Skocz do zawartości

chlodzenie do ryzen 2600

Recommended Posts

Różnica w cenie między nh-d15 a sn5 (~130 pln) jest nueadekwatna do różnicy w chłodzeniu. Scythe będzie minimalnie cieplejszy (<5°C) a podobnież cichy. Alternatywnie starsze Dark Rocki od BQ (DR3, DR3Pro) można rozpatrzyć używane.

• Popieram 1

https://www.techpowerup.com/reviews/Scythe/Ninja5/6.html

Różnica w temperaturach niewielka.

Noctua daje 60miesiecy gwarancji na swój produkt co w dłuższej eksploatacji będzie plusem.

Z swojej d14 jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza że kosztowała na tamte czasy około 300zł.

P.s Gdybym miał 200zł to brałbym scythe ninja5.

Chwyt nie chwyt. Przy odsprzedaży to zawsze plus.

Jak wentylatory padną po 2 latach(co w dzisiejszych czasach nie powinno nikogo dziwić, Chiny itp) i wymienia je na gwarancji, to taka noctua wyjdzie nawet taniej.

Mi dwa fractale padły po 30 miesiącach, więc osobiście uważam długa gwarancję na plus.

Nie wiem po co ci kilogram metalu na środku płyty. Do 300zł można mieć fajnie AIO, dobre temp i luz w obudowie.

Do 300 można mieć aio ale ani ono nie będzie fajne ani wydajne a tym bardziej ciche. Żeby dobić wydajnością do dh 14/15 trzeba aio za ~600pln.

• Popieram 1

W tym budżecie AiO jest patologicznym pomysłem. Noctua jest topowym rozwiązaniem jeżeli chodzi o AC, ale mając Regnum RG4, ryzena i 300zł raczej myślał bym jak kupić chłodzenie do 200, a 100 przeznaczył na dołożenie/wymianę wentyli w obudowie niż na dokładaniu do samego chłodzenia. Nic po wielkiej wieży, z dobrymi wentylami włożonej do budy z głośnymi wentylami. 

Ja mam teraz AiO i wszystko zależy jak sobie jest autor ustawi. U mnie jest tak że. Do 40*C - wentylator stoi a pompka kreci się z obrotami na poziomie 800obr/min. Przy 45*C wentyl kręci sie z prędkością poniżej 800obr na minutę a pompka w okolicy 950obr/min. Max temperatura w OCCT to 52*C a w grach nie ma więcej jak 48*C. Koszt to jakieś 230pln. Za 300pln masz już chłodnicę 240mm.

Ja kupiłem a raczej dostałem AiO bo mam szybę i duży radiator wygląda paskudnie.

Kupiłem za 200zł Master Liquid 240 + pasta kryonaut razem 235zł. Wentyle skręcone bo faktycznie były głośne choć to nie problem żeby zmienić, temp w grach nie dobija 50stopni w tym ryzen na 4,2. Na i7 mam arctic liquid 120, wcześniej używałem h100i. Więc można mieć spoko aio do 300zł.

Heh, to z noctua jest tak. Walisz gips na procesor, skręcasz, zapominasz podłączyć wentylatorów na kilka dni a procesor kręcony na 4,5ghz chłodzi się pasywnie i nie przekracza 65st.... To jest właśnie różnica pomiędzy topowym powietrzem a kombinowanym AIO.