kojot321 42 Napisano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Cześć! W przyszłym miesiącu będę kupował z lubą telewizor do salonu. Budżet jaki chciałbym na to przeznaczyć to ok 1500 zł. Jeśli naprawdę będzie warto i będzie to podparte zasadnymi argumentami to mogę zwiększyć kwotę do ok 2000 zł. Muszę się przyznać że kompletnie nie znam się na telewizorach. Ostatnią styczność miałem z nimi ponad 10 lat temu przy okazji zakupu plazmy dla rodziców. Wtedy LEDy dopiero wchodziły na rynek -TV będzie stał w salonie, ok 4m od kanapy. -Oglądany będzie Netflix, HBO GO, i filmy z komputera po kablu hdmi. -Będzie na nim grane- konsola, sporadycznie PC. -Odświeżanie: 60Hz to chyba za mało jak ma być też do gier? -Rozmiar- 44-50 cali -Rozdzielczość- wolę dobre FHD od na siłę wpychanego w tak niski budżet 4k (chyba że się mylę) Czy kupno używki przy tym budżecie to najlepsze wyjście? Na co wtedy należy uważać? Z góry dziękuję za pomoc i propozycję Cytuj Link to post Share on other sites
White_Ghost 77 Napisano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jeżeli korzystasz z netfila to śmiało idz w 4K . Jakość będzie dużo lepsza.W okolicach tego pierwszego progu cenowego masz np. Samsunga UE49NU7172 za nieco ponad 1600 zł świeci aktualnie w sferisie: 49 cali, 4K sprawnie działający Smart TV. Osobiście nie szedłbym w używkę: nie wiesz ile działał telewizor i ile ma wybitych godzin, no chyba że z pewnego źródła o ile takie masz. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Pomyśl nad 55 cali do 2 tys kupisz przyzwoitego samsunga. O 100hz zapomnij, chyba że budżet x2. Sam kupiłem 55 i pierwsze stwierdzenie, że może lepiej by było kupić 65. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Przy 4 metrach od kanapy 50" 4K jest zdecydowanie za mały. Nawet 50" FHD byłby mały. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 55" minimum, na większy raczej nie wystarczy budżetu. Najsensowniejszy wydaje się UE55NU7122 za 1900zł, zwłaszcza jeśli chcesz oglądać/grać głównie wieczorami. Używany tv to średni pomysł, chyba że od znajomego gdzie znasz jego historię. Cytuj Link to post Share on other sites
kojot321 42 Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Dzięki za pomoc, używany nie wchodzi już w grę w takim razie. A co powiecie na Philips 50PUS6703/12 4K? Ten Ambilight wygląda ciekawie. Miał ktoś styczność? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Ja mam ambilighta, fajna sprawa i jak kiedyś będę zmieniał to też z tym systemem lub nowszym jak coś wymyślą. Ale czy bym miał rezygnować z rozmiaru na rzecz ambilight to chyba nie. Mam 55cali i oglądam z 2-3 metrów. U Ciebie są to 4metry. Szybko będziesz żałował, że nie kupiłeś większego. Ja z żoną zawsze walczę przy zakupie tv. Zawsze marudzi ze za duży, a po paru dniach mówi że mógł by być większy (oczywiście telewizor tylko ). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
White_Ghost 77 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 A co powiecie na Philips 50PUS6703/12 4K? Ten Ambilight wygląda ciekawie. Miał ktoś styczność? Ambi na żywo prezentuje się jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Istnieje możliwośc wyboru różnych ścieżek śledzenia: dźwięku, obrazu itd.Szczególnie fajnie to wygląda jeżeli tv wisi na ścianie. Co do rozmiaru oczywiście im większy tym lepszy. Za 2.2k masz model Philipsa 55PUS6703. Przy czym w tańszych modelach jest głównie dwustronny system ambiligt. Cytuj Link to post Share on other sites
kojot321 42 Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Byłem wczoraj w MediaMarkt obejrzeć rzeczonego Philipsa. Sprzedawca się zdziwił że chcę akurat ten model. Podobno na tle konkurencji matryca wypada słabo. Nie wiem czy to wina puszczanego materiału demonstracyjnego (inny niż na pozostałych telewizorach na wystawie) ale po bokach widoczne były zaciemnienia Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Samsung 7122 moim zdaniem będzie miał lepszy obraz i dużo lepszego Smarta od tego Philipsa. Sprzedawców nie ma co słuchać w takich sklepach, bo specjaliści tam raczej nie pracują Edytowane 28 Stycznia 2019 przez piterrrxd Cytuj Link to post Share on other sites
kojot321 42 Napisano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Wybór padł na Philipsa 50PUS7303/12 Póki co nie mam zastrzeżeń, wszystko działa fajnie, ambilight robi robotę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts