supersaiyan2 0 Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Witam Pół roku temu zakupiłem komputer w sklepie morele.net a o poradę prosiłem tutaj na forum. Mój obecny komputer to : 1.G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL162. Gigabyte GeForce GTX1080 WINDFORCE OC 8GB GDDR5X3. SilentiumPC Grandis 2 XE1436 4. Intel Core i7-8700, 3.20GHz, 12MB,5. MSI Z370-A PRO6. SilentiumPC Armis AR7 (SPC181)7. SeaSonic Focus Plus Gold 650W8. GoodRam IRDM Pro 240GB SATA3 (IRP-SSDPR-S25B-240) Wszystko było dobrze do teraz. Doświadczam losowego zawieszania się komputera. Od pół roku zrobiło się tak 5 razy. Dodam że w moim starym komputerze był podobny problem ale nie ustaliłem źródła. Temperatury są moim zdaniem dobre. Procesor w spoczynku 28 stopni pod obciążeniem gier 65 stopni maksymalnie. Grafika w stanie spoczynku 41 stopni pod obciążeniem (tutaj zależy od gry) maksymalnie 73 stopnie jak chodzi na 100%. Program Hard Disk sentinel stwierdza, że z dyskiem nie ma żadnych problemów. Proszę o jakieś rady. Dodam jeszcze że mam w usb wpięty adapter tak aby mogła działać bezprzewodowo myszka i klawiatura. Nie wiem czy odsyłać na gwarancje bo tak jak mówię czasami się to zrobi raz na 2-3 miesiące więc nie wiem czy może to wina windowsa jakiejś jego aktualizacji ? Edytowane 12 Lutego 2019 przez supersaiyan2 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Masz podłączone cokolwiek co było podłączone do laptopa? Przy takiej częstotliwości problemu ciężko szukać czegokolwiek. Możesz zrobić regularną diagnostykę: napięcia, prime95, memtest, 3DMark/Furmark, SMART + Bad sector scan. Cytuj Link to post Share on other sites
supersaiyan2 0 Napisano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Masz podłączone cokolwiek co było podłączone do laptopa? Przy takiej częstotliwości problemu ciężko szukać czegokolwiek. Możesz zrobić regularną diagnostykę: napięcia, prime95, memtest, 3DMark/Furmark, SMART + Bad sector scan. Czasami podłączam pendrive, który podłączam czasami do laptopa. Jeśli chodzi o te diagnostyki nigdy ich nie robiłem i szczerze to boje się je robić aby nie zrobić gorzej niż jest i czegoś nie uszkodzić. Dodam, iż jak uderzę lekko w obudowę (niechcący) to komputer się zawiesza. Nie zawsze ale czasami tak. Jedyną opcją jest twardy reset. Przytrzymuję przycisk power aż się wyłączy i włączam od nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts