Skocz do zawartości

Przycięcia jednego monitora

Recommended Posts

Witam, obecnie mam "problem" z monitorem. Tzn. Nie jestem do końca pewny, ale problem wygląda tak. Mam 2 monitory, jeden to AOC G2770PF, a drugi to BenQ GW2450HM. No i ogólnie mam podpięty jako główny AOC, ze względu na odświeżanie. Normalnie to wszystko jest ok i nie narzekam, ale jak odpalę na drugim monitorze jakiś film na pełnym ekranie, to jakby nagle AOC tracił klatki. W sensie widać, że nie jest to tak płynne, jak przed włączeniem filmu. Programy do mierzenia fps, nie pokazują jakiś wielkich zmian w każdej z gier mam 60 fps lub więcej, a nawet jak miałem drugi monitor pod integrę podłączony, to taka sama sytuacja. Tak wygląda mój komputer:

i5-8400

GTX 1060 6GB

16 GB ram

SSD Adata SP Pro 920

Zasilacz Zalman 600W

Ogólnie to zauważyłem takie zachowanie w GTA V, ale tak samo jest w Fortnite i teraz zauważyłem to w Dragon Ball FighterZ. Nie mam żadnego zewnętrznego oprogramowania do tych monitorów, może to przez to? 

Edytowane przez dawid72622

Podejrzewam, że w momencie uruchomienia aplikacji pełnoekranowej na monitorze 60Hz, odświeżanie zostaje "obcięte" również na tym szybszym ekranie do 60Hz. Trzeba poszukać w ustawieniach karty graficznej ustawienia które to robi.

Problem jest taki, że właśnie nawet w takim Dragon Ball FighterZ, gdzie jest licznik zablokowany do 60fps, czuć takie lekkie spowolnienie, bądź przycięcie. Oczywiście licznik ciągle jest na 60 fps

Dobra, w Dragon Ball FighterZ wystarczyło włączyć vsync. Teraz pozostaje tylko GTA, gdzie vsync raczej nie zadziała

Już napisałem na samym początku o tym. Wtedy też się tak działo. Ale już znalazłem rozwiązanie. W jednym przypadku zadziałał vsync, a w drugim włączenie gier na pełny ekran, zamiast pełny ekran w oknie (czy jakoś tak). Tylko teraz denerwujące jest, jak musi się gra ładować za każdym razem jak na chwilę przerzucam się by coś na drugim monitorze zrobić, no ale to już z tym muszę żyć jak chcę mieć płynność.