcześniej wymienionymi), której nie znam. 6. Co innego, gdy producent jakiegoś urządzenia pobiera komunikaty o błędach związanych z jego działaniem, a co innego, gdy co miesiąc pobiera 10-20 GB bliżej nieokreślonych danych. To właśnie dzięki tym, którzy nie godzą się na udostępnianie wszelkich danych, Facebook musi się tłumaczyć z afery Cambridge Analytica, a Microsoft wprowadza w Windowsie rozbudowane ustawienia dotyczące ochrony prywatności itd. *** Zostawmy jednak to wszystko. Jeżeli uważasz, że Kraken będzie wydajniejszy od NH D-15 na tyle, że warto w przypadku Krakena pogodzić się gromadzeniem przez tę firmę gigantycznej ilości danych na temat użytkowników, to po prostu podziel się swoją opinią. Albo jeżeli uważasz, że w moim przypadku NH D-15 nie pasuje z jakiegoś powodu do zestawu (np. będzie blokowało RAM, nie zmieści się w obudowie itd.), to daj znać. Zauważ, że sam mimo wszystko Krakena rozważam, ale powątpiewam w jego przewagę w zakresie chłodzenia. Brak przewagi nad Noctuą - to jest główne zastrzeżenie do Krakena. Kwestia inwigilowania użytkowników jest ważna, ale w tym przypadku drugorzędna (wierzę, że da się tę inwigilację przyblokować). Edytowane 16 Lutego 2019 przez PLeight Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts