crossman 0 Napisano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Cześć, po wielu latach użytkowania, moja stara karta AMD Radeon HD 6950 odmówiła posłuszeństwa. Akurat w pobliżu był black friday i dorwałem 1050 Ti po dobrej cenie. Jednak po zainstalowaniu sterowników, formacie windowsa, wszystkich możliwych aktualizacjach, wyniki wydajności są dużo gorsze, niż były na poprzedniej karcie graficznej. Proszę o informację co może powodować słabe działanie PCta. Nie ukrywam sprzęt spleciony jest pod starsze gierki typu CS GO, H1Z1 i liczyłem że te stałe 60 FPS chociaż wyciągnę jednak, na tym setupie notuję duże spadki od nawet 8 FPSów do ~100.Operating System Windows 7 Professional 64-bit SP1 CPU Intel Core i5 2500K @ 3.30GHz 39 °C Sandy Bridge 32nm Technology RAM 16,0GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24) Motherboard MSI H61M-P21 (MS-7680) (SOCKET 0) 25 °C Graphics BenQ GW2270 (1920x1080@60Hz) 4095MB NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (ASUStek Computer Inc) 22 °C Storage 232GB Seagate ST3250620AS ATA Device (SATA ) 39 °C Optical Drives TSSTcorp CDDVDW SH-222AB ATA Device Audio Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio Cytuj Link to post Share on other sites
tadeusz.o 0 Napisano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Czołem, na pierwszy rzut oka, wąskim gardłem wydaje się procesor 2-giej generacji - nie nadążający za szybką i wydajną kartą graficzną. Kolejnym punktem, może być zasilacz - nie ma żadnej informacji, jakiego używasz. Sugerowałbym w pierwszym rzędzie sprawdzić wydajność zasilacza (zbyt slaby może przyczynić się nawet do uszkodzenia innych elementów), a w kolejnym kroku wymienić procesor (i płytę główną też). Można kupić niedrogie płyty współpracujące z DDR-3 (żeby nie wymieniać wszystkiego) i np. z podstawką 1150 (dla procesorów 4 generacji). Płyty z 1155 i najnowszymi procesorami obsługują (chyba) tylko pamięci DDR-4. Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 daj zrzut z hwmonitor takie spadki są dość dziwne jak na twój sprzęt(choć taki proc nie kręcony to grzech) możesz jeszcze przetestować starsze sterowniki(daj zrzut gpu-z) Cytuj Link to post Share on other sites
bluza26 13 Napisano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Za stary setup, przydałoby się zmienić procka, ram i płytę główną. Cytuj Link to post Share on other sites
renholder1987 33 Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Podejrzewam,że zmiana producenta zadecydowała o spadku fps.W przeszłości były takie sytuacje ze sterowniki od zielonych miały większy narzut na cpu i w takich sytuacjach pomagała wymiana cpu na wydajniejszy a gdy nie było takiej możliwości podkręcenie obecnie posiadanego. Niestety nie wiem czy na Twojej płycie da rade podkręcić bo z tego co pamiętam były 3 rodzaje chipsetów H,B i Z z czego H i B miały mocno ograniczone(jak nie zablokowane) podkręcanie. W testach średnio o kilkadziesiąt fps geforce jest lepszy,mimo węższej szyny i mniejszej ilości jednostek cieniujących. Niektórzy mówią,że odinstalowanie experience pomaga "odmulić" kartę Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1685 Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Trochę niektórzy wprowadzają w błąd autora. Cs go powinien działać podobnie jak na starszej karcie bo wpływ na fps ma tu procesor nie karta. Zasilacz jak dawał radę z hd6950 to tym bardziej da z 1050ti. Autorze odpal jakiegoś 3dmarka i prównaj wynik z podobnymi konfiguracjami, ewentualnie podaj wynik tutaj. Oczywiście temperatury też by się przydały , jak to ktoś wyżej zaproponował. Cytuj Link to post Share on other sites
iamnotreal 193 Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Jak wyżej, 1050ti i 2500k (nawet @stock) to dobra para i nie powinny mieć miejsca opisywane problemy. Sprawdź, czy na pewno wpiąłeś się do karty, a nie do płyty głównej, to po pierwsze (głupia rzecz, ale zdarza się). Jak nie, to jakiś program monitorujący (Afterburner) i sprawdź zużycie i temperatury podzespołów w czasie spadków. Warto przeskanować pamięci memtestem i sprawdzić dysk (to wiekowa konstrukcja z cyklu naście lat, nie zdziwiłabym się, gdyby był na wykończeniu). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts