sutek 0 Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Witam, dzisiaj po skokach zachciało mi się odpalenia kilku gierek w cs'a, ku mojemu zdziwieniu laptop który godzinę wcześniej był włączony nie odpowiadał, wyłączyłem go i włączyłem nagle ku mojemu zdziwieniu ukazały się niebieskie i żółte kropki na obrazie (zależy od koloru tła) Wchodzę na device manager a tu tak jak w temacie przy pierwszej karcie graficznej (mam lenovo y510p z gt755m sli) Próbowałem na początku reinstall sterowników - nie pomogło (dodam że była to ta instalacja "clean" czy coś takiego, tam gdzie usuwa starą wersje) , następnie zrobilem to inaczej usuwałem po kolei ręcznie każdy ze sterowników i ku mojemu zdziwieniu zaczęło to działać po restarcie, lecz czułem taki lekki dyskomfort po podłączeniu drugiego monitora, czasami łapało jakiegoś laga (nawet na yt) i w końcu stało się to samo co na początku. Spróbowałem z tym razem z DDU - znów nic. Już mi trochę rączki opadają, wierzę, że znajdą tutaj się na tyle mądrzy ludzie którzy mi pomogą. Pozdrawiam serdecznie, Paweł Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Czy kropki i inne dziwne rzeczy pojawiają się również przed i podczas uruchamiania systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
sutek 0 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Czy kropki i inne dziwne rzeczy pojawiają się również przed i podczas uruchamiania systemu? Tak, zdarza sie, że kropki są przes i podczas uruchamiania systemu, widziane są przede wszystkim gdy pojawia sie napis lenovo. Dodam, że próbowałem z takim fajnym filmikiem ręcznie usunąć po kolei stery od moich GTków zadziałało to ale tak jak pisałem - nie na długo. Próbuje jeszcze raz, tylko tym razem instaluje stare sterowniki Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 widziane są przede wszystkim gdy pojawia sie napis lenovo. W takim wypadku dla mnie sprawa jest jasna i wskazuje na uszkodzenie GPU Cytuj Link to post Share on other sites
sutek 0 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 W takim wypadku dla mnie sprawa jest jasna i wskazuje na uszkodzenie GPU To teraz istotna sprawa, jak mam zrobic tak, zeby komputer caly czas dzialal na sprawnej karcie, a nie bral pod uwagi tej "zepsutej" Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Sprawdź w ustawieniach BIOS czy jest opcja wyłączenia nvidii. Możesz też spróbować w Windowsie urządzenie odłączyć ręcznie w menadżerze urządzeń ale no najlepiej by było załatwić to przez BIOSa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts