Skocz do zawartości

Zamiana i5 8400 na ryzen 1600x

Recommended Posts

Witam, obecnie posiadam procesor i5 8400. Ogólnie to jestem z niego zadowolony, nie sprawia większych problemów, ale odkąd go kupiłem, to ciągle mnie gryzło, czy nie lepiej by było, jakbym jednak kupił ryzena. W tamtym czasie intel wychodził taniej i to mnie przekonywało, ale im więcej czytam na różnych forach, jak cisną intela, to tym bardziej myślę że zrobiłem błąd, ale widzę też szansę by to zmienić. Patrząc po cenach tego procesora, to mógłbym go sprzedać razem z płytą MSI b360m pro vdh i ramem 16 GB za 1300-1500 zł i już w tej cenie, albo po dołożeniu około 100 zł, przejść na ryzena 1600x, jakąś tanią płytę do podkręcania i ramy 16 GB o taktowaniu 3000MHz. Tylko rodzi się pytanie, czy warto? Głównie gram, kartę mam GTX 1060 6 GB i przez tą kartę to chyba wydajność procesora wychodzi podobnie, ale od jakiegoś czasu myślę też o streamowaniu jakiś gierek, typu cs go, albo fortnite i tam chyba lepiej jak jest więcej wątków. Chłodzenie mam fera 3, więc chyba do lekkiego oc się nada. Co wy o tym sądzicie?

Brak mocy jeszcze nie odczuwam, streamowałem jakiś czas temu fortnite i nie było źle, ale się zastanawiałem, czy jakbym zamienił na ryzena, to czy by nie było lepiej? W sensie jakbym miał się chwilę pobawić w sprzedaż tego co mam i z lekką dopłatą mieć znacząco lepszy procesor, to chyba byłby dobry pomysł. Słyszałem że wraz z nowszymi grami, to ryzen będzie miał przewagę nad moją i5. No i zauważyłem ostatnio, że jeżeli chodzi o składanie komputera, do gry w full hd, to zazwyczaj polecają ryzena 2600 zamiast i5 8400

Zostaw to co masz. Jest to całkowicie nieopłacalne. Wymieniasz procek średniego segmentu na inny średniego segmentu w dodatku konkurencyjny (a nawet i nie, bo z 8000 bardziej walczy Ryzen 2000) a nie następnej generacji.

Jak już to lepiej poczekaj na Zen3 do wakacji. Wtedy dorwać takiego 12 rdzeniowca z 24 wątkami po taniości albo nawet i tańszego 8C/16T i jesteś bardzo happy. 

LOOOOOL

skąd ta logika?

Zapytam się na luzkau, ile masz lat? xd 

Dlaczego przejmujesz się opinią innych? Wyluuuzuj.

Jeżeli tobie wystarcza, to po co ci więcej? Żyj swoim życiem, olej komentarze innych. Serio. Twoje życie, twoje decyzje.

8400 jest to jeszcze spoko procesor, a w czasie kiedy on był ekstra opłacalny... co miałeś niby kupić? Dzisiaj ten procesor po prostu kosztuje więcej i nie jest opłacalny z tego właśnie powodu. To wszystko. Ciesz się, że kupiłeś dobry procesor po niskiej cenie. Koniec tematu.

• Popieram 1

Witam, obecnie posiadam procesor i5 8400. Ogólnie to jestem z niego zadowolony, nie sprawia większych problemów, ale odkąd go kupiłem, to ciągle mnie gryzło, czy nie lepiej by było, jakbym jednak kupił ryzena. W tamtym czasie intel wychodził taniej i to mnie przekonywało, ale im więcej czytam na różnych forach, jak cisną intela, to tym bardziej myślę że zrobiłem błąd, ale widzę też szansę by to zmienić. Patrząc po cenach tego procesora, to mógłbym go sprzedać razem z płytą MSI b360m pro vdh i ramem 16 GB za 1300-1500 zł i już w tej cenie, albo po dołożeniu około 100 zł, przejść na ryzena 1600x, jakąś tanią płytę do podkręcania i ramy 16 GB o taktowaniu 3000MHz. Tylko rodzi się pytanie, czy warto? Głównie gram, kartę mam GTX 1060 6 GB i przez tą kartę to chyba wydajność procesora wychodzi podobnie, ale od jakiegoś czasu myślę też o streamowaniu jakiś gierek, typu cs go, albo fortnite i tam chyba lepiej jak jest więcej wątków. Chłodzenie mam fera 3, więc chyba do lekkiego oc się nada. Co wy o tym sądzicie?

wystarczy spojrzeć na testy procesorów na necie żeby nie zadawać głupich pytań

autorze, procesor masz bardzo dobry, fizyczne 6 rdzeni spokojnie do wszystkich gier wystarcza ( na razie), u ciebie hamulcem jest karta graficzna, kup jakiegoś rtx2060/gtx1080 a zobaczysz jak gry zaczną szaleć z tym procesorem ;)

Edytowane przez k0chan

Wszyscy się mądrzą a nie ma podstawowych pytań: Czym streamujesz i na jakich ustawieniach??

6 rdzeni starczy do średnich ustawień materiału wyjściowego. Ryzen da sobie rade z najwyższymi ustawieniami takiego materiału bo po prostu ma do tego wolne zasoby.

Jesli zależy ci na materiale wyjściowym to przesiadka na Ryzena ma sens. Jak nie to zostaw to co masz.

Jak streamujesz raz na ruski rok, to odpuść sobie temat zmiany sprzętu.

Szkoda pieniędzy. Chyba że nie daje Ci to spać.

Ludzie czepili się Intela bo goli z kasy ile tylko może sprzedając wyższe taktowania. Gdyby tylko mogli to 2/4, 4/4 i 4/8 w ich Core byłoby wieczne.

Ryzen okazał się nad wyraz mocny i Intel musiał wyżyłować ich stare skylake do granic możliwości, wracając nawet do lutu. Oczywiście za to sobie słono policzył.

Widać też że idą mocniej w stronę mobilności.