ogi2580 0 Napisano 12 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Witam zwracam się o pomoc w podkręceniu e7300. Jak ktoś mógłby mi powiedzeć jak to zrobić krok po kroku byłbym bardzo wdżęczny gdyż jestem zielony w podkrecaniu. Nie chcę używać zadnych programów interesuje mnie tylko BIOS. Czytałem że z e7300 można wycisnąć 3.5 Ghz i więcej z góry dziękuje za pomoc. Mój comp: procek c2d e 7300 ram 4 GB OCZ reapper 1066 MHz grafika zotac 9800 gtx 512 ram płyta główna asus P5Q pro zasilacz EZCool 550 wat Cytuj Link to post Share on other sites
studencikus 0 Napisano 12 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Witam zwracam się o pomoc w podkręceniu e7300. Jak ktoś mógłby mi powiedzeć jak to zrobić krok po kroku byłbym bardzo wdżęczny gdyż jestem zielony w podkrecaniu. Nie chcę używać zadnych programów interesuje mnie tylko BIOS. Czytałem że z e7300 można wycisnąć 3.5 Ghz i więcej z góry dziękuje za pomoc. Mój comp: procek c2d e 7300 ram 4 GB OCZ reapper 1066 MHz grafika zotac 9800 gtx 512 ram płyta główna asus P5Q pro zasilacz EZCool 550 wat kup chlodzenie !!! i czytaj w biosie ze zrozumieniem !! poza tym google.pl a tak serio to krok po kroku to tylko Ci co maja taki sam bios ( z wygladu ) jak Ty Cytuj Link to post Share on other sites
ogi2580 0 Napisano 12 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 chłodzenie - scythe ninja revision b wentylator 2000 obrotów Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 12 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Co do chlodzenia to napewno lepsze niz boxowe wiec mozna troszke pobawic sie w porzadne OC a co do podkrecania to wiesz... na forum bylo kilka watkow ciekawych jak podkrecac procka wiec musisz dokladnie poszukac chyba, ze masz lenia to skorzystaj z google. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 12 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Było już parę razy, szukaj a znajdziesz. I żeby nikt nie mówił że nie chcemy pomóc, po prostu pisanie tego samego non-stop się nudzi. :oops: Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 @ogi2580 Fakt tego rodzaju porad na forum jest sporo. Cała sprawa sprowadza sie do podnoszenia szyny FSB w tym prrzypadku jest to 266MHz (mnożnik x10) czyli quad pumped 1066MHz. Musisz podnosić skokami FSB i sprawdzać stabilność oraz temperatury, dodatkowo musisz tak dobrać dzielnik CPU/RAM żeby pamiątki sie wyrabiały. Może też być potrzeba podniesienia napięcia CPU. No i czasami opłaca sie obniżyć mnożnik o oczko lub dwa tak żeby szyna była bardzo wysoka, "Intele" to lubią. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Mam P5Q Deluxe (prawie identyczny model) i nie trzeba w BIOSie ustawiać dzielnika FSB:RAM - gdy po podniesieniu FSB taktowanie pamięci przekroczy nominalne, najlepiej wybierz z rozwijanej listy niższą prędkość (RAMu). Dzielnik sam się ustawi. Możesz z nią eksperymentować na sam koniec - jak już zbadasz bezpieczną granicę podkręcenia procesora. Monituj temperatury programem typu SpeedFan (CPU nie powinno przekroczyć 75°C pod obciążeniem). Temperatury i stabilność testuj programem typu Prime95 (szczegółów poszukaj na Internecie). Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Mam P5Q Deluxe (prawie identyczny model) i nie trzeba w BIOSie ustawiać dzielnika FSB:RAM - gdy po podniesieniu FSB taktowanie pamięci przekroczy nominalne, najlepiej wybierz z rozwijanej listy niższą prędkość (RAMu). Dzielnik sam się ustawi. Możesz z nią eksperymentować na sam koniec - jak już zbadasz bezpieczną granicę podkręcenia procesora. Monituj temperatury programem typu SpeedFan (CPU nie powinno przekroczyć 75°C pod obciążeniem). Temperatury i stabilność testuj programem typu Prime95 (szczegółów poszukaj na Internecie). ten chłop dobrze gada:) zainwestuj w lepsze chłodzenie jeżeli temperatura będzie za wysoka, zazwyczaj z asusami nie będzie problemu w sprawach oc:) ps; sorki chłopaki za spam Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Aha: jak procesor nie będzie stabilny (zawali testy Prime95), zwiększ napięcie o "jeden schodek" w BIOSie (CPU Volatage) i spróbuj jeszcze raz. Podbijaj je do skutku (Przejścia np. 15 minutowego testu), O ILE TEMPERATURA PROCESORA NIE PRZEKROCZYŁA PODCZAS TESTU 75°C! Wielkimi literami, bo to ważne, a zdajesz się być początkującym Overclocker'em. Wyższa temperatura wpływa na żywotność procesora... Negatywnie rzecz jasna I tak, jak mówi entuzjasta789 - zainwestuj w dobre chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
ogi2580 0 Napisano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Dzięki za wszystkie informacje ale wezmę się za kręcenie w sobotę to dam znać co mi się udało z niego wycisnąć pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
studencikus 0 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Powodzenia ja walcze ze swoim P II x2@x4 zeby na 4 Ghz poszedl no i narazie brakuje mi podlych 150 mhz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts