Fredziu 0 Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 (edytowane) Witam, mam problem z podłączeniem kilku wentylatorów (w planie 7). Płyta główna to Gigabyte Aorus Gaming 7, co prawda posiada ona dużą ilość złącz na wentylatory, ale jeden jest zajęty przez wentylator sekcji zasilania i jeden przez chłodzenie dysku M.2. Wentylatory są to COOLER MASTER MASTERFAN 140R ARGB. Posiadają 4-pinowe złącze zasilania i 3-pinowe złącze led (wygląda w ten sposób że jest jeden pin, pusta przerwa i dwa piny). Chciałbym móc zarządzać wszystkim z oprogramowania. Macie może jakiś pomysł w jaki sposób mógłbym je połączyć. (Zależy mi na 7 chyba, że nie będzie to możliwe to wtedy założę 5). Edytowane 5 Lutego 2019 przez Fredziu Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie michalmx0 18 Napisano 6 Lutego 2019 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Można kupić rozgałęziacze do złączy wentylatorów, ale raczej to nie ma sensu, bo łatwo jednym guzikiem nie przestawisz wszystkich wentyli.W Twoim przypadku najlepszy byłby hub 4pin PWM: np. taki podłączany jednym kabelkiem do złącza 4pin na płycie. Dodatkowo posiada zasilanie z sata, więc nie ma się co martwić o obciążenie złącza, bo zasilanie wentylatorów pójdzie prosto z zasilacza. Sam takiego używam i mogę polecić Edytowane 6 Lutego 2019 przez michalmx0 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fredziu 0 Napisano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Dobra to sprawa z zasilaniem załatwiona, natomiast zostaje jeszcze podłączenie LED. Patrzyłem na różne kontrolery ale mają one za mało złącz. Jest na to jakieś rozwiązanie ? Cytuj Link to post Share on other sites
michalmx0 18 Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Jeśli te wentyle do sterowania RGB mają normalne 5V 3pin to analogicznie jak wyżej wystarczy kupić to i wtedy od huba idzie jeden kabelek do adresowalnego złącza RGB na płycie. Edytowane 7 Lutego 2019 przez michalmx0 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fredziu 0 Napisano 9 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Fredziu 0 Napisano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 A jeszcze czy ten hub pozwala na sterowanie podświetleniem wentylatorów, każdym osobno czy wszystkimi na raz ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts