endoc1784 3 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Witam, szukam jakiegoś telwizora, aktualnie mam stary Sony 32" z grubymi ramkami, jedyne co mnie ogranicza to szafki między którymi mam miejsca 95x95cm Podejrzewam, że 43 żadnego nie znajdę żeby tam zmieścić. Myślałem o 42" ale ciężko w ogóle znalezć jakiś 42", jak już to są 43 tylko. Podstawowe założenia: - Cena do ok. 3 tys. zł (podejrzewam, że 40" będzie tanszy ale takim dysponuje budżetem) - Wielkość do 42 (43?)" - Odległość oglądającego do telewizora - 3 m. Oglądający będzie siedział naprzeciwko. - Telewizor zostanie powieszony na ścianie - W pomieszczeniu są zamontowane rolety - Będzie służył do oglądania filmów, Netflixa (ubolewam nad tym, że nie mam teraz Netflixa w aktualnym TV), HBO GO, czasem lubię sobie obejrzeć jakiś mecz. 4K chyba nie ma sensu teraz kupować bo jedyne programy jakie mam 4K to Canal+ Discovery 4K i Canal+ sport 4k? Doradźcie coś, jak więcej info byście chcieli to pisać śmiało, z góry dzięki Edytowane 1 Lutego 2019 przez endoc1784 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 A są jeszcze tv bez 4k? Chociaż może te mniejsze są. Ja miałem taki sam problem jak ty, tylko 110cm. Po prostu zmieniłem miejsce dla tv. Ale fakt 3m i 4k przy odległości 3m niewiele da. Cytuj Link to post Share on other sites
endoc1784 3 Napisano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Dlatego poproszę jakiś konkretny model 40" z wifi, netflixem bo chyba nie ma co wydziwiać z tymi moimi ograniczeniami. Co powiecie o tych? https://www.komputronik.pl/product/527787/samsung-ue40nu7192.html https://www.komputronik.pl/product/391830/panasonic-tx-40es510e.html Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Ten Samsung ma jedna zasadniczą wadę, dla mnie osobiście nie do zaakceptowania. Nie odtwarza ani nie puszcza po optyku dźwięku DTS. Jeśli nie masz filmów z tym dźwiękiem lub będziesz robił konwersję ścieżek i nie jest to dla Ciebie problem to ok. Netflix w 4K wygląda naprawdę dobrze ale w 40 calach i z 3m to raczej nie ma znaczenia. Poza tym matryca 60Hz w 4K trochę też słabo. Do tego zużycie prądu 100W, (przy 63W Panasonica) i brak wyjścia słuchawkowego. Panasonic wprawdzie FHD ale zdecydowanie brałbym właśnie jego. Ktoś powie, że herezje opowiadam ale zapraszam do lektury http://m.benchmark.pl/testy_i_recenzje/full-hd-lepsze-od-4k.html Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Lutego 2019 przez marik81 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Tak patrze i wszystkie dobre modele w 40 calach chyba zostały wycofane . Nic Ciekawego nie ma . Jest jeszcze sony z HDR https://www.komputronik.pl/product/480680/sony-kdl-40we665.html Ale pewnie i tak nic specjalnego . Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Telewizor podobny do tego Panasonica, oba matryce VA 60Hz. Nie wiem jak działa to HDR przy FHD i czy faktycznie coś daje. Na plus tego panasa to podświetlenie Direct LED, czyli z tyłu panela, teoretycznie matryca powinna być podświetlona bardziej równomiernie. Edge LED to podświetlenie krawędziowe więc trudniej równomiernie podświetlić matryce. Choć akurat tu nie ma reguły. Ja mam w UE55J6200 podświetlenie krawędziowe a szwagier w Sharpie 55CFG6022 ma tylne i mój panel jest podświetlony idealnie równomiernie a u szwagra już to nie wygląda tak dobrze, przy ciemnych obrazach oglądanych wieczorem wyraźnie widać jaśniejsze i ciemniejsze plamy, tzw clouding. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Jeśli chodzi o HDR to większego znaczenia nie ma czy to 4K czy fullhd . W sony niby jest ale pewnie kiepski . Ale jak to mówią lepiej go mieć niż nie mieć . Trzeba jeszcze mieć materiał żeby to wykorzystać . Np konsolę z HDR lub jakieś filmy . Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Bardziej chodziło mi o to, że ten Sony ma 8 bitowy panel bez FRC i nie mam pojęcia jak oni uzyskują to HDR. Właściwą gradację można uzyskać na panelach 10 bitowych i ciekaw jestem jak to HDR wygląda. Może to taki chwyt marketingowy? Poza tym, tak jak piszesz, potrzebujesz odpowiednich materiałów nagranych w HDR, czyli właśnie 10bitową głębią kolorów, a przyznam szczerze, że o takich nie słyszałem w FHD. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Lutego 2019 przez marik81 Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Bez problemu można znaleźć materiały 10bit zarówno SDR jak i HDR. Do głowy przychodzi mi tylko Sony 43xf8505 jeśli chodzi o 120Hz przy małym rozmiarze. Szkoda tylko, że nie jest na matrycy VA. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) Bez problemu można znaleźć materiały 10bit zarówno SDR jak i HDR.Czyli jak odpalam na Netflixie film z DolbyVision to HDR jest też na FHD?W 8bitowym panelu można pocyganić trochę dodając FRC ale to nie to samo co pełne 10 bit, a tamten Sony tego nie miał. Nadal uważam, że 4K na 43 calach z 3 metrów to niewypał. Owszem można ale po co?Do tego wydawać prawie 3,5k waluty za 43 cale? Cóż, jeśli ktoś cierpi na nadmiar kasy to czemu nie. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Lutego 2019 przez marik81 Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Na Netflixie chyba bez ekranu 4k się nie odpali tryb HDR. Bardziej chodziło mi ogólnie o materiały dostępne w sieci. Ogólnie większość filmów jest nagrywana dalej w 1080p i dopiero później skalowana do 4k. Moim zdaniem między pełnym 10bit a 8bit+frc w domowych zastosowaniach raczej będzie widocznej różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 43 cale Koledze i tak się nie zmieszczą . Jak by znalazł dodatkowe 1.5-2 cm to tak . Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Z 40" to chyba tylko używane, kilkuletnie modele będą miały 120Hz. Cytuj Link to post Share on other sites
endoc1784 3 Napisano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Kochani dawno mnie nie było, nie odpisywałem, ale zdecydowałem się przerobić szafki i zmieszcze wtedy coś większego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts