Skocz do zawartości

Napięcie RAM na ASrock B450m Pro4


Go to solution Solved by slo1q,

Recommended Posts

Czołem,

mam pewien problem z napięciem i taktowaniem pamięci RAM G.Skill Aegis DDR4 3000 MHz.

 

Podmiot badań: płyta główna ASrock B450m Pro4, BIOS zarówno stary 1.6, jak i 2.0 przetestowane, do tego pamięci jak powyżej.

Z lektury internetów wynika, że większość ludzi nie ma problemu z odpaleniem wyżej wymienionych kostek na 3000 MHz, po włączeniu XMP.

Po instalacji 2 kości po 8 GB, ładnie chodzą po włączeniu profilu XMP z napięciem 1.2V i taktowaniem 2666 MHz, CL 16-18-18-18. Z CL udało się końcem końców zejść do 14-16-16-16, lecz mniejsza z tym.

Po ustawieniu częstotliwości właściwej dla profilu XMP, czyli 3000 MHz, pamięci nie wstają (max to 2666 MHz).

 

W BIOS ustawione napięcie to 1,35V, ale wszystkie programy diagnostyczne (Ryzen Master, Aida64, HWinfo) pokazują zawsze napięcie 1.2V.

Wnioskuję zatem, iż może to być problem BIOS lub płyty głównej, że nie chce podbić napięcia zasilającego pamięci.

 

Czy ktoś z Was może spotkał się z podobnym przypadkiem lub ma jakieś sugestie dotyczące możliwych rozwiązań?

Link to post
Share on other sites

Miałem Patrioty Vipery4 3000 MHz. I miałem sporo problemów aby uruchomić te kości aby działały z profilem XMP. Dopiero bios w wersji 2.0 i ustawienie napięcia na 1.350 uruchomiły poprawnie ustawienia pamięci. W biosie pokazuje że działają z szybkością 3000 a w systemie cpu-z pokazuje trochę mniej 29xx. Jaki masz w nim procesor ? Ja zastosowałem Ryzena 1600X. Niestety to nie był mój komputer a kolegi i już nie pamiętam gdzie znajduje się ta zakładka do ustawiania napięć. Dodam że wartość jaka tam była podana wskazywała kolorem czerwonym jakie jest napięcie zmieniłem z auto na sugerowaną 1350

Edytowane przez majster klepka
Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Jest jednak rozbieżna z meritum mego zapytania.

W skrócie chodzi o to, że mimo manualnego ustawienia napięcia w BIOS na 1,35V, każdy program diagnostyczny raportuje mi 1.2V, czyli tak jakby zmiana tej opcji w UEFI była tylko wizualna, a faktycznie napięcia nie podnosi.

Pełna specyfikacja PC w sygnaturce.

Link to post
Share on other sites
  • Solution

No pewnie, że nie ma ich na liście QVL. Co wcale nie znaczy, iż nie zadziałają. 

Kontaktowałem się w tej sprawie z kilkoma innymi osobami, które mają te pamięci i płytę, u nich po prostu po włączeniu XMP wszystko było pięknie. 

Zatem u mnie po prostu zonk, bo nie i już, nie trafiłem na loterii.

 

Edit:

 

Szanowni koledzy, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, problemem okazałem się być ja, a dokładnie mój wybitnie niski intelekt w trakcie instalacji modułów.

Według instrukcji producenta płyty głównej, slotami obsługującymi maksymalną prędkość pamięci zarówno single rank, jak i dual rank, są sloty A2 i B2. A ja, kretyn, nie popatrzyłem najpierw do instrukcji i RAM zainstalowałem w slotach A1 i A2.

Teraz śmigają cudownie na 3000 MHz, timingi póki co 16-18-18-18, ale według Ryzen RAM Calculator, powinno udać mi się zejść do 14-16-16-16,

Także dla potomnych - płyta ASRock B450m Pro4 na pewno obsługuje pamięci G.Skill Aegis 3000 MHz w dwóch kościach po 8GB, ale muszą one być w slotach A2 i B2.

Edytowane przez slo1q
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...