Skocz do zawartości

jak pokręcić c2d e7300

Recommended Posts

Witam zwracam się o pomoc w podkręceniu e7300. Jak ktoś mógłby mi powiedzeć jak to zrobić krok po kroku byłbym bardzo wdżęczny gdyż jestem zielony w podkrecaniu. Nie chcę używać zadnych programów interesuje mnie tylko BIOS. Czytałem że z e7300 można wycisnąć 3.5 Ghz i więcej z góry dziękuje za pomoc.

Mój comp:

procek c2d e 7300

ram 4 GB OCZ reapper 1066 MHz

grafika zotac 9800 gtx 512 ram

płyta główna asus P5Q pro

zasilacz EZCool 550 wat

Witam zwracam się o pomoc w podkręceniu e7300. Jak ktoś mógłby mi powiedzeć jak to zrobić krok po kroku byłbym bardzo wdżęczny gdyż jestem zielony w podkrecaniu. Nie chcę używać zadnych programów interesuje mnie tylko BIOS. Czytałem że z e7300 można wycisnąć 3.5 Ghz i więcej z góry dziękuje za pomoc.

Mój comp:

procek c2d e 7300

ram 4 GB OCZ reapper 1066 MHz

grafika zotac 9800 gtx 512 ram

płyta główna asus P5Q pro

zasilacz EZCool 550 wat

kup chlodzenie !!!

i czytaj w biosie ze zrozumieniem !!

poza tym google.pl :)

a tak serio to krok po kroku to tylko Ci co maja taki sam bios ( z wygladu ) jak Ty ;):D

Co do chlodzenia to napewno lepsze niz boxowe wiec mozna troszke pobawic sie w porzadne OC :) a co do podkrecania to wiesz... na forum bylo kilka watkow ciekawych jak podkrecac procka wiec musisz dokladnie poszukac ;) chyba, ze masz lenia :D to skorzystaj z google.

@ogi2580

Fakt tego rodzaju porad na forum jest sporo.

Cała sprawa sprowadza sie do podnoszenia szyny FSB w tym prrzypadku jest to 266MHz (mnożnik x10) czyli quad pumped 1066MHz.

Musisz podnosić skokami FSB i sprawdzać stabilność oraz temperatury, dodatkowo musisz tak dobrać dzielnik CPU/RAM żeby pamiątki sie wyrabiały.

Może też być potrzeba podniesienia napięcia CPU.

No i czasami opłaca sie obniżyć mnożnik o oczko lub dwa tak żeby szyna była bardzo wysoka, "Intele" to lubią.

Mam P5Q Deluxe (prawie identyczny model) i nie trzeba w BIOSie ustawiać dzielnika FSB:RAM - gdy po podniesieniu FSB taktowanie pamięci przekroczy nominalne, najlepiej wybierz z rozwijanej listy niższą prędkość (RAMu). Dzielnik sam się ustawi. Możesz z nią eksperymentować na sam koniec - jak już zbadasz bezpieczną granicę podkręcenia procesora.

Monituj temperatury programem typu SpeedFan (CPU nie powinno przekroczyć 75°C pod obciążeniem).

Temperatury i stabilność testuj programem typu Prime95 (szczegółów poszukaj na Internecie).

Mam P5Q Deluxe (prawie identyczny model) i nie trzeba w BIOSie ustawiać dzielnika FSB:RAM - gdy po podniesieniu FSB taktowanie pamięci przekroczy nominalne, najlepiej wybierz z rozwijanej listy niższą prędkość (RAMu). Dzielnik sam się ustawi. Możesz z nią eksperymentować na sam koniec - jak już zbadasz bezpieczną granicę podkręcenia procesora.

Monituj temperatury programem typu SpeedFan (CPU nie powinno przekroczyć 75°C pod obciążeniem).

Temperatury i stabilność testuj programem typu Prime95 (szczegółów poszukaj na Internecie).

ten chłop dobrze gada:) ;)

zainwestuj w lepsze chłodzenie jeżeli temperatura będzie za wysoka, zazwyczaj z asusami nie będzie problemu w sprawach oc:)

ps; sorki chłopaki za spam ;)

Aha: jak procesor nie będzie stabilny (zawali testy Prime95), zwiększ napięcie o "jeden schodek" w BIOSie (CPU Volatage) i spróbuj jeszcze raz. Podbijaj je do skutku (Przejścia np. 15 minutowego testu), O ILE TEMPERATURA PROCESORA NIE PRZEKROCZYŁA PODCZAS TESTU 75°C! Wielkimi literami, bo to ważne, a zdajesz się być początkującym Overclocker'em. Wyższa temperatura wpływa na żywotność procesora... Negatywnie rzecz jasna ;)

I tak, jak mówi entuzjasta789 - zainwestuj w dobre chłodzenie.