Skocz do zawartości

Undervolting i overclocking RX 570

Recommended Posts

Mam tą samą kartę. Używałem softu od AMD - Wattman, Prawy klawisz myszy na pulpicie - Ustawienia karty Radeon - zakładka GRY - Ustawienia globalne - Globalne ustawienia Wattman. Ustawiasz napięcia i taktowania na 7 poziomach, jednak w praktyce zazwyczaj 3 lub 4 ostatnie stany. Limit zużycia energii na maks. U mnie chodzi na 1400 Mhz z napięciem obniżonym do 1090 mV w stanie 7.  Pamięci na 2000 Mhz. Poszukaj na youtube jest mnóstwo przystępnych poradników.

Karta bardzo przyzwoita, sztywno trzyma 1400 pod obciążeniem, a temperatury poniżej 70 stopni.

Coś próbowałem Wattmanie po dłuższym graniu jest 74 stopnie.

Obniżone do 1020 mV 1310 MHz i memory 1950 MHz a i jeszcze power 50 + nie wiem czy tak powinno być. Nie ma żadnych błędów itd.

I są takie skoki MHz raz jest 1310 a nawet dochodzi do 1200 MHz i wtedy zatnie na kilka sekund.

Skoki masz w grach czy w benchmarku jakimś?

u mnie tak skakało na ustawieniach fabrycznych, przeszło po podkręceniu i obniżeniu napięcia (w grach stabilnie ani drgnie, w benchmarkach lekko skacze). Może spróbuj moich ustawień:

stan 4 1200 i 1000mV

stan 5 1300 i 1050mV

stan 6 1350 i 1070mV

stan 7 1400 i 1090mV

Krzywa wentylatorów mam ustawioną w Afterburner i temp w BF5 max 65 stopni. Power na max +50 jest ok.

Trochę źle do tego podszedłeś zaczynając od obniżania napięcia. Najpierw powinieneś sprawdzić potencjał OC karty na domyślnych ustawianiach a dopiero później obniżać napięcie i szukać stabilności. Uzyskane rezultaty podkręcania są zależne od wielu czynników i mogą być mizerne albo powodują więcej problemów niż korzyści. MSI AB pozwala kontrolować napięcie i zegary ale należy w ustawianiach zaznaczyć właściwe opcje kontroli i nie z wszystkimi kartami program współpracuje jednakowo. Zdarzają się sytuacje, że na jakieś nowej karcie nie można zmieniać napięć lub innych opcji co wynika tylko z kompatybilności programu MSI AB z układami graficznymi.  

Primo praktycznie powinieneś bawić się tylko DWOMA ostatnimi stanami, reszta nie ma sensu.

Secundo zabawę z kartą można zacząć jak najbardziej od UV, nie musisz sprawdzać "jaka sztuka Ci się trafiła". +50% jest potrzebne bardziej do OC, w większości przypadków do ustabilizowania zegarów wystarczy już +25%.

Wattman nadal potrafi mieć humory jeżeli taktowanie zegara i/lub napięcia są identyczne dla dwóch stanów - różnica 10 mV i 25 MHz jest bezpiecznym minimum.

No podbijam niżej i już przy 1005 mV jest czarny ekran i error przy 1350 mhz

Wersje Gigabyte mam Gaming. A teraz rozumiem mam wyżej dać mV?

Jak mam ustawione 1310 MHz z 1025 mV plus power 50 to nie wywala z błędami tylko jedynie zegar skacze i zacina się gra i to w każdej.

Daj zegar na auto i "przeciągnij wykres" w dół o jedno oczko lub daj - 5%, power limit zostaw +25%. Ostatnie 4 stany daj 1025, 1050, 1075 i 1095 mV. Jeżeli jest stabilnie zegar w grach to ponosisz wykres z powrotem.

Mogę jaśniej. Domyślnie gdy pierwszy raz odpaliłeś Wattmana to zamiast taktowania zegara na poszczególnych stanach zobaczyłes połączone punkty ("wykres"). Mogłeś ten wykres przesuwać w górę (overclock) lub w dół (downclock), po lewej stronie stronie zmiana położenia wykresu wyrażona była w procentach. Możesz lekko obniżyć zegary, "przesuwając" wykres w dół (-5%), przy 4 ostatnich stanach ustawić napięcia 1025, 1050, 1075 i 1095 oraz dać power limit +25%. Odpalasz jakąś gierkę i patrzysz czy taktowanie rdzenia jest raczej stabilne czy skacze. Jeżeli stabilne to jedziesz z wykresem do góry, ale o mały krok, i ponownie testujesz czy nowe zegary są stabilne w grach.