czaq1906 0 Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Witam,Piszę ponieważ odczuwam drastyczne spadki fps oraz ścinki (sekundowy freez), nienajlepsza płynność w Counter Strike: Global Offensive, sprzęt już stary, lecz ostatnio dołożyłem nowy procesor, ramy i SSD.Proszę o pomoc jeżeli jest taka wgl możliwa przy tym zestawieniu.PC:obudowa: zalman t4płyta głowna: msi h81m-p33-h81-dualddr3-1600 sata3-dvi-matx-h81m-p33procesor: intel core i5-4670 3,4ghz-6mb boxpamięć: goodram play ddr3 2x 4gb 1600mhz cl9karta graficzna: asus radeon r7 250x 1gb gddr5 128bit hdmi-dvi-dpzasilacz: chieftec 450w gpa-450s8dysk ssd: kingston a400 240gb sata3monitor: BenQ 2411 144hz Z góry dziękuję Edytowane 12 Lutego 2019 przez czaq1906 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Piszę ponieważ odczuwam drastyczne spadki fps oraz ścinki (sekundowy freez), nienajlepsza płynność w Counter Strike: Global Offensive, sprzęt już stary, lecz ostatnio dołożyłem nowy procesor, ramy i SSD. Dołożyłeś w nadziei na lepszą płynność czy stało się tak po dołożeniu?Proszę cię o monitorowanie poprzez MSI Afterburner i RivaTuner StatisticsServer parametrów nastepujących: użycie każdego z rdzeni z osobna, użycia gpu, framerate i frametime. Cytuj Link to post Share on other sites
czaq1906 0 Napisano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Dołożyłem bo na poprzednim procku to było max 100 fps, liczyłem że nie odczuję na najniższych detalach i 1024x768 spadków poniżej 150 fps i słabej płynności gry, przy monitorze 144hz. Pobieram programy i będę się bawił. Proszę o wyrozumiałość ponieważ robię to po raz pierwszy gdyż w tych sprawach jestem totalnym laikiem Powiedz mi jak mam konkretnie programy ustawić i czy coś mam przekazać, jakieś raporty, statystyki? Ostatnio też zauważyłem że głośno chodzi momentami po grze wiatrak od zasilacza. Czy w tym może być wina? Da się jakoś to sprawdzić? Edytowane 12 Lutego 2019 przez czaq1906 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Możesz sprawdzić zasilacz pod kątem trzymania napięć, ale do tego potrzebujesz woltomierz lub multimetr.Jeśli chodzi o obsługę programów to nie jest ona skomplikowana. W RivaTuner SS jedyne co robisz to włączasz "Show On-Screen Display". W MSI Afterburner musisz wejść w ustawienia i poszukać zakładki "Monitoring", a dalej szukasz wypisanych przeze mnie opcji i zaznaczasz "Show On-Screen Display".W grze powinny pojawić się statystyki. Przy Framerate i frametime możesz wybrać opcję "combo" - pograj chwilę i jak będziesz miał ścinki to zrób screenshot. Statystyki powinny zapisać się na screenshocie. Cytuj Link to post Share on other sites
orleoko 2 Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Masz spadki fps tylko w cs?? Bo jeżeli tak może to wyniknąć z ustawień. Sam się kiedyś bawiłem i miałem spadki. Usunąłem cs łacznie z tymi plikami które trzeba usunąć ręcznie wgrałem jeszcze raz i nie miałem problemu już. Cytuj Link to post Share on other sites
czaq1906 0 Napisano 13 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Nie, robiłem ostatnio reinstall, jestem pewien że to nie wina ustawień bo gram na najniższych i parametry startowe mam wrzucone. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 13 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Zasilacz głośniej chodzi bo jak sam mówiłeś wymieniłeś procesor na mocniejszy. Karta graficzna bardzo słaba, ale nie powinna robić freezów. Obstawiał bym źle założone chłodzenie na procesorze który się przegrzewa, alo to sprawdzisz właśnie msi afterburnerem. Cytuj Link to post Share on other sites
czaq1906 0 Napisano 13 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 https://imgur.com/a/rPMXzOQ Takie coś odnotowałem podczas gierki. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 13 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Tam wszystko jest ok, ustaw jeszcze temperaturę cpu. Ale widać że karta graficzna już więcej nie wyciągnie fpd za bardzo. Edytowane 13 Lutego 2019 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts