kiler22 1 Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Dobry wieczórPiszę z prośbą o pomoc i porady, bo nie do końca umiem sobie poradzić z trzema problemami. Z góry jestem wdzięczny za pomoc.Złożyłem nowy komputer. Wszystko działa, nic nie popsułem. Zrobiłem testy w Realbench, OCCT i Valley. Temperatury nie przekraczały 70 kilku stopni max.Ale mam takie problemy :1) Czy ktoś z Was wie, gdzie w UEFI/BIOS lub w Windowsie mogę włączyć moduł dodatkowy ROG DIMM.2 na którym montuje się dwa dyski twarde M2.Zamontowałem jeden dysk M2 na tym module. Ale w instrukcji jest tylko napisane, że standardowo moduł jest wyłączony i należy go włączyć w UEFI.Przeszukałem całe UEFI i nic takiego nie znalazłem. Szukałem po forach zagranicznych i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.2) Profil XMP dla pamięci RAM. Drugi problem, to nie mogę skutecznie uruchomić profilu XMP na pamięciach RAM. W UEFI ustawiam profil XMP, następnie save'uje i komputer restartuje się. Wyskakuje monit typu...MEMOK pamięci przeszły testy itp. Wciśnij F1, aby wejść do UEFI i zapamiętać ustawienia. Kiedy tak robię, to komputer restartuje się kilka razy, za każdym razem, kiedy jest ustawiony profil XMP, zanim pojawi się znowu ten sam komunikat. Włączenie profilu X.M.P. 2 powoduje to samo.Dopiero wyłączenie profilu XMP i ustawienie na AUTO powoduje, że komputer normalnie się restartuje i przechodzi do Windows. Pamiętam, że w poprzednim komputerze na którym była zainstalowana płyta główna ASUS Z170 Pro gaming, występował dokładnie ten sam problem. Tylko wtedy pojawiał się również czarny ekran. I w końcu to wyłączyłem na stałe. Więc to chyba przypadłość płyt Asus'a, albo czegoś nie potrafię dobrze ustawić.3) Trzeci problem, nie wiem czy do końca związany z płytą główną. Dotyczy chłodzenia procesora Asus Ryujin 360. A dokładniej tego, jak to jest głośne.Normalnie tryb samolotowy załącza się od razu po starcie. Do chłodzenia nie ma żadnego soft'u który sterowałby chłodnicą i wentylatorami.Jest tylko Live Dash. Ustawianie krzywych wentylatorów w UEFI nic nie dawało Dopiero w Asus Suite 3 wykonanie Fan Tuning w module Fan Expert i wykonanie 5-way optimalization spowodowało, że udostępnił się tryb Extreme Silent. Ale nawet chodząc w tym trybie pompa jest bardzo słyszalna. Bo wentylatory nie wyją aż tak:)Dla porównania w dotychczasowym komputerze miałem NZXT Kraken x62 w obudowie BeQuiet Dark Base Pro 900, i nawet przy otwartej obudowie, kompletnie nic nie słychać.A tu pompa po prostu wyje.Może macie jakieś pomysły na moje problemy. Poniżej przesyłam konfigurację. Będę wdzięczny za porady, pozdrawiam i miłego wieczoru:)Procesor : Intel Core i9 9900kPłyta Główna : Asus Maximus XI Extreme Z390 wersja BIOS 0602Chłodzenie cpu : Asus Ryujin 360Pamięć Ram : G.Skill TridentZ RGB 2x16GB 3600 MhzKarta Graficzna : Aorus Geforce 1080 Ti Extreme wersja sterowników 417.35Dysk M2 : Samsung Pro 900 512 GB (system Windows)Dysk SSD : Crucial Ballistix M300Dysk HDD : Seagate Iron WolfDysk M2 na module DIMM.2 : Kingston Kingston A1000 M.2 Pci-e NVMe 960 GBZasilacz : Seasonic Prime Ultra 850w TitaniumObudowa : Phantex Evolv X RGBSystem : Windows 10 64 bitDziękuję za pomocKamil Cytuj Link to post Share on other sites
perrasso 0 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Ja mam Asus Hero X wi-fi, czyli model zeszłoroczny, i powiem ci tak , do Asusa trzeba mieć cierpliwość, albo kupować go po długim czasie od premiery. Dlatego że jeszcze wyjdzie z 5-6 biosów nim płyta zacznie działać jak należy.Ja przy swojej miałem podobne problemy z pamięciami i profilem XMP (dokładnie jak u Ciebie, ciągłe restarty i nic), z przetaktowaniem, dopiero kolejne wersje Bios powodowały coraz lepsze, poprawne działanie, teraz po ciut ponad roku jestem zadowolony.Odnośnie chłodzenia, podobno w tym twoim jest wiatraczek w obudowie pompy, może to on tak hałasuje bo np nie zmniejsza obrotów. I sprawdź jeszcze w instrukcji podłączenie samej pompy, na płycie głównej jest tam kilka gniazd do których można pompę podlączyć, może jedno z nich jest dedykowane. Ja mam silent loop 360 i tam z kolei mam na sztywno podłączone do zasilacza, bo do żadnego z gniazd nie mogłem, ponieważ pompa musi mieć stałe 12v. A po podłączeniu do którego kolwiek z gniazd pracowała z różnymi napięciami, może podobnie jest u ciebie Edytowane 6 Stycznia 2019 przez perrasso Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekPSP 54 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Witaj, ja mam dość podobny problem z profilem XMP tylko ze na Maximus X Code , mianowicie po włączeniu XMP mam podwójny rozruch - tzn wyłączę komputer i go włączę to uruchamia sie wszystko na 2 sekundy i gasne po dosłownie pół sekundy startuje raz jeszcze i bootuje juz normalnie i wszystko smiga testy gry itp bez problemu. Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to by opcja szybki rozruch w panelu zasilania Windows'a była włączona , u mnie to wygląda tak ze system nie wyłącza komputera do końca ( diody na płycie swiecia ) trochę jak stan uśpienia .. wtedy rozruch jest normalny. Jednak przy wyłączonej tej opcji w systemie i całkowitym wyłączeniu mam podwójny rozruch . NA płycie masz na pewno specjalne gniazdo do podłączania AIO , u mnie jest ono pod soketem procesora od strony panelu IO Edytowane 6 Stycznia 2019 przez PrzemekPSP Cytuj Link to post Share on other sites
kiler22 1 Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mam dwie kości pamięci. Ustawiłem profil XMP 1. Oraz częstotliwość DRAM 3400 Mhz, czyli 200 Mhz wolniej. A także Coomand Rate na 2N. Póki co komputer bootuje się i restartuje prawidłowo. Chociaż czasami pojawiają sie monity MemOK, a czasami nie. Czasami komputer restartuje się bez wyłączania. A czasami przy restarcie, włącza się i wyłącza kilka razy. Czytałem o tym module MemOk, że on może właśnie zaburzać stabilność pamięci RAM. I można go wyłączyć. Co o tym sądzicie?Wartości pamięci, jakie teraz mam ustawione :Profil XMP 1DRAM Frequency 3400 MhzCommand Rate 2NDram Voltage 1,35VCCSA 1,25VCCIO 1,25Natomiast pompa od chłodzenia dalej wyje. W instrukcji jest napisane, żeby podłączyć pompę do złącza 4 pin CPU FAN lub AIO_PUMP. Więc to powinno być obojętne. Mam pompę podłączoną do CPU FAN. Może spróbuję podłączyć do złącza AIO_PUMP. Tylko nie do końca wiem, które to jest złącze na mojej płycie głównej. Ponieważ złącza opisane są tak :Fan and pump connectors (4-pin CPU_FAN; 4-pin CPU_OPT; 4-pinRAD1A_FAN-RAD1D_FAN; 4-pin RAD2A_FAN-RAD2D_FAN; 4-pin CHA_FAN1-2; 4-pin W_PUMP+1-2; 5-pin EXT_FA....Jest to opis do jednego złącza wentylatorów, które jest w kilku miejscach na płycie głównej. Między innymi na górze socketu procesora, opisane jako CPU FAN. Więc to jest opis do wszystkich złącz wentylatorów. Ale do którego mogę podłączyć pompę, oprócz CPU FAN, to nie wiem. I te złącza na płycie mają takie opisy :1)CPU FAN2)CPU OPT3)RAD1A FAN4)RAD1B FAN5)RAD1C FAN6)RAD1D FAN7)CHA FAN28)W_PUMP+19)W_PUMP+210)EXT FAN11)RAD2A FAN12)RAD2B FAN13)RAD2C FAN14)RAD2D FAN15)CHA_FAN 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekPSP 54 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Według forum rog Aio powinno się podłączyć do pump 1 lub 2 koło gniazd sata Cytuj Link to post Share on other sites
kiler22 1 Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 WitamDziękuję za podpowiedzi. Nic nie pomagało. Więc niedawno wpadłem na inny pomysł, żeby sprawdzić wentylatory od obudowy.Bo zacząłem się przysłuchiwać z bliska co tak wyje:)Więc odłączyłem zasilanie SATA od wentylatorów obudowy i po włączeniu komputer jest bardzo cichy.Okazuje się, że tak głośno wyją wentylatory Phanteks od obudowy. Prawdopodobnie jest tak, że wentylatory pracują chyba na 100%i nie są wogóle regulowane przez płytę główną za pomocą PWM.Podłączałem wszystko według instrukcji do obudowy, w której jest HUB wentylatorów.Do kontrolera po lewej podłączone jest zasilanie SATA. U doły trzy wentylatory 3-pinowe. A z boku jest chyba na stałe wmontowany kabel 4-pin, który podłączyłem do płyty głównej. Najpierw do złącza CHA_FAN 1 a dzisiaj zmieniłem złącze na RAD2A FAN, bo był najbliżej kabla. Do innych złącz nie sięga, ale pewnie efekt byłby ten sam. W BIOS-ie sprawdzałem ustawienia, gdzie się dało, to dałem PWM. Ale widzę tez, że płyta nie rozpoznaje podłączonych wentylatorów na złączach CHA_FAN 1 czy RAD2A FAN, ponieważ są jako N/A.Poniżej przesyłam zdjęcia kontrolera i podłączonych kabli. Z obudowy wystają dwa niepodłączone kable, które są spięte razem. D-RGB i 3-pinowy. Ale one chyba do kontroli obrotów wentylatorów nie służą. Przesyłam także zdjęcia z BIOS-u.Jak i co mogę ustawić, żeby wentylatory pracowały z mniejszymi obrotami, albo były regulowane przez płytę główną?https://www.fotosik....908919629b45980https://www.fotosik....38e0f0957ed36fdhttps://www.fotosik....4ba996ca10025efhttps://www.fotosik....d8ae0539aa0849chttps://www.fotosik....069208c650e467ehttps://www.fotosik....2136b8e1eb2a8f5 Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekPSP 54 Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Masz kontroler a w obudowie nie masz nigdzie zmiany pracy wentylatorów?? Jakieś przyciski? W moim cm c700p mam kontroler a na górze obudowy przycisk do zmiany prędkości Low High. Możesz zawsze dokupić reduktor obrotów Cytuj Link to post Share on other sites
kiler22 1 Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Okazało się, że jeden 3 pinowy wentylator powinien być podpięty pod 4 pinowe białe złącze na kontrolerze. W ten sposób odbywa się zarządzanie wentylatorami. Ale teraz komputer jest już cichutki:) Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie porady i pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
dbplock75 0 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Dobry wieczór Piszę z prośbą o pomoc i porady, bo nie do końca umiem sobie poradzić z trzema problemami. Z góry jestem wdzięczny za pomoc. Złożyłem nowy komputer. Wszystko działa, nic nie popsułem. Zrobiłem testy w Realbench, OCCT i Valley. Temperatury nie przekraczały 70 kilku stopni max. Ale mam takie problemy : 1) Czy ktoś z Was wie, gdzie w UEFI/BIOS lub w Windowsie mogę włączyć moduł dodatkowy ROG DIMM.2 na którym montuje się dwa dyski twarde M2. Zamontowałem jeden dysk M2 na tym module. Ale w instrukcji jest tylko napisane, że standardowo moduł jest wyłączony i należy go włączyć w UEFI. Przeszukałem całe UEFI i nic takiego nie znalazłem. Szukałem po forach zagranicznych i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. 2) Profil XMP dla pamięci RAM. Drugi problem, to nie mogę skutecznie uruchomić profilu XMP na pamięciach RAM. W UEFI ustawiam profil XMP, następnie save'uje i komputer restartuje się. Wyskakuje monit typu...MEMOK pamięci przeszły testy itp. Wciśnij F1, aby wejść do UEFI i zapamiętać ustawienia. Kiedy tak robię, to komputer restartuje się kilka razy, za każdym razem, kiedy jest ustawiony profil XMP, zanim pojawi się znowu ten sam komunikat. Włączenie profilu X.M.P. 2 powoduje to samo. Dopiero wyłączenie profilu XMP i ustawienie na AUTO powoduje, że komputer normalnie się restartuje i przechodzi do Windows. Pamiętam, że w poprzednim komputerze na którym była zainstalowana płyta główna ASUS Z170 Pro gaming, występował dokładnie ten sam problem. Tylko wtedy pojawiał się również czarny ekran. I w końcu to wyłączyłem na stałe. Więc to chyba przypadłość płyt Asus'a, albo czegoś nie potrafię dobrze ustawić. 3) Trzeci problem, nie wiem czy do końca związany z płytą główną. Dotyczy chłodzenia procesora Asus Ryujin 360. A dokładniej tego, jak to jest głośne. Normalnie tryb samolotowy załącza się od razu po starcie. Do chłodzenia nie ma żadnego soft'u który sterowałby chłodnicą i wentylatorami. Jest tylko Live Dash. Ustawianie krzywych wentylatorów w UEFI nic nie dawało Dopiero w Asus Suite 3 wykonanie Fan Tuning w module Fan Expert i wykonanie 5-way optimalization spowodowało, że udostępnił się tryb Extreme Silent. Ale nawet chodząc w tym trybie pompa jest bardzo słyszalna. Bo wentylatory nie wyją aż tak:) Dla porównania w dotychczasowym komputerze miałem NZXT Kraken x62 w obudowie BeQuiet Dark Base Pro 900, i nawet przy otwartej obudowie, kompletnie nic nie słychać. A tu pompa po prostu wyje. Może macie jakieś pomysły na moje problemy. Poniżej przesyłam konfigurację. Będę wdzięczny za porady, pozdrawiam i miłego wieczoru:) Procesor : Intel Core i9 9900k Płyta Główna : Asus Maximus XI Extreme Z390 wersja BIOS 0602 Chłodzenie cpu : Asus Ryujin 360 Pamięć Ram : G.Skill TridentZ RGB 2x16GB 3600 Mhz Karta Graficzna : Aorus Geforce 1080 Ti Extreme wersja sterowników 417.35 Dysk M2 : Samsung Pro 900 512 GB (system Windows) Dysk SSD : Crucial Ballistix M300 Dysk HDD : Seagate Iron Wolf Dysk M2 na module DIMM.2 : Kingston Kingston A1000 M.2 Pci-e NVMe 960 GB Zasilacz : Seasonic Prime Ultra 850w Titanium Obudowa : Phantex Evolv X RGB System : Windows 10 64 bit Dziękuję za pomoc Kamil Dobry wieczór Piszę z prośbą o pomoc i porady, bo nie do końca umiem sobie poradzić z trzema problemami. Z góry jestem wdzięczny za pomoc. Złożyłem nowy komputer. Wszystko działa, nic nie popsułem. Zrobiłem testy w Realbench, OCCT i Valley. Temperatury nie przekraczały 70 kilku stopni max. Ale mam takie problemy : 1) Czy ktoś z Was wie, gdzie w UEFI/BIOS lub w Windowsie mogę włączyć moduł dodatkowy ROG DIMM.2 na którym montuje się dwa dyski twarde M2. Zamontowałem jeden dysk M2 na tym module. Ale w instrukcji jest tylko napisane, że standardowo moduł jest wyłączony i należy go włączyć w UEFI. Przeszukałem całe UEFI i nic takiego nie znalazłem. Szukałem po forach zagranicznych i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. 2) Profil XMP dla pamięci RAM. Drugi problem, to nie mogę skutecznie uruchomić profilu XMP na pamięciach RAM. W UEFI ustawiam profil XMP, następnie save'uje i komputer restartuje się. Wyskakuje monit typu...MEMOK pamięci przeszły testy itp. Wciśnij F1, aby wejść do UEFI i zapamiętać ustawienia. Kiedy tak robię, to komputer restartuje się kilka razy, za każdym razem, kiedy jest ustawiony profil XMP, zanim pojawi się znowu ten sam komunikat. Włączenie profilu X.M.P. 2 powoduje to samo. Dopiero wyłączenie profilu XMP i ustawienie na AUTO powoduje, że komputer normalnie się restartuje i przechodzi do Windows. Pamiętam, że w poprzednim komputerze na którym była zainstalowana płyta główna ASUS Z170 Pro gaming, występował dokładnie ten sam problem. Tylko wtedy pojawiał się również czarny ekran. I w końcu to wyłączyłem na stałe. Więc to chyba przypadłość płyt Asus'a, albo czegoś nie potrafię dobrze ustawić. 3) Trzeci problem, nie wiem czy do końca związany z płytą główną. Dotyczy chłodzenia procesora Asus Ryujin 360. A dokładniej tego, jak to jest głośne. Normalnie tryb samolotowy załącza się od razu po starcie. Do chłodzenia nie ma żadnego soft'u który sterowałby chłodnicą i wentylatorami. Jest tylko Live Dash. Ustawianie krzywych wentylatorów w UEFI nic nie dawało Dopiero w Asus Suite 3 wykonanie Fan Tuning w module Fan Expert i wykonanie 5-way optimalization spowodowało, że udostępnił się tryb Extreme Silent. Ale nawet chodząc w tym trybie pompa jest bardzo słyszalna. Bo wentylatory nie wyją aż tak:) Dla porównania w dotychczasowym komputerze miałem NZXT Kraken x62 w obudowie BeQuiet Dark Base Pro 900, i nawet przy otwartej obudowie, kompletnie nic nie słychać. A tu pompa po prostu wyje. Może macie jakieś pomysły na moje problemy. Poniżej przesyłam konfigurację. Będę wdzięczny za porady, pozdrawiam i miłego wieczoru:) Procesor : Intel Core i9 9900k Płyta Główna : Asus Maximus XI Extreme Z390 wersja BIOS 0602 Chłodzenie cpu : Asus Ryujin 360 Pamięć Ram : G.Skill TridentZ RGB 2x16GB 3600 Mhz Karta Graficzna : Aorus Geforce 1080 Ti Extreme wersja sterowników 417.35 Dysk M2 : Samsung Pro 900 512 GB (system Windows) Dysk SSD : Crucial Ballistix M300 Dysk HDD : Seagate Iron Wolf Dysk M2 na module DIMM.2 : Kingston Kingston A1000 M.2 Pci-e NVMe 960 GB Zasilacz : Seasonic Prime Ultra 850w Titanium Obudowa : Phantex Evolv X RGB System : Windows 10 64 bit Dziękuję za pomoc Kamil Witam mam ten sam problem ,identyczny. Asus Maximus XI I9 9900 Trident z 32 ramu 4400 zegar Cytuj Link to post Share on other sites
shannonsharp13 0 Napisano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Will it be a good option in order to use software like Adobe Premiere, After Effects and Photoshop. Actually, I am editor. So, just thinking of getting the best on which I can work seamlessly. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts