Skocz do zawartości

Nowy zestaw losowo się restartuje lub wcale nie wstaje.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez limera1n,

Recommended Posts

Cześć, mam problem z nowym zestawem który dzisiaj złożyłem.

MOBO: MSI B350 Gaming Pro Carbon

CPU: Ryzen 5 1600X z tymczasowo zamontowanym Wraith Spire

GPU: Sapphire NITRO+ RX 480 (ze starego komputera)

RAM: ADATA XPG Gammix D10 8GB 3200MHz w jednej kości

Zasilacz: Chieftec 600W GPS-600A8 (ze starego komputera)

HDD: Toshiba P300 (ze starego komputera)

Niepokoił mnie fakt, że standardowe napięcie na procesorze wynosi ponad 1.414V, więc je zmieniłem na 1.3775V - bez skutku.

Komputer czasami daje radę się uruchomić i podziałać od kilku sekund do kilku minut po czym się zrestartuje lub wywali błąd sygnału i ekran będzie migał tak jakby bardzo szybko się restartował. Dostanie się do BIOSu jest prawie równoznaczne z cudem. Podczas restartu zaświeca się na płycie głównej dioda od CPU na EZ DEBUG(MSI), jeśli natomiast będzie błąd sygnału to naprzemian będą się świeciły diody od VGA i CPU lub będzie migało samo CPU. Postawienie systemu jest niemożliwe, udało mi się uruchomić Live CD z Mintem który niczego ciekawego nie pokazał. Z testów które dałem radę wykonać narzędziem memtester(apt install memtester) nie wynikły żadne błędy pamięci RAM, ale jutro spróbuję uruchomić komputer z inną kością.

Próbowałem wsadzać pamięci w inne sloty, wsadzałem od nowa procesor i grafikę, wyciągać bateryjkę od CMOSa, no ogólnie wszystko co mi przyszło do głowy i nie mam już żadnego pomysłu.

Edytowane przez serinho
  • Rozwiązanie

Na początek spróbuj uruchomić komputer "na pająka" wyciągając z obudowy wszystkie części żeby wyeliminować jakieś zwarcia.

Nie podłączaj też nic pod USB ani przedniego panelu. Żeby uruchomić płytę możesz zewrzeć piny Power jakimś śrubokrętem.

Można też spróbować podłączyć GPU do drugiego PCI-E

Skoro grafa i zasilacz są sprawdzone i na pewno sprawne to w razie niepowodzenia diagnozy obstawiał bym po prostu uszkodzoną płytę...

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...