gorzyn 0 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Używa ktoś MacBook'a na zasilaczu (laptop podpięty do prądu 100% baterii) np. w domu a w szkole/uczelni normalnie? Jak to wpływa na akumulator i ogólną pracę urządzenia w przyszłości?Można w ten sposób "zaoszczędzić" cykle baterii Cytuj Link to post Share on other sites
PiRazyDrzwi 27 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Generalnie, i bateria apfelowych sprzętów nie jest jakaś wyjątkowa, akumulatorom szkodzi przechowywanie ich stale przy pełnym naładowaniu. Owszem, cykle zaoszczędzisz, ale bateria degraduje się również podczas przechowywania, zwłaszcza przy 100% naładowania. Optymalnie to ok. 60%. Aczkolwiek, jeżeli w domu będziesz go używał w ten sposób, a na uczelni na baterii, nic mu nie będzie. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez PiRazyDrzwi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tumulecpiter 17 Napisano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Tak jak wyżej, ja swojego pierwszego maca tak zajechałem bo 100% na zasilaczu, rzadko kiedy na baterii i żywotność tak mi spadła że z 8 godzi trzymał 2 a cykli mniej niz 500. Dlatego uzywają go zgodnie z przeznaczeniem, jestes w domu to podłącz jak chcesz isć do innego pokoju nie bierz ładowarki. Po to są te baterie w laptopie by z nich kozystać a Mac'i akurat baterie maja najlepsze na rynku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts